Evelin Ojamets raamatuga «Napoli ei lase üksindust tunda».Foto: Mihkel Maripuu
Evelin Ojamets on oma elu üle kahekümne aasta Tallinna ja Napoli vahel jaganud. Igapäevatöös tegeleb ta brändijuhtimise, turunduse ja kommunikatsiooniga. Evelin on kirjutanud Itaalia-teemalisi artikleid ning on Napolis kultuuri- ja toiduprogramme pakkuva Luminata üks asutajatest. Hiljuti ilmus tema raamat «Napoli ei lase üksindust tunda», mistõttu jagas ta ajalehes Raamat soovitusi, mida Napolis ette võtta.
1. Alusta õigest kandist. Soovitan linnaga tutvumist alustada selle mereäärselt rannapromenaadilt lungomare, kuhu jääb ka iidne merekindlus Casteldell'Ovo koos Borgo Marinariga – kunagine meremeestekülake, mis nüüdseks on muudetud kohvikute-restoranidega kutsuvaks piirkonnaks. Nii näed kõigepealt linna kaunist Vesuuvi ja Capriga merepanoraami ning elad sisse, võttes istet väikeseks veiniks-suupisteks. Samasse kanti jääb ka igati külastamist vääriv linna peaväljak PiazzadelPlebiscito ning barokk-kohvik Gambrinus. Rahvarohkemad kvartalid jäta hilisemaks, kui oled juba linnaga pisut harjunud.
2. Võta aega. Napoli on ajalooline Lõuna-Euroopa linn koos kõige sinna juurde kuuluvaga: liikluskaos ja vajadus samal ajal silmas pidada nii lapsevankreid, mööduvaid mootorrattaid, koeraga jalutajaid kui ka seda, kuhu astud. See on lihtsate inimeste ja lihtsate asjade oma ainulaadses rütmis kulgev linn. Avasta seda kiht-kihilt ja kiirustamata! Külasta näiteks antiikkeskust centrostorico't ja sealseid pühakodasid. Seejärel tee paus Napoli tänavatoidu või aperitiivi nautimiseks PiazzaBellinil. Lase ajal mööduda ja haara endasse kõiki muljeid-värve-lõhnu-maitseid, mida Napoli pakub.
3. Külasta kindlasti linna kuulsat arheoloogiamuuseumi MANN, kus muu hulgas on väljas Pompei väljakaevamistelt leitu. Jällegi tasub külastuse järel teha paus mõnes Napoli väikeses kohvibaaris või pizzeria's, enne kui uute vaatamisväärsustega tutvuma suundud.
4. Hispaania kvartali võlu on midagi, mis külastajad jäägitult endasse tõmbab. Alusta sellega tutvumist hilisel pärastlõunal, mil päike tekitab erakordse valguse ja varjude mängu. Ja jää kindlasti õhtusöögiks ühte sealsetest pererestoranidest, mis pakuvad koduseid Napoli roogasid. Kvartalis on ka suurepärased väikesed veinibaarid kohalike Vesuuvi veinide maitsmiseks.
Evelin Ojametsa reisiraamatu «Napoli ei lase üksindust tunda» esitlus Telliskivi Literaadis.Foto: Mihkel Maripuu
5. Avasta tänavakunsti! Lisaks kunstigaleriidele väärivad imetlust murales'id ehk seinamaalingud, eriti leiab neid Sanità linnajaost ning Hispaania kvartalist.
6. Pitsata ei saa! Napolist lihtsalt ei saa lahkuda ilma siinse kandi kõige kuulsama toidu maitsmiseta. Klassikaline margherita, aga miks mitte ka diavola, marinara või ka hoopis frititudpizzamontanara väärivad proovimist.
7. Luba endal avastada uusi maitseid!Polpetteehk lihapallid tomatikastmes ja raguuga pasta on lisaks frititud toidule ja pitsale Napoli köögi ühed tuntumad road. Kui need on proovitud, telli hoopiski pasta e patate ehk pasta-kartulivorm provola juustuga või pasta fagioli e cozze ehk maitseküllane pasta, kus sees nii karbid kui oad.
8. Vinobianco ja vinorosso. Lihtsamates trattoria'des võid leida menüüst lihtsalt vinobianco ja vinorossoehk valge ja punase veini ilma nimeta. Üldjuhul on nendeks vastavalt falanghina ja aglianico, siinse piirkonna kõige levinumad veinid. Ja head!
9. Momentodolce. Magusasõpradel soovitan Napolis hetkeks ära unustada Itaalia köögi klassikalisemad magustoidud nagu tiramisù ja panna cotta (kuigi ka need on siin head!) ja proovida hoopis kohalike magusameistrite loomingut nagu babà, sfogliatella, fiocco di nevejazeppola. Kes väga suur magusasõber ei ole, võib aga pagariärist kaasa võtta hoopis käsitööna valminud taralli'd, mis on suurepärane soolane suupiste veini kõrvale.
10. Carpediem! Naudi päeva, kuniks seda sulle on antud. Elamine Vesuuvi varjus on siinsele piirkonnale toonud nii õnnistust kui ka hukatust ning ühtlasi suhtumise, et iga päev on eriline – niimoodi mõeldes tasubki elada. Napoli avastamise juurde võiks kindlasti kuuluda ka väljasõit Pompeisse ja Vesuuvile, mis veelgi paremini võimaldavad mõista siinset ajalugu, kultuuri ja rahvast.