GALERII Mart Sander esitles ajaloolist romaani Eesti esimesest akadeemilisest naiskunstnikust Julie Hagen-Schwarzist

Copy

Tähistamaks Johann Köleri ning Eesti esimese akadeemilise naiskunstniku, Julie Hagen-Schwarzi peagi saabuvat 200. sünniaastapäeva, esitles Mart Sander 9. septembril Solarise Apollo raamatupoes oma uut ajaloolist romaani «Värvide sosinad». 

Mart Sander, «Värvide sosinad».
Mart Sander, «Värvide sosinad». Foto: Raamat

«Värvide sosinad» on jutustus kahe erineva sotsiaalse taustaga kunstniku saatustest, mis põimuvad üürikeseks ajaks Itaalia mägilossis. Äsja Peterburi Kunstiakadeemia lõpetanud noor Johann Köler on saanud stipendiumi, et täiendada end Roomas.

Teel sinna meelitab hea pakkumine ta mõneks päevaks salapärasesse lossi. Seal ristuvad tema teed teise Eestist pärit noore kunstniku – Julie Hageniga, kes on ootamatult hüljanud karjääri Roomas, et sõita tagasi sünnilinna Tartusse. Koos leiavad nad end lahendamas sünge lossi tumedaid saladusi, mis aga seab ohtu mõlema elu.

Üritades täita ebaõnnestumisele määratud tellimust, puhkeb nende vahel hukule määratud armastus. Nende päevade jooksul põrkuvad ideaalid ja reaalsus, kirg ja kohustus – kuid ka kuritegu ja lunastus.

Mart Sander, kes plaanib järgmise aastal loost mängufilmi lavastada, on romaani jaoks loonud ka mitmeid illustratsioone.

Tagasi üles