Selgus Balti Assamblee kirjandusauhinna laureaat

Copy
Rein Raud.
Rein Raud. Foto: Postimees

Balti Assamblee (BA) auhinna kirjanduse kategoorias sai romaani «Katkurong» eest Eesti kirjanik ja luuletaja Rein Raud.

Rein Raua «Katkurong» ilmus 2023. aastal ja jutustab 20. sajandi alguses toimuva filmilikult hoogsa loo velsker Jakob Sarapikust, kes saadetakse likvideerima Mandžuurias möllanud katkuepideemia tagajärgi ning töötab hiljem Tallinna Keskvanglas.

Rein Raud, «Katkurong».
Rein Raud, «Katkurong». Foto: Raamat

Balti Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Timo Suslov avaldas head meelt selle üle, et oma eelmise romaaniga mullugi BA kirjandusauhinnale kandideerinud Raual õnnestus tänavu preemia koju tuua. «Eelmine Eesti päritolu BA kirjandusauhinna laureaat Kai Aareleid on öelnud, et Jaan Krossi järgses eesti kirjanduses on vähe Rein Rauaga võrreldavaid romaanikirjanikke, kes valdaksid ühesuguse meisterlikkusega karakteriloomet, loo punumise oskust ja selget ning samas kujundlikku keelt – rääkimata iga lause taga kumavast eruditsioonist. On väga hea meel juhatada Rein Raua radadele ka Läti ja Leedu inimesi,» sõnas ta.

Balti Assamblee kunstiauhinna pälvis Läti filmirežissöör Dāvis Sīmanis, kelle tänavune film «Maria vaikus» kujutas saatuslikke sündmusi Baltimaade ajaloos ning pälvis tunnustust ka Berliini filmifestivalil. Teadusauhinna pälvis Leedu teadlane Limas Kupčinskas väljapaistva panuse eest seedimist ja maksa puudutavate haiguste uurimisse ja ravi innovatsiooni.

Eesti nominent kunstiauhinnale oli maalikunstnik Kristi Kongi ning teadusauhinna nominent oli taas Tartu Ülikooli meediauuringute professor Andra Siibak, kelle viimase viie aasta teadustöö käsitleb uute digitehnoloogiate kasutamisega kaasnevaid võimalusi ja riske.

Auhind koosneb rahalisest preemiast, tunnistusest ja kujukesest, mis antakse välja igal aastal Balti Assamblee istungjärgu ajal. Tänavu toimub auhinnatseremoonia BA 43. istungjärgu ajal, 18. oktoobril Vilniuses. Žüriisse (pildil, Foto: Balti Assamblee) kuulusid kunstnikud ja eksperdid Leedust, Lätist ja Eestist: Vano Allsalu, Karl Martin Sinijärv, Ragne Kõuts Klemm, Donata Mitaitė, Ramutė Rachlevičiūtė, Valdemaras Razumas, Ieva Kolmane, Edīte Tišheizere ja Valdis Muktupāvels.

Balti Assamblee annab kirjandus-, kunsti- ja teadusauhindu välja alates 1994. aastast eesmärgiga soodustada nende valdkondade arengut Balti riikides.

Tagasi üles