Söaka raamatu autor Marju Karin: mina ei taha meest, kes mind üleval peaks või rahastaks minu ettevõtmisi

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Omanimeliste ilukabinettide omanik ning koolitusfirma juht Marju Karin esitleb 30. jaanuaril oma värsket teost «Naine. Otse ja ausalt», mis on tema sõnul mõeldud kõigile, kes arvavad teadvat, milline on «õige naine». See on raamat neile, kes kardavad otsuseid vastu võtta ja neile, kes kardavad elada.

Raamat «Naine. Otse ja ausalt» on kirjutatud vastulöögina Jesper Parve raamatule «Mees. Otse ja Ausalt». Marju Karini sõnul innustasid teda oma mõtteid kirja panema nii Jesper Parve, edevus kui ka soov teha midagi, millest ta üleüldse midagi ei taipa, sest raamatukirjutamine on tema jaoks esmakordne väljakutse.

Marju Karin «Naine. Otse ja ausalt».
Marju Karin «Naine. Otse ja ausalt». Foto: Jes kirjastus

Järgmisel nädalal ilmuv teos ei pretendeeri autori sõnul kindlasti käsiraamatuks, pigem soovib ta anda edasi sõnumi naiste vabadusest kujuneda oma nägemuspõhiselt. «See raamat on minu tõdemustest, mis baseeruvad elust tulnud näidetel ja läbielamistel ning on üsna realistlik ja pragmaatiline vaade elule,» tõdeb Karin. «Nii nagu mina seda näen ja kuidas minu tõdemused on naisena kujunenud. Seega pigem on see elulugu – ma nimetaks seda parema meelega enda looks.»

Mehed vs naised

Marju Karin ei usu, et ta elu oleks väga teistsugune, kui ta oleks hoopis mehena sündinud. Vaimselt poolelt ei näegi ta sugudel väga suurt vahet. «Ma arvan,  et ka NSVL oli piisavalt võrdsust juurutanud naistesse. Vähemalt näiliselt,» selgitab ta.

«Meil pole naine kunagi saanud olla väga koduperenaine ja pole ka fundamentalistliku üldpopulatsiooni haaravat tugevat religioon, mis naist oleks keelanud saama haridust ja töötamast. Ja see on hea, sest aina enam saame me luua maailma, kus kaob hierarhia sugude vahel,» märgib ta ja usub, et oleks ise mehena sama tubli ja tragi nagu ta naisena on.

«Nii nagu naine erineb mehest, võib ta erineda ka teisest naisest,» toob Marju Karin välja olulise mõttetera. «Ma ei armasta üldjooni ning põhimõttelisi erinevusi, mis seatakse tihti rumalate inimeste poolt teatud võimuvõitlustes vankri ette. Araabias arvati veel alles teadlaste tasandil, et naine ei suuda autot juhtida ja teles olid väga väärikad mehed seda arutamas. Ega matriarhaadi puhul võib sama juhtuda – arutame naistega, kuhu mees sobib ja kuhu mitte,» nendib ta. «Seega minu feministlikud vaated on rajatud erisuse võimaldamisele kõigile ja soovahelise hierarhia kaotamisele. Mitte sooneutraalsuse soosimisele.» 

Arutelu arendab

Naiste elu läheb Marju Karini meelest Eestis hästi. Sellegipoolest peab ta oluliseks avalikku diskussiooni, millesse püüab ka ise panustada, et me suudaks seista nii naiste kui ka oma kallite Eesti meeste eest. Ühelt poolt aitab sellele tema sõnul kindlasti kaasa pidev väärtuste ning meie naiste võimete ja oskuste välja toomine.

«Mina täna ei taha – ja mul pole ka kunagi olnud – meest, kes mind üleval peaks või rahastaks minu ettevõtmisi,» toob ta näite. «Ma soovin enda kõrval näha aatelisi ja intelligentseid inimesi, nii mehi kui naisi. Käed ja pea on mul endal küljes.»

***

Marju Karini raamatu «Naine. Otse ja ausalt» esmaesitlus toimub 30. jaanuaril kell 18 Solarise Apollos ning 06. veebruaril kell 18 Tartu Kaubamaja Apollos. Tallinna esitluselt teeb Postimees ka otseülekande. Vaata lähemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles