Eesti autorid esitlesid käsiraamatut, mis kummutab üleminekuea tabusid

Copy
Tantsupedagoog Marika Hanson raamatu «Naise tervis» esitlusel.
Tantsupedagoog Marika Hanson raamatu «Naise tervis» esitlusel. Foto: Kalev Lilleorg

1. oktoobril tutvustasid Eesti arstid Kai Haldre, Jaan Vogelberg, toitumisteadlane Kristel Ehala Aleksejev ja tantsupedagoog Marika Hanson uut raamatut «Naise tervis», mis on esimene eestikeelne teos üleminekueaga seotud müütide ja tabude murdmiseks ning naiste terviseteadlikkuse tõstmiseks.

Esitlusele MyFitnessi spordiklubis kogunes särav seltskond naisi, kes Marika Hansoni juhendamisel tantsu vihtusid ning autorite nõuandeid kuulasid. Tantsupedagoog Marika Hansoni sõnul saab iga naine kujundada ise oma tervisliku elustiili ja väärika vananemise. «Tervislik eluviis on valik: igapäevased väikesed valikud, nagu tantsimine ja tervislik toitumine, kujundavadki pikaajalise heaolu,» ütles Hanson.

Ennetava meditsiini arst, dr Jaan Vogelberg nentis, et eesmärk ei ole ihaleda mitte noorust, vaid elujõudu. «Esmajoones tuleb investeerida iseendasse, sest see aitab ära hoida või vähendada mitte ainult tervisekriise, vaid teinekord ka sellest tulenevaid probleeme mujal, nagu töökoha ja vara kaotus või lahkuminek,» märkis ta.

Kristel Ehala Aleksejev, Kai Haldre, Marika Hanson ja Tiina Ristimets.

Kalev Lilleorg

Toitumisteadlase Kristel Ehala-Aleksejevi sõnul peitub 40ndate ja järgmiste aastakümnete nautimine teadlikus toitumises ja sellega tuleks alustada juba nüüd. «Söö regulaarselt ja mitmekülgselt ning võta selleks aega,» soovitas ta. «Piisavalt puhates elad tervemalt ja kauem ning ära unusta – istu vähem, liigu rohkem!»

Naistearst Kai Haldre soovitused raamatus hõlmavad nii hormoonasendusravi kui ka mitmete ebameeldivate keskeaga kaasnevate tervisenähtuste temaatikat. «Lisaks kindlasti selle, et toksilistest suhetest teadlik eemaldumine ning sõprade ja perekonnaga mõnusalt koos veedetud aeg on investeering enda tulevasse tervisesse,» soovitas Haldre.

Tagasi üles