Edukad naisettevõtjad soovitad 5 raamatut igapäevaharjumuste kujundamiseks ja enesearenguks

Copy
Foto: Shutterstock

Hiljutine uuring näitab, et Eesti naised on ettevõtlusega alustamise osas tagasihoidlikud. Teisalt on aga edukaid ja julgeid naisi, kes on valinud ettevõtja rolli, koos selle tõusude ja mõõnadega. Kaks kogenud naisettevõtjat, Kristel Ots ja Mari-Liis Kirt, kes jagavad Tallinna ettevõtluspäeval oma ettevõtluskogemusi, soovitavad väärt raamatuid, kust ettevõtluseks vajalikku inspiratsiooni ja jõudu ammutada.

Kristel Ots.
Kristel Ots. Foto: Erakogu

Kristel Ots juhib väikest UX/UI disainiteenuseid pakkuvat ettevõtet ning oma teekonnal on pidanud silmitsi seisma paljude väljakutsetega. Alates klientidega suhtlemisest kuni projektide juhtimiseni, on ta leidnud tuge mitmest inspireerivast raamatust, mis on aidanud tal arendada nii oma mõtteviisi kui ka äritegevust. Tema soovitatud kolm raamatut on pakkunud talle vajalikku motivatsiooni ja praktilisi nõuandeid.

James Clear «Aatomharjumused»

Selleks, et asjad saaks tehtud ja midagi ei jääks kahe silma vahele, ei piisa sellest, et kord poole aasta jooksul end kokku võtta ja asi ära teha. Olgu selleks siis meilidele vastamine, kliendisuhtluse hoidmine või mõne esialgu ebaolulise tegevuse edasi lükkamine. Ettevõtluses pole edu sageli midagi, mis juhtub üleöö, vaid see on mitmete väikeste sammude summa. «Aatomharjumused» on õpetanud, kuidas struktureerida oma tööpäevi ja kuidas järjepidevus toob kaasa soovitud tulemused ning lõpuks saab kergema vaevaga rohkem asju tehtud, sest harjumus on tekitatud.

David J. Schwartz «The Magic of Thinking Big: The True Secret of Success»

Tihtipeale on inimestel hirm võtta vastu uusi väljakutseid, on see siis uue projekt, esinemine või uut oskust vajav tööülesanne. Seame endale oma peas piire, mis takistavad arengut ja kasvu. Eriti kehtib see naiste kohta. Schwartzi raamat on olnud mulle inspireeriv ja motiveeriv, julgustades mõtlema suurelt ja seadma ambitsioonikamaid eesmärke. Mõtteviisi muutus on toonud kaasa kasvu nii ettevõtja, naise kui ka emana.

Chris Voss «Unusta kompromissid. Räägi läbi nii, nagu sõltuks sellest sinu elu»

Läbirääkimiste oskus on igale ettevõtjale ülioluline ning see raamat on andnud Kristelile vajalikud tööriistad edukate läbirääkimiste pidamiseks. Need väga praktilised meetodid aitavad väga hästi, kui on vaja nii tava- kui keerulisemates olukordades enda soovitud eesmärkideni jõuda, eriti, kus tulemused on määrava tähtsusega.

 

Mari-Liis Kirt.
Mari-Liis Kirt. Foto: Erakogu

Mari-Liisil on viimased viis aastat pereettevõte, mis tegeleb kinnisvara korrashoiuga. «Iga uus päev toob kaasa erinevaid väljakutseid ja õppimisi ning juhina tuleb igapäevaselt koos enese ja ettevõttega areneda. Pereettevõtmine nõuab palju pingutust kõigilt ning koos mehega tegeleme nii ettevõtte, laste kasvatamise kui ka koduga,» räägib Mari-Liis. Ta lisab, et ettevõtja areng on on pidev õppimine, kus oluline on nii isiklik kui ka professionaalne teekond. Seega soovitab ta kaht raamatut, mis on seotud just enesearenguga.

Eckhart Tolle «Siin ja praegu – kohaloleku jõud» annab väärt mõtteainet, et kui teed midagi, ole kohal – ära tee midagi, kus sa reaalselt kohal ei ole. See mõtteviis aitab edasi igaüht, kes seda igapäevaelus kasutada suudab – nii ettevõtluses kui ka suhetes pere ja sõpradega.

Vadim Zeland «Transurfing – reaalsuse juhtimine I-V aste. Teadvuse äratamine» on raamat, mis on kaasa aidanud palju minu enesearengu teekonnale ja juhiks kasvamisel abiks.

Millist raamatut sina alustavale ettevõtjale soovitaksid?

Tagasi üles