Hea harjutus, mis aitab ennetada ärevust ja vähendada stressi

Copy
Foto: Shutterstock

Ärevus ja paanika on viimasel ajal jõudsalt kasvanud probleem seoses maailmas toimivate muutustega. Mure ja teadmatus tuleviku pärast, töökaotus, pingestatud suhted kodus või oskamatus üksi olla on soodne pinnas selle teema kerkimiseks. Praeguse aja võtmeküsimus ongi see, kuidas sel äreval ajal muutustega toime tulla.

Tanya J. Peterson «101 viisi, kuidas vähendada ärevust».
Tanya J. Peterson «101 viisi, kuidas vähendada ärevust». Foto: Raamat

Vaimse tervise valdkonna töötajad ja teadlased on välja arendanud terve hulga eri laadi meetodeid, aitamaks inimestel ärevusest vabaneda.

Tanya J. Peterson on raamatus «101 viisi, kuidas vähendada ärevust» lähtunud mitmesugustest levinud ja uuringute läbi kinnitust saanud tehnikatest, mille hulka kuuluvad teadlikkus, omaksvõtmine ja pühendumise teraapia, lahenduskeskne teraapia, positiivne psühholoogia ja kognitiivne käitumisteraapia.

Raamatu autor toob ühe soovitusena välja sammud, mis aitavad lugejal lõpetada enda matmise peaks-väidete alla.

Ära ütle endale, mida sa peaks tegema

Kui sageli kasutad sa sõna peaks, kui mõtled endast või oma elust? Kas oled endale väitnud midagi järgnevast nimekirjast?

  • Ma peaks rohkem trenni tegema.
  • Ma peaks kiirtoidust loobuma.
  • Ma peaks rohkem tööd tegema.
  • Ma peaks perega rohkem aega veetma.
  • Ma peaks rohkem raha teenima.
  • Ma ei peaks nõnda isekas olema.
  • Ma ei peaks nõnda palju muretsema.
  • Ma peaks paremaks saama.
  • Ma ei peaks olema selline, nagu ma olen.

See on vaid lühinimekiri asjadest, mida paljud endale ütlevad. Psühholoogid ja nõustajad peavad selliseid väiteid ekslikuks mõttemustriks, mida me tõeseks peame. Kui psühholoogid ja terapeudid kuulevad oma kliente kasutamas ja uskumas selliseid nõudlikke peaks-väiteid, siis püüavad nad vabastada neid enesepeksmisest ehk elamast oma peas selles, mis peaks olema ning et nad elaksid selles, mis on. Enda matmine peaks-ite alla pole kuigi kasulik tegevus.

Need peaks-mõtted on ärevad ja tekitavad tublisti sisepingeid ja stressi. Need on mürgised kiusajad, mis ei lase sul endaga rahul olla. Need ei lase sul jõuda selle ärevusest vaba ja kvaliteetse eluni, mida sa ihkad.

Järgmised sammud aitavad sul lõpetada enda matmise peaks-väidete alla.

Märkamine. Pane tähele, kuidas sa kasutad neid peaks-väiteid.

Teadvustamine. Pane tähele (kuid ära usu) nende väidete sisu ja sõnumit.

Küsimine. Miks? Näiteks kui mõtled, et sa ei peaks mingit asja ütlema, siis esita endale küsimus miks? Seejärel vasta sellele ja küsi selle vastuse kohta miks? Miks on see oluline? Jätka nii, kuni sul on kõigile küsimustele vastus olemas. Kas vastused lähevad kokku su väärtushinnangute ja elusihtidega?

Tegutsemine. Tee edasi kõiki selliseid asju, mida saad ja tahad teha, et uurida elusihte, mille oled endale seadnud.

Harjutus kohe tegemiseks!

Tee kindlaks üks peamisi peaks-reegleid, mille oled enesele kehtestanud. Kas mõtled, et sa peaks olema parem ema või isa või sõber või elukaaslane? Või mõtled, et sa ei peaks nõnda tihti kiirtoitu sööma? Aga nüüd tõmba see väide maha ja asenda teisega, mis näitab, et peaks-väide oli ekslik. Võid näiteks kuulutada: «Olen piisavalt hea ema või isa. Leian aega oma laste jaoks, hoolitsen nende eest ja kuulan nad ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles