ATH – mis see on? Ehk lugu sellest, kuidas ma esimese aktiivsus- ja tähelepanuhäiret käsitleva raamatu läbi lugesin (1)

Copy
Mari raamatuga «ATH – mis see on?».
Mari raamatuga «ATH – mis see on?». Foto: Mari Jaanus

Lugesin raamatu «ATH – mis see on?» ühe jutiga läbi. Ma sain sellest raamatust suurepäraselt aru, ma ei pidanud lõike mitu korda üle lugema ja ma ei tüdinenud ära… ja mul on ATH! Tegemist on esimese ATH diagnoosi käsitleva raamatuga, mille kohta saan ma hõisata: «Jehuuuu, see on ATH diagnoosiga inimesele sobivalt kirjutatud ja täiesti loetav!»

Aga täpsustan oma mõtet: nimelt on meil, ATH-katel, tihti komme mõtetes uidata, eriti siis, kui kirjatükk on kas liiga pikk või ei ole juba esimesest reast alates super-super superhea. Ma ise olen siin veidike erandlik, aga laias laastus on meie jaoks olemas kahte sorti raamatuid:

a) raamatud, mis on nii head, et loeme need jutiga läbi;

b) raamatud, mida ei ole võimalik lugeda.

See raamat on üles ehitatud nii, et seda saab ka sirvida või lugeda tekstiplokke erinevas järjekorras, see on ILLUSTREERITUD ja pakub avastamisrõõmu!

Dr Edward M. Hallowelli raamat «ATH – mis see on?».
Dr Edward M. Hallowelli raamat «ATH – mis see on?». Foto: Mari Jaanus

«ATH – mis see on?» avab väga hästi meie olemust ja pakub praktilisi tööriistu, kuidas selle häirega edukalt toime tulla. See raamat on hea lugemiseks nii meile, kes me elame ise ATH-ga, kui ka neile, kes elavad meiega koos ehk pereliikmetele ja sõpradele, kes soovivad teada saada, kuidas oma ATH-diagnoosiga musirulli toetada ja paremini mõista.

Peamised raamatu teemad, mis on minu arvates ATH mõistmisel suureks abiks:

ATH tunnused: Raamat annab põhjaliku ülevaate ATH sümptomitest, mis hõlmavad keskendumisraskusi, impulsiivsust ja hüperaktiivsust. Toovad esile selle diagnoosi kaks poolt – hea ja selle, millega on vaja tööd teha. Lisaks on suhteliselt raamatu alguses ka ATH teaduslik definitsioon ja lihtne test, mis aitab aru saada, kas peaksid ka laskma end diagnoosida või oled lihtsalt «veidi ATH».

Tööriistad: Raamat sisaldab praktilisi strateegiaid ja reaalseid tööriistu, mis aitavad ATH-ga inimestel oma sümptomeid hallata ja oma potentsiaali ning loomingulisust maksimaalselt ära kasutada, sundmõtetega tegeleda ja olla iseendaga parem... Need juhised hõlmavad käitumise ja ajaplaneerimise tehnikaid ning nõuandeid, kuidas parandada oma toimetulekut (näiteks rahaasjadega), keskendumisvõimet, und ja oma suhtumist.

Tugi: Autor rõhutab tugisüsteemi tähtsust, õige partneri valikut ja annab soovitusi, kuidas luua ja hoida toetavat keskkonda. Number 1 soovitus minu poolt: anna see raamat oma pereleliikmetele lugemiseks!

Ravimid: Raamat annab ülevaate ATH raviks kasutatavatest ravimitest ja toimeainetest. See on mõnusalt ja neutraalselt kirjutatud ning annab mõtteainet, mitte ei soovita tabletti neelata ega ka vastupidi.

«ATH – mis see on?» on väärtuslik ja hästi loetav käsiraamat, mis pakub põhjalikke teadmisi ja praktilisi nõuandeid sinu enda või armsa inimese ATH-st aru saamiseks ja sellega edukalt toimetulekuks. See on lihtsalt ja arusaadavalt kirjutatud – ja tõesti abiks! Kui oled seda raamatut lugenud, ei ütle sa enam kunagi ATH-ga inimesele, et ta paremini prooviks või end lõpuks kokku võtaks…

Rohkem mõistmist!

Tagasi üles