NÄDALA RAAMAT Miks oli Elizabeth II nii eriline? Tunnustatud biograaf jutustab loo inimesest, keda leinavad miljonid

Copy
Kuninganna Elizabeth II.
Kuninganna Elizabeth II. Foto: Russell Boyce/Reuters/File Photo/Scanpix

Kuku raadio selle nädala raamat on Gyles Brandreth «Elizabeth. Intiimne portree», kirjastuselt Varrak. Elizabeth II oli kõige pikemalt troonil olnud valitseja Suurbritannia ajaloos. Raamatut tutvustavad Marek Strandberg ja Triin Palmipuu. 

Ajendatud kohusetundest ja toetatud usust, õnnelik oma koerte ja hobuste seltsis, oli ta austatud ja imetletud üle kogu maailma. Tema matus oli üleilmne sündmus, teda jäid leinama miljonid inimesed.

Gyles Brandreth, «Elizabeth. Intiimne portree».
Gyles Brandreth, «Elizabeth. Intiimne portree». Foto: Raamat

Ta nägu oli meile tuttav markidelt ja teleriekraanilt, enam kui 96 aasta vältel pildistati teda loendamatuid kordi ja kujutati kunstis. Kuid milline oli ta tegelikult? Kes ta oli? Ja mis oli see, mis tegi ta nii eriliseks?

Gyles Brandreth kohtus kuningannaga esmakordselt 20-aastasena. Järgneva viiekümne aasta jooksul kohtuti palju kordi nii avalikel kui ka eraviisilistel üritustel. Sõprus Edinburghi hertsogiga tagas Brandrethile privilegeeritud juurdepääsu Elizabeth II-le. Ta tegi aastate jooksul märkmeid, mis kõik põhinesid kohtumistel ja vestlustel kuningannaga, tema perekonna ja sõpradega, ja just need lähedased tähelepanekud teevad selle väga isikliku ülevaate kuninganna erakordsest elust ainulaadselt põnevaks.

Alates Elizabethi lapsepõlvest 1920. aastatel kuni Harry ja Meghani ajastuni 2020. aastatel, tema Windsori lossis veedetud sõja-aastatest kuni surmani Balmoralis jäädvustab käesolev raamat nii kuningliku ajaloo rahutu sajandi kui ka tõeliselt tähelepanuväärse naise intiimse portree.

Kuula saadet!

Tagasi üles