Doktor Kai Haldre uuest raamatust: igal naisel peaks olema oma isiklik vananemisplaan

Copy
Kai Haldre.
Kai Haldre. Foto: Kirjastus Pilgrim

35 aastat naistearstina tegutsenud Kai Haldre sõnul kulgeb tänapäeval enam kui kolmandik naise elust pärast menopausi. «See on inimkonna ajaloos täiesti uus ajastu, millega toime tulemiseks on vaja enam teadmisi,» nendib Haldre.

Rõõmsa vananemise toetamiseks on tema sõnul oluline mõista, millal üleminekueas toimuvad kiired kehalised ja hingelised muutused on seotud naissuguhormoonide toime järsu lakkamisega ja millal lihtsalt vanemaks saamisega.

«Naise tervis. Keha ja meel üleminekueas».
«Naise tervis. Keha ja meel üleminekueas». Foto: Raamat

Kai Haldre on äsja ilmunud raamatu «Naise tervis» üks autoritest, mis selliseid teemasid esmakordselt ausalt ja ilustamata käsitleb. Lisaks talle jagavad raamatus keskeale lähenevatele ja sellesse etappi jõudnud naistele soovitusi toitumisteadlane dr Kristel Ehala-Aleksejev, ennetava meditsiini ekspert dr Jaan Vogelberg ja liikumispedagoog Marika Hanson. Dr Kadri Mägi-Lehtsi mõtiskleb raamatu eessõnas selle üle, kuidas muuta 50+ naised nähtavaks ning ühiskonna imetlusväärseteks tasakaalustajateks.

«Ilmselgelt ei soovi keegi meist muutuda sõltuvaks ümbritsevate abist ning tahaks, et mõistus säiliks kaua. Tark inimene vaatabki siis uuel eluetapil otsa oma harjumustele ja teeb vajadusel muudatused, mis tagavad tervise ning ei panusta muuhulgas aju vananemise kiirendamisse,» selgitas Haldre.

«Igal naisel peaks olema oma isiklik vananemisplaan, mis võiks hõlmata kõiki üleminekueas toimuvaid muutuseid ja lahendusi nendega tegelemiseks – olgu selleks siis liikumis- või söömisharjumused, vaimne heaolu, kehakaal, tervisekontrollid, tänapäevased võimalused hormoonasendusraviks või seksuaalsusega seonduv. Ilma hea füüsilise ja vaimse enesetundeta on elurõõmu hoida väga raske kui mitte võimatu.»

Neid ja palju teisi teemasid käsitleb äsja ilmunud Eesti arstide ja liikumispedagoogi poolt kirjutatud raamat naise üleminekueas toimuvast, hormoonide mõjust, tänastest seisukohtadest hormoonasendusravi võimaluste ja piiratuse kohta ning terve ja rõõmsa vananemise poole kulgemisest.

Raamatu esitlus ja autorite vestlusõhtu toimub 1. oktoobril kell 17 Tallinnas Kristiine Keskuse MyFitnessis. Piiratud arv pääsmeid on saadaval kirjutades info@pilgrim.ee.

Tagasi üles