Oled stressis ja töö ei suju päris nii nagu tahaks? Õnnekoolitaja annab nõu, kuidas asju positiivsest küljest näha

Raamatuportaal
Copy
Dalí Getter Karat.
Dalí Getter Karat. Foto: Kersti Niglas

Praegusel ajal on paratamatult inimestel stress, mis tihti kandub üle ka tööle ja kodusesse ellu.

Õnne- ja motivatsioonikoolitaja, peagi ilmuva raamatu «Õnn on otsus» autor Dalí Getter Karat sõnab, et igal asjal on kaks poolt – positiivne ja negatiivne. Ei ole head halvata ega halba heata, see kehtib igasuguste kogemuste kohta. Seega ka kõige stressirikkamas olukorras tasub mõelda, mis selles tegelikult head on.

Kõik oleneb su enda hinnangutest

Dalí selgitab, et mida tugevamalt me mingitele teemadele või kogemustele hinnanguid anname, seda tugevamalt see meid puudutab. Näiteks tööl juhtunud äpardusele paneme külge halva sildi ja räägime endale lugu, et see oli midagi väga halba. Kui keegi teine selle põhjustab, tuleb juurde ka ohvriroll – et keegi tegi sulle midagi halba. Ta toob välja, et äpardustes on tegelikult olemas väga äärmuslik negatiivsus, aga ka äärmuslik positiivsus. Kui räägid endale negatiivset lugu, tunned ka negatiivsust. Kui räägid endale negatiivsust, loob mõte sinu tunnet ning tunned ennast halvasti.

Et seda lahendada, võta märkmik ja kirjuta, miks on hea, et sa seda kogesid. Näiteks kui oled rahaliselt halvas kohas ning seekordne palk ei vastanud ootustele, saad küsida, miks on hea, et sa seda koged ning mõelda välja 10 asja. Vastuseks saad näiteks panna, et nüüd oskad oma raha paremini väärtustada, oskad paremini leida alternatiive, kuidas hakkama saada, näed, kes on sinu tõelised sõbrad ja nii edasi.

Märka igas raskes olukorras midagi positiivset

«Märka, et raskes olukorras on alati ka midagi positiivset. Kui sa küsid endalt, miks on hea, et sa seda kogesid, pöörad teadlikult oma pilgu positiivsele poolele,» selgitab ta.

Kui sa selle harjutuse läbi teed, siis tekib sinusse suur kergus, sest saad teema enda jaoks selgemaks ja saad aru, et seal on ka palju positiivset. Näiteks ärevus rahapuuduse ees võib olla väga negatiivne ja raske, aga samas on seal ka positiivset, tänu millele muutud tugevamaks. «Alati on ka kõige raskemas teemas täpselt sama palju positiivset,» rõhutab ta.

Sammud, kuidas hakata nägema asju positiivsest küljest

  • Võta mingi raske hetk või väljakutse, mida sa endaga kaasas kannad.

  • Küsi endalt, miks on hea, et sa seda kogesid.

  • Pane kirja vähemalt 10 asja, mille pärast see on hea.

  • Taju, kuidas see sinu suhtumist muudab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles