Noor õpetaja soovitab lugemist nii lastele kui vanematele: see on minu õpilaste tõeline lemmik!

Copy
Sandra Tigane.
Sandra Tigane. Foto: Apollo

September ehk tarkusekuu on saanud oma stardi! Sandra Tigane on särtsu täis algklassiõpetaja, kes töötab Emili Koolis. Tema üheks eesmärgiks on näidata õpetajaametit heas valguses ning muuta see ka inimestele haridusvaldkonnast väljaspool atraktiivseks. Seetõttu sai ka loodud vastav Instagrami konto, kus Sandra jagab aktiivselt oma mõtteid ja arvamusi õpetajatööst õpetajate, haridusvaldkonnas tegutsevate ning ka teiste erialade inimestega. Apollo uuris Sandralt, milline on tema suhe raamatutega ning milliseid raamatud on talle kuidagi eriliselt hinge pugenud.

Mäletan juba lapsepõlvest, kui suvel tõttasin oma pisikese kodulinna raamatukokku, et uus raamat välja valida. Võisin päris pikalt seal riiulite vahel jalutada ja kokkuvõtteid lugeda, enne kui päris selle õige leidsin. Seda soovin ka oma õpilastele, et neil oleks see rõõm ise valida ja leida just endale sobiv lugemismaterjal, mis paneb parasjagu selles hetkes silma särama. Lapsepõlvest on mul eredaimalt meeles just Andrus Kivirähki raamat «Sirli, Siim ja saladused», sest need lendlevad pilvebaleriinid olid pikalt minu unistuseks. Kui vahepeal tõukas hooti kohustuslik kirjandus mind raamatutest eemale, siis taas olles valikuvabaduses, on mul hea meel tõdeda, et praeguseks olen lugejana üks segasummasuvila.

Siia soovitusnimekirja valitud raamatud on samuti täiesti erinevatest žanritest. Kuna olen algklassiõpetaja, siis minu töö nõuab lastekirjandusega kursis olemist ja mis seal salata, vahelduseks lõbusaid ja lühikesi lugusid lugeda ongi meelelahutuslik. Pika kooliaasta järel armastan kätte haarata hoopis mõne uue põneviku ja siis jälle lugeda midagi ennast arendavat ja erialast.

Lastele lugemiseks, vanematele ettelugemiseks ja õpetajale tööks tekstiga:

1. Martin Widmark ja Helena Willis «LasseMaia detektiivibüroo» kirjandussari

Minu õpilaste tõeline lemmik!

2. Ilmar Tomusk «Kolmanda A kriminalistid»

Eesti enda põnev detektiivisari lastele.

3. Markus Saksatamm «Ulakas vorst ja nutitelefon»

Kaks eelnevat on mõlemad jutukogumikud, mis koosnevad pikematest ja lühematest lugudest. Lood on täis fantaasiat, naljakad, samas panevad mõtlema igapäeva sündmuste ja inimlike väärtuste üle.

4. Riikka Jäntti «Väikese hiire suvi»

Sobib täiesti algajale lugejale ja tegemist on kirjandussarjaga.

5. Kristiina Kass «Õpetaja Kusti kummitab»

Täiskasvanule:

6. Alison Seponara «Meelerahu teejuht»

See on üks hea käsiraamat õpetajale, lapsevanemale ja lihtsalt iseendale. Raamat tutvustab toimetulekustrateegiaid vaimu ja keha rahustamiseks ja ärksuse loomiseks. Autor on kirja pannud konkreetsed samm-sammult juhised, on koostanud lihtsad töölehed, mida saab otse raamatus täita ja jaganud ka rohkelt viiteid sotsiaalmeediakontode ja äppide kohta, kust liskas raamatule abi leida.

7. James Clear «Aatomharjumused»

Mult on tihti küsitud: «Kuidas sa kõike jõuad»? Vot seda raamatut lugedes jõuate samuti. Eriti eredalt meenub peatükk «Motivatsioon on ülehinnatud, keskkond on tähtsam». Ma olen enda puhul seda alati tunnetanud ja oli hea meel tõdeda, et sellele on kinnitus olemas.

8. Ingvar Villido «Emotsioonid, inimkonna suurim sõltuvus»

See on raamat enda ja teiste tundma õppimiseks ja enda ja teistega toimetulekuks.

9. Delia Owens «Kus laulavad langustid»

10. Nita Prose «Toateenija»

Kaks viimast raamatut on mõlemad täidetud ühe tugeva peategelase katsumuste ja kasvamisega. Mõlemad on kergelt loetavad ja meeletult kaasahaaravad, sest panevad peategelasele pöialt hoidma.

Tagasi üles