Ilmus põnev ajalooraamat mehest, kellest sõltus kunagi tuhandete Eesti inimeste saatus

Copy
Eestirootslaste Komitee esimees Sigurd Curman ja Ludwig Lienhard.
Eestirootslaste Komitee esimees Sigurd Curman ja Ludwig Lienhard. Foto: Eestirootslaste kultuuriühing

Kirjastus Varrak andis välja Marcus Walléni ajalooraamatu ««Falkeni» põgenemine ja suur evakueerimine üle Läänemere 1943–1944». Raamatu tõlkis eesti keelde Ivar Rüütli.

Dramaatilisel 1944. aasta suvel evakueeritakse Rootsi teenistuses oleva SS-ohvitseri Ludwig Lienhardi kaasabil Eestist rannarootslasi.

Marcus Wallén, ««Falkeni» põgenemine ja suur evakueerimine üle Läänemere 1943–1944».
Marcus Wallén, ««Falkeni» põgenemine ja suur evakueerimine üle Läänemere 1943–1944». Foto: Raamat

Kolm aastat hiljem on Lienhard ise põgeniku rollis. Rootsist lahkuma sunnitud ning tagaotsitav nii lääneriikide kui NSV Liidu poolt, võtab ta purjekal «Falken» ette dramaatilise põgenemisreisi üle talvetormise Läänemere ja Atlandi ookeani Argentiinasse.

Tänapäeval on Ludwig Lienhardi nimi peaaegu unustatud, ent kunagi sõltus temast tuhandete Eesti inimeste saatus. Raamat kirjeldab haaravalt Lienhardi elu ja eriti tegevust Teise maailmasõja ajal ja järel, millest mitmed episoodid on siiani mässitud saladusteloori.

Marcus Wallén on sündinud 1972. aastal Mariehamnis ning üles kasvanud Rootsis ja Ahvenamaal. Kaks aastakümmet on ta olnud ajalehe «Expressen» Stockholmi toimetuse ajakirjanik ja juht. 2019. aastal ilmus tema debüütraamat «Natside kuld ja hästi hoitud saladus» («Naziguldet och de invigdas hemlighet», eesti keeles 2020).

Tagasi üles