Põhjus, miks paljud lapsed oma vanemate pärast ebakindlateks täiskasvanuteks kasvavad

Copy
Foto: Shutterstock

Kas oled kunagi mõelnud, miks sa teatud olukordades käitud teistmoodi, kui sooviksid? Võib-olla oled täheldanud, et su igapäevaelu ja suhted peegeldavad mingit varjatud mustrit, mis tundub pärinevat kuskilt lapsepõlvest. Vienna Pharaoni raamat «Päritoluhaavad» aitab lugejal mõista, kuidas lapsepõlves omandatud käitumismustrid võivad sind veel täiskasvanuna mõjutada ja kuidas nendest vabaneda. Loe raamatust katkendit!

Kuidas vahetada ehedus kiindumuse vastu

Lapsena kogesid sa ilmselt lugematuid olukordi, kus sul paluti olla või sind julgustati olema rohkem või vähem mingit moodi, et tunda oma vanemate või hooldajate armastust, saada nendega kontakti, pälvida nende heakskiitu või tunda end turvalisena. Võib-olla võtsid sa oma vanematelt vastu sõnumeid, mida nemad pidasid kahjutuks, kuid mis tegelikult nõudsid sinult, et sa oleksid vähem sina ise. Ja paku, mida sa väiksena tegid? Ilmselt just seda, mida sinult taheti. Ja kas tead, miks? Sest sa oled loodud kiindumust otsima. Kiindumus on tähtis ellujäämiseks. Sest sa tahad tunda, et oled armastatud, tahetud, valitud, kaitstud, eelistatud, tahad tunda ennast turvaliselt – ja see on sulle tähtsam kui kõik muu.

Vienna Pharaon, «Päritoluhaavad».
Vienna Pharaon, «Päritoluhaavad». Foto: Raamat

Sama tähtis kui kiindumus, on sinu elus ka ehedus. Ent nagu ütleb trauma- ja sõltuvusspetsialist Gabor Maté: «Kui ehedus ähvardab kiindumust, siis võidab kiindumus.» Mõtle sellele: nii paljud meist peavad valima kahest päästerõngast ühe. Selleks, et säilitada sinuga psühholoogilist kontakti, pean ma unustama iseenda, või kui ma jään endale kindlaks, siis pean ma sinust lahti ütlema. Väikesed inimesed peavad pidevalt tegema selliseid otsuseid.

Lapsed on valmis oma eheduse kiindumuse vastu välja vahetama. Loomulikult, sest sel hetkel on kiindumus neile ellujäämiseks tähtsam. Head hinded teevad isa õnnelikuks. Vaikus ja rahu muudavad ema vähem närviliseks. Kaalu alandamine aitab sul teiste tähelepanu võita. Kui sa ütled, et sinuga on kõik korras, siis on su vanematel vähem stressi. Kui sa kenasti käitud, siis ei tee su isa su õele haiget. Nõustumine aitab kodurahu hoida. Ema aitamine aitab tema kurbust leevendada. Sa hakkad end kohandama, et vanemad sind ei hülgaks, sinust lahti ei ütleks, sind ei vihkaks ega kritiseeriks, sinu üle kohut ei mõistaks. Sest me oleme õppinud, et väärtuslikkus, kuuluvus, olulisus, usaldus ja turvalisus on meie jaoks olemas ainult siis, kui me muudame ennast, et teiste vajadustele ruumi teha.

Just siin, oma päritoluloos, oma kiindumussuhete ja isikupära väljakujunemise ajal, hakkad sa ennast ikka ja jälle reetma. Just siin õpid sa hülgama oma tõelist mina, et teenida ära kiindumust. Sa hakkad muutma oma kuju ja kujundama ennast ümber, et saada seda, mida arvad vajavat.

Mõtle korraks sellele. Sulle on sisendatud, et ainus viis, kuidas saada seda, mida sa kõige rohkem tahad, on olla keegi teine. Kui ma saan selleks, kes sa tahad, et ma olen, siis on mulle tagatud armastus, lähedus, heakskiit ja turvalisus. See on enesekaitse vorm ja sa püüdsid kõigest väest end sellesse sobitada. Aga edukaks kujumuutjaks muundumine pole võit omaette. Tegelikult ei too see endaga kaasa neid hüvesid, mida sa tahad. Isegi kui headele hinnetele õppimine, mustkunstitriki meisterlik sooritus või emotsioonide alla surumine aitab sul pälvida heakskiitu, siis sügaval sisimas sa tead, mis tegelikult juhtus. Sa näed sellest kõigest läbi ja tead, et kuna see, kes vääris heakskiitu, polnud sinu tõeline mina, siis ei saa sa seda uskuda. Pole ime, et meist kasvavad ebakindlad täiskasvanud, kes kahtlevad nii endas kui ka teistes. Pole ime, et meil on nii raske näidata oma tõelist mina ja uskuda, et teised inimesed armastavad, valivad ja austavad meid.

Tagasi üles