Saada vihje

FOCACCIA LUMMUSES «MasterChefi» võitja toob Itaalia maitsed koju kätte

Copy
Ivari Vokk
Ivari Vokk Foto: Harry Tiits

Esimese mulje raamatust ja eriti kokaraamatust loob esikaas. MasterChefi teise hooaja võitja Ivari Voki «Minu Itaalia-maitsed» helgetes toonides kaas on lummav, seal on paigas iga pisimgi detail ning värskelt küpsetatud focaccia rosmariinihõngu on tunda kaugele. Raamatukaanel on lubatud käepäraseid nõuandeid ja lihtsaid retsepte Itaalia avastamiseks. Vaatame, kas see lubadus ka paika peab.

Itaalia köök on maailmas ülipopulaarne. Kastmed, pasta, risoto. Kõik on raamatus põhjalikult esindatud. Kokandusringkondades öeldakse, et Itaalia köök on Eestis juba aastaid tagasi tipu saavutanud ja ehk oma positsioone äragi andnud. Aga kui räägime kodustest toitudest, siis Itaalia köök lausa särab oma lihtsuses. Raamatu võõramaiste retseptinimede taga on lihtsasti teostatavad toidud, kus ei ole tippe-täppe, nagu kirjutab Vokk ka raamatu eessõnas.

Ivari Vokk, «Minu Itaalia maitsed».
Ivari Vokk, «Minu Itaalia maitsed». Foto: Raamat

Maitsed on lihtsad, tooraine kättesaadav, lihtsalt tee ja naudi. Sealsamas viitab ta Itaalia köögis kasutatavale värskele ja kvaliteetsele toorainele. On see aga nii iseenesestmõistetav. Näiteks, retseptides on kirjas oliiviõli kogus, aga on see jääk-, segu- või väärisoliiviõli? Teadlikum tarbija teab ja eeldab, et kõik teavad… Aga eeldamine on kõikide vigade ema ja isa kokku.

Näiteks ühes retseptis tekib küsimus, et kas kahe grammi pipra ja soola lisamine eeldaks kodus apteegikaalu omamist või saaks usaldada ka valmistaja enda maitsetunnetust ning teises kohas, et milline peaks olema maitseainesegus vürtside osakaal Voki firmaroas Semifreddos. Lisaks võiks olla raamatus ka toidu valmimise aeg. Näiteks «Vitello tonnato» valmistamiseks kulub mitu tundi. Kui vaatad pilti, on tegemist vaid väikse mõnusa eelroaga.

Aga need on väiksed detailid. Raamatu retseptid on ju kõik kindlad klassikud ning vihjed tooraine kodustamisele ka üdini päevakohased. Siin on kõvasti väärt ideid, kuidas iga pere saab oma argiõhtutesse lihtsalt maitsekaid nüansse lisada.

Kui Ivari Vokk MasterChefi saates teleekraanile ilmus, siis minu kokkadest kolleegidel oli selge, et see mees on favoriit. Tema enesekindlus, kehahoiak ja valminud toidud kinnitasid, et mees teab, mida mees teeb. Nii nagu teleprojekt «Eesti otsin superstaari» on lennutanud taevalaotustesse mitmeid tähti, on Ivari kinnitanud oma raamatuga, et «MasterChefi» võitjana Eesti kodukokkade taevasse ta oma tähekese jätab.

Raamat annab kenasti edasi autori enda emotsioonid, mida ta on kogenud nii Itaalia reisidel kui ka neid toite kodus valmistades. Ma usun, et need emotsioonid kanduvad edasi ka kõigile Itaalia köögi katsetajatele.

Eks raamat annab aimu ka, milliseid toite hakkab saama peatselt Golden Gate'is avatavas Ivari Voki esimeses restoranis LaBocca. Restorani nimigi viitab ju selgelt Itaalia köögile.

Bravo Ivari!

Tagasi üles