6 kuninglikku lasteraamatut, mida on lust lugeda

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm soovitab lasteraamatuid. Foto: Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Lasteraamatutes võivad tegutseda väga erinevad tegelased. Need võivad olla nii elusad kui elutud, nii loomad kui inimesed, nii kujuteldavad kui tegelikkuses eksisteerivad. Karakterite päritolugi võib olla erinev. Saavad ju raamatutegelased tulla varasematest või hilisematest aegadest, lähematelt või kaugematelt maadelt. Mõnes raamatus leiame eest tavalised inimesed, kelle argiseid toimetusi jälgitakse, teises on aga tegelased lausa kuninglikust soost. Siis jääb ainult lugeja otsustada, kuivõrd sarnane tavainimesega see kuningate ja kuningannade, printside ja printsesside elu on.

Jüri Kolk, «Välejalgne kuningatütar».
Jüri Kolk, «Välejalgne kuningatütar». Foto: Raamat

«Välejalgne kuningatütar»

Jüri Kolk 

Illustreerinud Liina Triin Kolk

Kirjastus Rahva Raamat

2024

Ei jää sellegi maa kuningal Rudolf Esimesel muud üle, kui oma kallis tütar mehele panna. Ta valib välja parima kandidaadi tervest kuningriigist. Just hertsog Wilfred Wackenberg vanast aadlisuguvõsast aitaks kuningriigi vägevust kindlustada ja kuninga nime igaviku poole kanda. Kuningatütar Renate pole aga papa valikuga rahul – hertsog on tema arvates liiga vana. Pealegi tahab tütar ise valida, kellega kogu ülejäänud elu koos veeta. Nii kutsubki isa lossi terve hulga kosilasi, kes kõik kuningatütrega abielluda soovivad. Paraku tundub igaühel neist miskit viga olevat: üks kaasakandidaat on liiga rõõmus, teine liiga ambitsioonikas, kolmas argpüks, neljas liiga loid. Kas tõesti jätabki kuningatütar, nii välejalgne kui ta ka pole, kallima hoopis välja valimata?

***

Ilmar Tomusk, «Traktor, printsess ja teised putukad».
Ilmar Tomusk, «Traktor, printsess ja teised putukad». Foto: Raamat

«Traktor, printsess ja teised putukad»

Ilmar Tomusk

Illustreerinud Hillar Mets

Kirjastus Tammerraamat

2024

Peeter, Rain, Leelo, Jaanus, Hannes, Birgit, Anett ja Georg on täiesti tavalised lapsed, kes käivad täiesti tavalises lasteaias Putukate rühmas. Vaatamata oma tavalisusele suudavad nad korda saata vägagi erilisi tegusid. Birgitit ei takista Reelika kõrvalrühmas sünnipäeval viibib, disainib ta tervele rühmale soojailmariided kevadprintsess olemast isegi see, kui ta kaotab kaks esihammast. Hannes näiteks oskab olla tubli ja töökorras traktor. Georgi supervõimeks on leidlikkus – nende väheste minutite jooksul, mis õpetaja, et kõigil oleks mugav ekskursioonile minna. Leelo suudab poest tagasi tulla kahe koti toidukraami ja suurema summa rahaga, kui ema talle kaasa andis. Niisugused tavaliselt erilised lapsed on seal Putukate rühmas.

***

Heinz Janisch, «Kuningas ja meri. 21 väga lühikest lugu».
Heinz Janisch, «Kuningas ja meri. 21 väga lühikest lugu». Foto: Raamat

«Kuningas ja meri. 21 väga lühikest lugu»

Heinz Janisch

Illustreerinud Wolf Erlbruch

Tõlkinud Epp Aareleid

Kirjastus Draakon & Kuu

2024

Ühe suure-suure mere ääres elab väike kuningas, kes vaatleb maailma enda ümber julge ja avara pilguga. Miks saavad mere ääres vastuse suurimadki küsimused? Milleks on inimesele vaja varju? Kas kroon võib ka vihmata rooste minna? Kas ainult kuningal on sõnaõigus? Neile küsimustele vastuseid otsides avastab kuningas iseennast ja elu enda ümber. Kindlasti kutsub see mõnusate lühilugudega raamat ka lugejat maailma värske pilguga vaatama, olgu see lugeja siis väike või pisut suurem.

Austria kirjanik Heinz Janischi teoseid on tõlgitud rohkem kui kümnesse keelde, käesoleval aastal pälvis ta ka maineka H. C. Anderseni preemia.

***

Kristiina Kass, «Kuninganna Karoliina prillid».
Kristiina Kass, «Kuninganna Karoliina prillid». Foto: Raamat

«Kuninganna Karoliina prillid»

Kristiina Kass

Illustreerinud Tuulike Kivestu-Rotella

Kirjastus Päike ja Pilv

2023

Kuninganna Karoliina elu on tõesti kadestamist väärt. Elab ta ju imeilusas lossis koos kuningas Karli ja nende ühiste laste, prints Gabrieli ja printsess Gabriellaga, Otse loomulikult on neil ka koer, kaks kassi ja kolm hobust, sest mis elu see ilma loomadeta oleks. Üks asi ainult pole suurepärane ja imeline – see on kuninganna silmanägemine. Ja kuigi seetõttu temaga iga päev kõiksugu äpardusi juhtub, ei taha kuninganna prillidest midagi kuulda. Kuningas Karlil on aga plaan.

***

Louis Sachar, «Marvin Punapost. Röövitud prints?»
Louis Sachar, «Marvin Punapost. Röövitud prints?» Foto: Raamat

«Marvin Punapost. Röövitud prints?»

Louis Sachar

Illustreerinud Hillar Mets

Tõlkinud Leelo Märjamaa

Kirjastus Draakon & Kuu

2023

Marvin Punapost on 9-aastane. Tal on punased juuksed ja sinised silmad, ning ta on vasakukäeline, mis tema õpetaja, proua Põhjala arvates näitab kuninglikku sugu. Ühel päeval tuleb koolis kirjutada kokkuvõte ajaleheartiklist, milles Šampoonia kuningas otsib oma ammukadunud poega, prints Robertit. Artikli kõrval asuvalt pildilt näeb poiss, et Šampoonia kuningal on nagu Marvinil endalgi punased juuksed ja sinised silmad, mida pole kellelgi teisel poisi peres. On see kindel, et tema vanemad lahkusid sünnitushaiglast õige beebiga, mõtleb Marvin. Ehk ei olegi ta Marvin Punapost vaid hoopis röövitud prints?

Marvin Punaposti sarjas on ilmunud veel kaks osa: «Miks te nokite mu kallal?» ning «Kas ta on tüdruk?»

***

Epp Petrone, «Riks ja neli kuningat».
Epp Petrone, «Riks ja neli kuningat». Foto: Raamat

«Riks ja neli kuningat»

Epp Petrone 

Illustreerinud Mari-Ann Remmel

Kirjastus Tänapäev

2022

Kohe kui suvine koolivaheaeg algab, hakkab Riks nägema kummalisi, painavaid unenägusid. Peagi selgub, et niimoodi kutsub tema muistne esivanem, ema vanaisa Peeter teda endale appi. Poiss peab minema 14. sajandisse, aega, mil toimus Jüriöö ülestõus, et hoiatada eestlaste nelja kuningat, hoidmaks ära nende mõrva. Hea, et poisil on tuge sõpradest Paulist ja Sofiast, koer Pitsust ja raamatukogutädi Helmist. Kas juhtunut saab olematuks teha? Kas minevikku muutes teiseneb ka tulevik?

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse keskuse kodulehelt.

Tagasi üles