Ilmus päevaraamat eestlaselt, kes kuuendat aastat Kreekas loomemaju peab

Copy
Kirjanike liidu endine esimees Tiit Aleksejev Samose saarel Jaan Kaplinski loomemaja avamisel. Vasakul loomemajade eestvedaja Aldo Maksimov.
Kirjanike liidu endine esimees Tiit Aleksejev Samose saarel Jaan Kaplinski loomemaja avamisel. Vasakul loomemajade eestvedaja Aldo Maksimov. Foto: Erakogu

Ilmus Aldo Maksimovi raamat «Talv Kreekas. Miks šaakalid iga öö nutavad?», mis on järg raamatule «Samose päevaraamatud. Kadunud maailma otsimas».

Aldo Maksimov, «Talv Kreekas. Miks šaakalid iga öö nutavad?»
Aldo Maksimov, «Talv Kreekas. Miks šaakalid iga öö nutavad?» Foto: Raamat

Aldo Maksimov peab koos abikaasa Marioniga kuuendat aastat Kreekas Samose saarel loome- ja puhkemajasid, mida kevadtalvisel hooajal asustavad peamiselt Eesti loomeliitude liikmed, aga ka kaugtöö tegijad, noored pensionärid ja muud elukunstnikud, kellest mõnigi ehk võib end raamatust ära tunda.

Tema päevik 2023–2024 kõneleb ühest talvest Kreekamaal, Samose saarel, selle edelaosas, mõne kõrvalepõikega ka mujale: mandrile – Thessalonikisse soojaveeallikatele, Ateenasse ning korra ka Syrosele.

«See raamat on Kreeka elust, väljavõte napilt poole aasta lõikes. Enamuse ajast räägib see päevik minu elust ja tööst Lääne-Samosel. Päeva rutiinist, tegemistest, hommikutest ja õhtutest, mõtetest, unistustest. Unenägudestki,» ütleb ta ise. «Kreekale on omane elujaatav nukrus, kaunis melanhoolia, tasane jälgimine, aupaklik hoiak looduse ja jumala suursugususe ees. Nii nagu Camus seda oma elu hilisemates mõtisklustes kirjeldab. Ma tahan käesoleva teosega näidata Kreeka elu realistlikumat palet, selle täiesti igapäevast nägu; unustamata siiski selle maa maagiat.»

Samose omalaadse kirjandusliku loomekodu asutanud Aldo Maksimov on selle majakese ristinud Betti Alveri järgi. Ka Peeter Sauter ammutas inspiratsiooni just tolle katuse all. 
Samose omalaadse kirjandusliku loomekodu asutanud Aldo Maksimov on selle majakese ristinud Betti Alveri järgi. Ka Peeter Sauter ammutas inspiratsiooni just tolle katuse all. Foto: Aldo Maksimov

Aldo Maksimov (snd 1972) on töötanud ajakirjanduses, Tartu botaanikaaias, Tartu varumiskontoris, Eesti vanglate raamatukogu juhina, Saaremaa muuseumi arendusjuhina jpm kohtades.

Märksõnad

Tagasi üles