LUGEMISSOOVITUSED 3 eriti head lasteraamatut, mida maksab ka vanematel naksata

Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda kolme lasteraamatut: Andrus Kivirähk «Kampsun ja päike», Ilmar Tomusk «Paul hakkab inseneriks», Ali Standish «Uskumatud lood Baskerville Hallis».

Andrus Kivirähk, «Kampsun ja päike».
Andrus Kivirähk, «Kampsun ja päike». Foto: Raamat

Püüan kimpu panna mõned justnagu lastelood, kuigi mu meelest on hea lastekirjandus märksa märkimisväärsem kui keskpärane «kõrgkirjandus». Aga, jumala pärast, soovitatagu lühikestele inimestele häid pikki jutte!

Kivirähk, nagu tal kombeks, jätkab lühikestega. Ja keerab kohe korgi pealt ning vindi üle. Mida iseenesest ongi ju lapsukestele tarvis. Muidu pärast ei saa veel aru, miks mõni Kafka inimesest põrnika teeb või mida iganes. Mina ei saa siiamaani aru, aga ega minu lapsepõlves ei olnud Andrust ka veel varnast võtta. Mõnusa heakodanlikkuse ja terava absurditaju ühildamises on Kivirähja lühijutud imetabane lugemisvara. Vanematel inimestel meenuvad muidugi professor Kott ning doktor Maisarv/Matšalka… Siinsed suurepärased jutud on siiski algajatele Andruse-armastajatele. Pagana head lood. Ka edasijõudnutele.

Ilmar Tomuski ja Joonas Sildre lasteraamat «Paul hakkab inseneriks».
Ilmar Tomuski ja Joonas Sildre lasteraamat «Paul hakkab inseneriks». Foto: Raamat

Ilmar Tomusk on tõusnud lastekirjanduse tüvitegijaks ning seda teenitult. Tema janti ei aja ja on lausa heas mõttes õpetlik. Ma ei tea, kas Paulist lõpuks ka insener saab, aga raamat näitab noorele hakkajale sellile kätte hunniku huvitavi nõkse. Nii mõnigi neist võib tulevases elus tululik olla. See on õpiku ja põneloo vahepealne teos, mida isegi minusugune vana ront õhinaga ahmas. No on heaste kirjutet ja igapidi asjalik! Hakkad otsast lugema ja järele jätta ei saa. Loodan, et naksakamad noored tunnevad samaviisi. Hea Ilmar, tuleta meelde, kuidas vihikulehest veepommi teha sai! Mitte ei mäleta enam.

Ali Standish, «Uskumatud lood Baskerville Hallis».
Ali Standish, «Uskumatud lood Baskerville Hallis». Foto: Raamat

Lühikestele inimestele, kes veel ei ole jõudnud kaevuda kõigi aegade suurima kuriuurija Sherlock Holmesi lugude sügavustesse, tuleb soovitada pika nimega raamatut «Uskumatud lood Baskerville Hallis». Kui suutsite pealkirja läbida, on lootust ka raamatu asjus. Tulevase maailma kuulsaima krimikirjaniku noorepõlve sekeldused on lõbus lugemine ja hea sissejuhatus maailma, mis ei pruugigi lahti lasta. Noil kes juba õnge otsas, soovitan eriti lugeda. Näiteks lapselastele ette!

Päris kindlasti üks viimase aja ägedamaid noortepõnevikke, mida maksab naksata ka vanematel.

Tagasi üles