Hendrik Relve uurib uues rännuraamatus, kuidas põlisrahvad on suutnud jätta oma eluümbruse rikkumata

Copy
Hendrik Relve 2007. aastal Peruus Amazonase indiaanlaste juures.
Hendrik Relve 2007. aastal Peruus Amazonase indiaanlaste juures. Foto: Hendrik Relve

Kirjastuses Varrak ilmus Hendrik Relve uus raamat «Retked põlisrahvaste omailmadesse», mis sisaldab lugusid maailma rahvastest, pärimustest ja suhetest loodusega. Raamat on teine osa mitut mandrit haaravast triloogiast, mille esimene osa kandis pealkirja «Minu elu uhkemad loomad» ning kolmas osa keskendub maailma erakordsetele looduspaikadele.

Hendrik Relve, «Retked põlisrahvaste omailmadesse».
Hendrik Relve, «Retked põlisrahvaste omailmadesse». Foto: Raamat

Autori sõnul paelub teda rikkumata loodus ja selle väärtustamine maailma eri paikades. «Olen üle poole sajandi maailmas rännanud ja alati on mind paelunud rikkumata loodus ja põlisrahvad. Miks? Rikkumata loodus seepärast, et selle väärtustamine on olnud mu tegevuste ja huvide keskmes kogu elu. Põlisrahvad seepärast, et paljudel neist on õnnestunud elada pikka aega samal maa-alal nõnda, et nad oma eluümbrust lootusetult nässu pole keeranud. Mismoodi on see neil korda läinud? Põlisrahvaste juures käies olen seda küsimust alati meeles kandnud ja sellele vastust otsinud. Lihtsat ja ühest seletust pole saanud, küll aga näinud ohtralt eri rahvaste iseäralikke hoiakuid ja arusaamu, mille üle omapead edasi mõlgutada. Kõike seda olen siia raamatusse põiminud,» ütleb ta.

«Kümnete maailma põlisrahvaste seast, kellest kirjutada oleksin tahtnud, valisin välja kaksteist, kes elavad Eestiga võrreldes õige erinevates loodusoludes,» selgitab Relve. «Rahvad on raamatus järjestatud alates Arktikast, edasi liigun parasvöötmesse ning lõpuks kirjeldan troopikas asuvaid rahvaid. Eri maailmajagudes põikame rahvaste juurde, kelle koduseks eluümbruseks võivad olla metsad, mäed, rohtlad või meresaared. Igal sellisel rahval on vastavalt eluümbrusele välja kujunenud teatud omailm ehk nende traditsioonid, kombed ja veendumused.»

Hendrik Relve (1948) on eesti loodusajakirjanik, rännumees, kirjanik ja fotograaf. Ta on õppinud Maaülikoolis metsandust ja Tartu ülikoolis ajakirjandust. Relve sulest on ilmunud õpikuid, aime-, populaarteaduslikke, loodus- ja rännuraamatuid. Alates 2001. aastast teeb Vikerraadios populaarset sarja «Kuula rändajat». Relve tunnustuste hulka kuuluvad Valgetähe IV klassi teenetemärk, Kuldmikrofon ja Eerik Kumari looduskaitsepreemia.

Raamatu «Retked põlisrahvaste omailmadesse» esitlus toimub 11. oktoobril kell 17 Viru keskuse Rahva Raamatus. Autoriga vestleb Krister Kivi.

Tagasi üles