Sinijärv soovitab väärt teost: pandagu aastapreemiate kandidaadiks!

Copy
Marko Matvere ooperis «Nurjatu saar».
Marko Matvere ooperis «Nurjatu saar». Foto: Gunnar Laak

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda «Nurjatut saart», mis on ajalooline fantaasiaromaan värssides ooperilibreto kujul. Andrus Kivirähki algteksti värsistas Rein Rannapi muusikale Wimberg. Ooperi, kus peaosades laulsid Marko Matvere, Ott Lepland, Lenna Kuurmaa ja Tõnis Mägi, tõi Eesti Kontsert lavale 2017. aastal.

Tont võtku, naksakas eestikirjandus meeldib mulle kohe hirmsasti! Kui õnnestub ühtede kaante vahelt leida sedavõrd andekad, pentsikud ja omamoodi geniaalsed autorid nagu Wimberg ja Andrus Kivirähk, siis on rõõm lausa plahvatuslik. Eks teos ka. Sest näitemäng. Noid näitemänge pole palju, mis silmade ja aju abil läbilugemist vääriksid või võimaldaksid. See on. Tahaks täitsa pilku peal hoida, et kas ja kus veel kunagi etendatakse. Ei ole ma suurem asi teatri-inimene, ent «Nurjatu saar» kutsub vaatama.

Wimberg ja Andrus Kivirähk, «Nurjatu saar».
Wimberg ja Andrus Kivirähk, «Nurjatu saar». Foto: Raamat

No juba algus, kus hülged ja kadakad omavahel mörisevad, on uhke. Hülged ja kadakad jäivadki mu jaoks filosoofilises plaanis kandvateks kujudeks. Muud jorsid vedasivad lugu, tegivad seda heaste, ent ilma hüljeste ja kadakateta võinuks kunstiteos ka suvaliseks suveteatriks jääda. Praegu ei jää ja palun mängitagu veel.

Minu asi on soovitada raamatuid ja näidendiraamatuid tuleb omas peas läbi lavastada. Mu peas käis see mitmel moel ja mõnuga – loodan, et teiede päis juhtub samamoodi. Vabandust, kindlasti teistmoodi, kuid sama põnevasti. Võtke Wimberg ja Kivirähk ning kasutage neid parimal võimalikul kombel. Nad on seda väärt!

Tükk Eestit tehaks inimestele ilusaks ja elusaks – ei, see ei ole miskine «Hamlet», ent meie jaoks ehk hoopis enamat. Pandagu aastapreemiate kandidaadiks ahollahoo ja hopp!

Tagasi üles