Kolm viisi, kuidas igaüks saab ise oma ärevust leevendada

Raamatuportaal
Copy
Tiit Trofimov.
Tiit Trofimov. Foto: Terje Atonen

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov ütleb oma raamatus «Lõpp on algus. Julgus elada iseendana» tõdeb, et seoses ärevusega ei saa igale inimesele anda ühest nõu – iga inimese lugu ja seisund on erinev. Kuid igaüks saab astuda väikseid samme ja liikuda sisemise rahu poole. Ta jagab kolme viisi, kuidas ärevust leevendada.

Keha lõdvestamine

«Kui ma peaksin ütlema ühe asja, mida sa oma seisundi parandamiseks kohe teha saad, siis on selleks keha lõdvestamine. Hakka oma pinges keha lõdvestama, nii paraneb jõudsate sammudega su elukvaliteet ja ärevust jääb vähemaks. Tunneta näiteks praegu neid ridu lugedes, kus su kehas pinge on ja lase end lõdvaks. Suure tõenäosusega lõdvestasid õlgu, kaela või kõhu- lihaseid. Äkki sul oli isegi kulm kortsus?» juhendab Trofimov.

Ta soovitab kirjutada märkmepaberile väike lõdvestumise meeldetuletus, ja kinnitada see arvutiekraani või vannitoapeegli külge. Vaikselt hakkad märkama, et sa hoiad ennast pidevalt pinges, väga harva, kui tunned ennast meeldetuletust lugedes täiesti vabalt. Muutuse esimene samm on aga märkamine. Edasi saad ennast järjest rohkem ka pingeolukordades või ärev olles teadlikult lõdvestada.

Seda on keerulisem teha, kui öelda, aga lõdvestunult on hirmsaid asju palju lihtsam üle elada.

Külm vesi

Üks paremaid lõdvestumise harjutusi ja meditatsiooni õpetajaid on Trofimovi sõnul külm vesi. «Võin lausa öelda, et see on toonud minusse täiesti uue teadlikkuse. Jääaugus ujumine on eestlaste hulgas praegu ülipopulaarne ja mul on selle üle väga hea meel. Külmas vees ei saa mõelda sellele, mida sa homme teed või mis eile juhtus, ainus võimalus on keha lõdvaks lasta, kohal olla ja vaadelda, mis su sees toimub. Peale lõdvestamise parandab külm vesi veresoonkonna ja lümfisüsteemi tööd, kiirendab ainevahetust ja aitab sul hirmudest läbi minna. Kui kahtled, loe Wim Hofi raamatut «Wim Hofi meetod», kus see äge mees meile oma kogemusi jagab ja räägib, milleks me suutelised oleme, kui ainult tahame,» soovitab ta.

Külma veega ei tasu aga liiale minna, see pole mingi võistlus, mille võidab see, kes kõige kauem külmaveekraani all seista suudab. Eesmärk on lõdvestuma õppimine. Alusta kas või poolest minutist, juba see on hea õpetaja.

Looduses viibimine

Suurepärane rahustaja ja lõdvestaja on ka niisama looduses viibimine, ilma külma vette minemata. Ükskõik, kas lähed metsa, randa või rabasse, mine sinna üksinda ja jäta telefon koju või autosse. Trofimov soovitab proovida võimalikult palju kohal olla, märgata puid, lilli, linde ja loomi, ning sa hakkad tundma võimsat loodusega üks olemise tunnet. Veidi aja pärast märkad, et su õlad ei ole enam pinges, sa kõnnid lõdvestunult ja sirge seljaga.

Et jalutuskäigust võimalikult palju kasu saada, ühenda see teadliku hingamisega. Hinga sügavalt sisse ja valjusti ohkega välja.

Ohe tekitab kehasse vabanemise tunde. Ooohh! – ja sa oled endast jälle midagi välja lasknud, mis sinna energeetiliselt kuuluma ei peaks. Kui sa tood juurde teadliku taotluse ja mõtled, et sa hingad endast välja ärevust, on kasu veelgi suurem. Kui on sobiv aastaaeg ja pinnas, siis proovi käia paljajalu – nii saad maalt head ja tugevat energiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles