12 raamatut, mis aitavad võidelda ärevusega

Copy
Foto: Shutterstock

Raamatud, mis võivad tänasel keerulisel perioodil olla abiks ärevusega toimetulekuks. Pilk peale!

1. «101 viisi, kuidas vähendada ärevust» Tanya J. Peterson

Foto: Apollo Raamatupood

Ärevus ja paanika on viimasel ajal jõudsalt kasvanud probleem seoses maailmas toimuvate muutustega. Mure ja teadmatus tuleviku pärast, töökaotus, pingestunud suhted kodus või oskamatus üksi olla on soodne pinnas selle teema kerkimiseks. Praeguse aja võtmeküsimuseks ongi, kuidas muutustega toime tulla sel äreval ajal. Kuidas ennast aidata ja milliseid praktilisi nippe ärevuse või paanikahoogude ajal ise või kogenud terapeudi abiga rakendada, seda kõike pakub see raamat kuhjaga.

101 erinevat meetodit ärevusega tegelemiseks. Kuidas vabaneda ülemõtlemisest ja muretsemisest? Kuidas aidata ennast öiste ärevushoogude korral? Kuidas ärevusega toime tulla tööl või koolis? Kuidas vabaneda ärevusest oma lähedastes suhetes?

Olgu ajad millised tahes, sul on võimalik lõpetada ärevusega maadlemine ja võtta ette tulemuslikke samme sellest vabanemiseks.

2. «Paanikahäired ja nendest vabanemine. Kuidas ärevushäiretest igaveseks lahti saada» Klaus Bernhardt

Foto: Apollo Raamatupood

Hirmuekspert Klaus Bernhardt julgeb senised laialt levinud teraapiavormid, mis peaksid võitlema hirmu ja ärevuse vastu, kahtluse alla seada ning võtab kasutusele aju-uuringute viimased teadmised. Tulemus on jahmatav: tänu harjutustele ja tehnikatele vabaneb suur hulk tema patsientidest vaid mõne nädalaga hirmust hirmude ees.

Bernhardt esitleb oma raamatus täiesti uut teraapiavormi, mis kasutab meie aju tööprotsesse selleks, et hirmudest ja paanikahoogudest võimalikult kiiresti vabaneda ja elada normaalset elu.

3. «Kuidas aidata depressioonis noori?» Roslyn Law

Foto: Apollo Raamatupood

Teismeliste ja noorte depressioon on tõsine probleem, mis võib kõige kurvemal juhul lõppeda ka enesetapuga. Et vanemate ja noorte kontakt on kahjuks vahel kehvavõitu, on vajalik iga raamat, mis on suunatud eelkõige noortele endile.

Roslyn Law «Kuidas aidata depressioonis noori?» on väga praktiline ja hea selge struktuuriga lugemine. Selles on pikemaid tekste, mis aitavad ennast ja oma muresid analüüsida. Jagub konkreetseid nõuandeid, näiteid ja soovitusi YouToube’i videote vaatamiseks. Erilist rõõmu valmistab aga autori lähenemisnurk – oma muredega toimetulekus ei peaks noored (tegelikult mitte keegi) olema üksi, tuleb otsida abiväge.

4. «Kui paanikahoog ründab. Tõhusad võtted surmahirmu võitmiseks» Áine Tubridy

Foto: Apollo Raamatupood

Paanikahäire on laastav haigus, mille käes kannatab maailmas miljoneid inimesi. Paljud ei saa kunagi sobivat ravi, sest psüühikahäireid saatev häbimärgistamine sunnib vaikides kannatama või tõhusa abi otsimise asemel vaid ravimeid neelama.

«Kui paanikahoog ründab» tuleb appi neile, kes ise või kelle lähedane haigusega võitlust peab. Raamat aitab esmalt mõista paanikahäire olemust, selgitades muu hulgas, miks paanikahoog keha ja vaimu täiesti läbi raputab ja miks pärast esimest sellist kogemust tuleb äkitselt kohaneda uue, hirme täis maailmaga. Seejärel pakub autor nõuandeid, praktilisi võtteid ja harjutusi hirmutavate sümptomite leevendamiseks, haiguse kontrolli alla saamiseks ning lõpuks ka võitmiseks.

«Kui paanikahoog ründab» on kirjutatud soojas ja toetavas toonis. See tugineb autori kauaaegsele uurimistööle ja pikale töökogemusele psühhoterapeudina. Raamatus leiavad käsitlemist nii tõenduspõhise meditsiini meetodid kui ka toetavad alternatiivsed võtted.

5. «Sa oled alati kohal. Teadveloleku meditatsioon igapäevaelus» Jon Kabat-Zinn

Foto: Apollo Raamatupood

Kui raamat «Sa oled alati kohal...» 1994. aastal esimest korda ilmus, poleks keegi osanud ennustada, et sellest kujuneb menuk, mida müüakse kümne aasta jooksul ligi miljon eksemplari. See juba klassikaline meditatsiooni ja kohaloleku tuuma selgitav teos on kõnetanud nii neid, kes alles alustavad mediteerimist, kui ka pikaaegseid praktiseerijaid ning kõiki, keda huvitab teadlik elamine ja teadlikkus ise.

Autorile oli raamatut kirjutades oluline, et meditatsiooni praktiseerimist ei mõistetaks kui mingite «nabajõllitajate, pilvedes hõljujate, müstikute või sektiliikmete» pärusmaad. Meditatsioon on talle kõigest aktiivse tähelepanemise, oma südamehääle kuulamise ja õppimise kunst, mis võib aidata elu täielikumalt nautida ning leida tervemõistuslik ja harmooniline tee iseendani.

Jon Kabat-Zinn on teadlane, kirjanik ja meditatsiooniõpetaja. Ta on Massachusettsi ülikooli meditsiinikooli emeriitprofessor. Tema teedrajavad uurimused kroonilise valu või stressist tingitud tervisehäirete leevendamisest meditatsiooni abil on pälvinud mitmeid auhindu ning aidanud kaasa meditatsioonitehnikate kaasamisele meditsiinis ja psühholoogias. Neid tehnikaid rakendatakse laialdaselt nii koolides, vanglates kui ka professionaalses spordis.

6. «Kuidas vaigistada meelt. Heaolu läbi meditatsiooni» OSHO

Foto: Apollo Raamatupood

«Meditatsioon on lüliti, mis suudab meelt vaigistada – mitte vägisi ega mingi eksootilise rituaali kaudu, vaid läbi mõistmise, jälgimise ja terve huumorimeele.

Osho sõnul on meelel potentsiaali igapäevaelu väljakutsetega ja igapäevase maailmaga tegeledes olla tohutult loominguline. Asja teeb aga keeruliseks see, et me oleme lasknud meelel oma elu üle valitseda, selle asemel et kasutada seda abivalmis teenrina. Meele ambitsioonid, ususüsteemid ja tõlgendused valitsevad meie päevi ja öid – tekitades konflikte meeltega, mis meie omast erinevad, hoides meid öösel üleval ja sundides seda kõike üha uuesti läbi hekseldama või homseid konflikte plaanima, häirides meie und ning unenägusid. Kui vaid leiduks võimalus meel välja lülitada ja sellele puhkust anda!

Selleks lülitiks, mis võib meelt vaigistada, on meditatsioon. Võimalik on terasem, puhanum ja loomingulisem meel, mis suudaks funktsioneerida oma ainulaadse intelligentsi kõrgeimal tasemel. Osho toob meditatsiooni tänapäevasesse ellu.

Osho on 20. sajandi üks provokatiivsemaid ja innustavamaid vaimseid õpetajaid. Ta on tuntuks saanud oma murrangulise panusega inimese sisemisse arengusse. Tema õpetuste mõju aina kasvab, ulatudes paljude eneseotsijateni üle kogu maailma, olenemata nende vanusest.

7. «Siin ja praegu: kohaloleku jõud» Eckhart Tolle

Foto: Apollo Raamatupood

Meie elu kvaliteeti ja elamise viise on läbi aegade kõige rohkem mõjutanud EESKUJU. Eeskuju õpetuse või õpetaja näol.

Me kõik otsime teed sisemise rahuloluni- sisemise rahuni. Kõigi teed jõudmiseks on aga erinevad. Tänapäeva rütm ja selle võnked sunnivad tasakaalu otsima äärmustest. Enesehävituslikest äärmustest, et natukenegi balanseerida seda meeletut tempot ja tühjuse tulva.

Raamat mida hoiad käes, ei ole kergete lugemiste hulgast. See suurepärane teos aitab kindlasti Sind muutuda, kui oled valmis ausalt vaatama enda sisse. Või on just see õpetus järgnevateks perioodideks Sinu eeskujuks.

8. «Siin ja praegu: kohaloleku harjutused» Eckhart Tolle

Foto: Apollo Raamatupood

Eckhart Tolle raamat «Siin ja praegu: kohaloleku harjutused» on järg tema populaarsele raamatule «Siin ja praegu: kohaloleku jõud.» Raamat õpetab kuidas vähem muretseda, elada hetkes ja oma meeleolu tõsta. Tolle näpunäiteid tasub uurida ja järele proovida neil, kes tahavad ennast tunda elusana ja igal ajal hästi; neil, kes ei taha lasta oma argipäeval tuimaks ja halliks muutuda.

9. «Väikeste sammude jõud. Kuidas teha väikseid, aga tõhusaid muudatusi, kui kõik kasvab üle pea» Aisling ja Trish Leonard-Curtin

Foto: Apollo Raamatupood

Kas kannatate vaimse ülekoormuse all, sest peate liiga paljuga toime tulema? Kas olete märganud, et viimasel ajal näib iga teine inimene, kellega te vestlete, kannatavat vaimse ülekoormuse all? Kunagi varem ei ole meilt oodatud, et oleksime vahetpidamata nii mitmes mõttes «liinil». Võib tunduda, et nõudmiste piirid muudkui nihkuvad. Meil palutakse teha järjest rohkem ja rohkem, kasutades aina vähem ja vähem aega, energiat ja ressursse.

Selle asemel et oodata suuri ja pöördelisi hetki, mida võite ootama jäädagi, saate muuta oma elu lihtsate väikeste otsuste ja tegude kaupa, et iseenda vajadusi rohkem arvestada ja näha uusi väljavaateid. Selles aitab teid väikeste sammude jõu meetod. Kui mõistus ütleb teile, et te ei suuda halba olukorda muuta, ei väärigi midagi paremat, või kui kardate kaotada seda, mis teil juba on, siis on see lihtne ja tõhus raamat just teie jaoks. Aisling Leonard-Curtin ja dr Trish Leonard-Curtin on psühholoogide tandem, kes juhivad üheskoos Iiri­maal teraapiakeskust ACT Now Purposeful Living ning nende kutsumus on julgustada inimesi elama täiel rinnal, olles hetkes kohal ja püüeldes järkjärguliste muudatuste meetodi abil elamisväärse elu poole.

10. «Mõtted korda. Kuidas lõpetada muretsemine, leevendada ärevust ja vältida negatiivset mõtlemist» S. J. Scott, Barrie Davenport

Foto: Apollo Raamatupood

«Selle raamatu eesmärk on lihtne: õpetada teile selliseid harjumusi, tegutsemist ja meelelaadi, mis aitavad teil vaimsest prügist lahti saada, nii et see ei takista teid enam elamast tähendusrikast elu.

Te ei pruugi suuta oma mõistust kogu aeg müraga küllastumast hoida, kuid igatahes võite oma mõtteid nii palju mõjutada, et parandada tohutul määral oma elukvaliteeti ja üldist rahulolu. Teile võib tunduda, et mõtlemine on automaatne ja kontrollimatu, ent paljud meie mõttemustrid on harjumuslikud ja õigupoolest koguni mõttetud.

Ehkki teie mõtted on teist lahutamatud, on teil olemas enese­teadlikkus, mis võib olukorda tahtlikult sekkuda ja mõtteid suunata. Teil on oma mõtete üle palju suurem kontroll, kui ise arvate. Õppides oma mõistust valitsema, avate ukse tohutule loovusele, inspiratsioonile ja võimetele, mis on seni nende taltsutamatute mõtete taga varjul olnud. Praktiliste meetodite abil on võimalik mõtted endale allutada ning teha mõistuses rohkem ruumi sisemisele rahule ja õnnele. Te hakkate tegema selget vahet, mis on teie elus kõige tähtsam, mis ei teeni enam teie eesmärke ja kuidas te tahate päevast päeva elada.

Te saate teada, mis on vaimse korralageduse neli peamist põhjust, kuidas kõik oma negatiivsed mõtted ümber raamistada, kuidas lasta lahti minevikust ja halbadest suhetest, kuidas saada lahti ärevust põhjustavatest segajatest ja asjade edasilükkamisest, kuidas ühendada oma eesmärgid kirgedega.

See raamat on tulvil harjutusi, mis avaldavad teie meelelaadile kohest positiivset mõju. See ei anna mitte lihtsalt üldsõnalisi soovitusi, vaid pakub teile praktilisi teaduspõhiseid tegevusjuhiseid.

11. «Ärevuse vari. Teekond hingehaavadest vabanemise ja enese väärtustamiseni» Kadi Kütt

Foto: Apollo Raamatupood

Kas on tõesti võimalik, et aastakümnete eest juhtunu avaldab veel tänagi mõju? Jah, kui kogemus jäi toona lõpetamata – haiget saanuna tahtsid nutta, aga ei julenud; peksasaamise hirmus tahtsid ära joosta, aga ei suutnud; ebaõiglase süüdistuse korral oleksid tahtnud jalgu trampida ja kõik näkku karjuda, kuid hoidsid suu kinni ja käitusid kuulekalt. Peidame hoopis emotsioonid sügavale alateadvusesse, lootes neid enam mitte kunagi tunda. Aga emotsioonid on energia ja energia ei kao, vaid mõjutab sealt sügavalt kõiki meie mõtteid, tundeid ja käitumist aastaid või aastakümneid hiljemgi. Sellisel peitmisel võib olla ränk hind: krooniline pinge kehas, elujõu puudus ja ärevus.

Ärevus ei ole haigus, millega pead lihtsalt leppima. Just nüüd on õige aeg võtta midagi ette, et leida endas jälle üles kerge olek, vaba hingamine, usk endasse ning, mis kõige tähtsam, elu ja kõige tuleva usaldamine.

Psühholoogiline nõustaja, holistilise regressiooni terapeut ja koolitaja Kadi Kütt räägib siin raamatus oma isiklikule elule ja terapeudikogemusele toetudes ärevuse silmaga nähtavatest, aga ka sügavamatest põhjustest. Ta kirjeldab ärevusega töötamise viise ja pakub võtteid, mida lugeja saab iseseisvalt rakendada, et end kurnavast ärevusest tervendada.

12. Tänupäevik

Foto: Apollo Raamatupood

Tänutunne täidab lootusrikkuse ja rõõmuga. Sa leiad seda, mida otsid. Sa märkad seda, mida oled harjunud või õppinud märkama. Niisama lihtne see ongi.

Tegemist on eneseteraapia abivahendiga. Päevikus on eraldi harjumuste tabel. Juhised, kuidas sõnastada eesmärke ja tagada motivatsioon käitumismustri muutmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles