JÄRJEJUTT Hoiatusmärgid, millest kodusõda alguse saab

Copy
Doktor Barbara F. Walter.
Doktor Barbara F. Walter. Foto: debora cartwright

Kuku raadio selle nädala järjejutt toob ilmsiks hoiatusmärgid, millest kodusõda alguse saab, kes seda algatab, mis seda käivitab ja selle, miks mõnes riigis sünnib konflikt kergemini, teisal aga jääb olukord stabiilseks.

Barbara F. Walter, «Kuidas sünnivad kodusõjad».
Barbara F. Walter, «Kuidas sünnivad kodusõjad». Foto: Raamat

Viimase kahe aastakümne jooksul on kodusõdade arv maailmas peaaegu kahekordistunud. Barbara F. Walter on oma karjääri jooksul uurinud sisekonflikte näiteks Iraagis, Ukrainas ja Sri Lankal, kuid nüüd on ta hakanud üha enam muretsema omaenese riigi – Ameerika Ühendriikide – pärast. Walter toob ilmsiks hoiatusmärgid, millest sõda alguse saab, kes seda algatab, mis seda käivitab – ja selle, miks mõnes riigis sünnib konflikt kergemini, teisal aga jääb olukord stabiilseks.

Tuginedes viimastele rahvusvahelistele uuringutele ja üle kahekümne riigi õppetundidele, toob Walter välja olulised riskitegurid alates demokraatia tagasilangusest kuni killustatuse ja protestipoliitikani. Tänapäeva kodusõda ei näe välja nagu Ameerika 1860., Venemaa 1920. või Hispaania 1930. aastatel. See algab juhuslike vägivalla- ja terroriaktidega, mida kiirendab sotsiaalmeedia. See hiilib meile ligi ja paneb mõtlema, kuidas me võisime nii pimedad olla.

Katkendeid Barbara F. Walteri raamatust «Kuidas sünnivad kodusõjad» loeb Kristi Aule. Kuula saadet!

Tagasi üles