Kirjanikud loevad ööbussides oma loomingut ette

Copy
Ave Taavet.
Ave Taavet. Foto: Meeli Küttim

Reedel, 30. augustil toimub Kultuuriöö «Ääretud silmapiirid», mis muudab Tallinna linnaruumi kultuuririkkaks sündmuste keskuseks. Õhtul leiab Viru keskuse bussiterminalis aset eriline kontsert ja Balti jaamast väljuvates ööbussides saab kuulata kirjanike ettelugemisi.

Kell 19 annab Viru keskuse bussiterminalis kontserdi kodumaine progepopi bänd Neon Fir, kes on tuntud oma julgete popmuusika eksperimentide poolest. Hilistel öötundidel viivad Balti jaama maakonnaliinide peatusest väljuvad ööbussid reisijaid ainulaadsele kirjanduslikule rännakule, kus tuntud kirjanikud loevad ette oma loomingut.

«Kultuuriöö annab Tallinna linnale võimaluse avastada uusi hilisõhtuseid ja öiseid formaate. On rõõmustav, et nii transpordiamet kui ka kirjanikud on selle ideega kaasa tulnud ja pakuvad öistele sõitjatele erilist kogemust,» märkis Tallinna ööelu nõunik Natalie Mets.

Bussis number 91 (Balti jaam – Mustamäe) esitab oma loomingut Viini Muusika ja Etenduskunstide Ülikoolis õppiv Eesti helilooja, etenduskunstnik, kirjanik ja kriitik Gregor Kulla, kes loeb ette palasid oma äsja ilmunud proosaluulekogust «Peenar». Luulekogu räägib sellest, kuidas on olla noor intellektuaal postsovetliku riigi kitsal kultuuriväljal ja kuidas on olla kväär eelarvamustega ühiskonnas.

Bussis number 94 (Balti jaam – Priisle) sõidab Eesti armastatud kirjanik, kultuuriteoreetik ja japanist Rein Raud, kes on valinud ettelugemiseks palasid oma novellikogust „Vanem, paksem, tigedam”. Raamat sisaldab ootamatute käänakutega lugusid, mille sündmuste pöörded ületavad alatasa tegelikkuse piire, tutvustades meile kord maailma ilma lusikateta, kord surnute iludusvõistlust internetis, kord kauplust, mis kohtleb võrdselt kõiki nende rahakotist hoolimata.

Bussi number 95 (Balti jaam – Viimsi keskus) pardal loeb kirjanik ja karikaturist Ave Taavet peatükke oma töösolevast romaanist «Pildikesi insener Seene eluteelt». Raamatu peategelase, raudteeinsener Artur Albert Seene saatus oli sarnaselt Tallinna ühistranspordiga täis liikumist ja dünaamikat, mis tõi kaasa palju ootamatuid pöördeid ja kohtumisi. Ajalooliste sündmuste tulemusel lõpetas Seen oma rännakud Galapagosel erakliku kanapidajana.

Ööbussid koos kirjanikega väljuvad Balti jaamast 30. augustil pärast südaööd, kell 00.30.

Tagasi üles