JÄRJEJUTT Kas naine muutub vanemaks saades nähtamatuks?

Copy
Kirjanik Doris Lessing oma Londoni kodus 2006. aastal.
Kirjanik Doris Lessing oma Londoni kodus 2006. aastal. Foto: Martin Cleaver

Kuku raadio selle nädala järjejutuks on katkendid Doris Lessingi romaanist «Suvi enne pimedust», mis originaalis ilmus juba 50 aastat tagasi. Raamatus käsitletud teemad pole aga aktuaalsust sugugi kaotanud.

Doris Lessing, «Suvi enne pimedust».
Doris Lessing, «Suvi enne pimedust». Foto: Raamat

Suurema osa täiskasvanuelust perele pühendunud Kate Brown asub ajutiselt tööle sünkroontõlgina organisatsioonis Global Food, kus põhiliselt räägitakse «kõigest sellest, mida inimkond sööb. Või ei söö». Kõrvaltvaataja kriitilise pilguga jälgib ta seesuguste rahvusvaheliste jututubade õhustikku, võideldes samal ajal kahtlustega oma isikliku elu valikutes.

Kõik pereliikmed on kusagil ära, kodumaja on terveks suveks välja üüritud ja Kate’il on lõpuks aega vaadata end peeglist nii otseses kui ka kaudses mõttes: kes ma tegelikult olen, kui ei defineeri end abikaasa ja emana? Kas see, kui kaotan vananedes oma hea välimuse, muudab mind nähtamatuks?

Lessingi vaheda sulega kirjeldatud suve sündmused pakuvad neile küsimustele võimalikke vastuseid, kuid püstitavad ka uusi, kaasamõtlemiseks lugejale.

Kuula saadet!

Tagasi üles