Toivo Tootsen tõmbab saladusi täis raamatuga oma poliitikukarjäärile joone alla

Copy
Toivo Tootsen.
Toivo Tootsen. Foto: Eero Vabamägi

Ajakirjanik, endine Eesti Ajakirjanike Liidu esimees ja poliitik Toivo Tootsen võtab oma elu viimased kolmkümmend aastat kokku raamatus «Eesti ajal edenenu ehk minu seiklused saadikuna», lahkub poliitikast ning hakkab täiskohaga vanaisaks ja kirjameheks.

Reedel, 18. oktoobril algusega kell 16 toimub Tallinna linnavolikogu majas Vana-Viru 12 Toivo Tootseni elulooliste mälestuste kolmanda osa «Eesti ajal edenenu ehk minu seiklused saadikuna» esitlus ja ühtlasi Tootseni kui poliitiku pensionile saatmine.  Vestlust juhib ajakirjanik Piret Kriivan.

Raadio meelelahutussaadete toimetuse (RAMETO) ning selle lipulaeva «Meelejahutaja» kauaaegse juhi Toivo Tootseni raadioeelset ja -aegset elukäiku oleme saanud jälgida tema varasemates mälestusteraamatutes. Käesoleva raamatuga tõmbab mees oma elu viimasele kolmekümnele aastale joone alla.

Autor toob avalikkuse ette nii mõndagi, millest omal ajal ulatus meediasse vaid mõni üksik peegeldus või ei jõudnud sinna üldse midagi. Näiteks, kuidas linna revisjonikomisjoni juht korteritega sahkerdanud linnapea kaitsepolitseile üles andis ja juba järgmisel päeval oma koduukse eest granaadi leidis. Veel leiab raamatust palju tuntud nimesid nii poliitikast kui ka mujalt, mõne kohta ka napi, kuid tabavalt kirjutatud portree. Liiga tehtud pole kellelegi, leebet irooniat kohtab aga küll.

Saate heita pilgu erakonna, volikogu ja riigikogu siseelule. Saate teada, mis toimub igapäevaselt istungisaalides, fraktsioonides, komisjonides ja tagatubades. Tootsen kirjutab, kuidas käib erakondadesse värbamine ja toob teie ette kaadritaguse, mis tavaliselt avalikkusse ei jõua. Sekka ajastu autentseid dokumente, millest on ehk kunagi kasu ajaloouurijale.

Ühtlasi on see lugu sellest, kuidas värskelt taasiseseisvunud Eesti lapsekingadest ja mässulisest noorusest välja kasvas. Samuti sellest, kuidas «tavalisest» inimesest poliitik saab ning millised võimalused ja kohustused tal valitavale ametikohale jõudes tekivad. Ses mõttes pole need üksnes mälestused, vaid kohustuslik õppematerjal kõigile, kes poliitikasse kipuvad või seal esimesi samme teevad. Seda enam, et ehkki jutt on lähiminevikust, kordub suur osa sellest praegugi.

Tagasi üles