Kolm lihtsat hommikurutiini, mis panevad sind ennast rohkem armastama

Raamatuportaal
Copy
Dali Getter Karat
Dali Getter Karat Foto: Karen Härms

Õnnekoolitaja Dali Getter Karat ja hingamisterapeut Monika Palm jagavad nõuandeid, mis aitavad sul end rohkem armastama õppida.

«Ma vihkan oma kortsusid!» «Jälle kotid silmade all...» «Ma ei saa nagunii täna selle asjaga hakkama.» Kui peeglid oskaksid mõtteid lugeda, kuuleksid nad tõenäoliselt paljudes kodudes hommikuti just sedasorti lauseid. Ent sellise sisemise kriitiku toitmine on hommikurutiin, mille võiks esimese asjana ära unustada. «Enesearmastus või kas või endale meeldimine pole teps mitte nii lihtne ega levinud, kui võiks arvata. Tavaliselt oleme hoopis iseenda kõige suuremad kriitikud – elame iseendaga vastuolus, teeme endale etteheiteid, nõuame endalt liiga palju, oleme endaga karmid, teeme end maha, tühistame enda väärtust või seame endale hästi tugevaid piire, kriteeriume ja tingimusi,» ütleb ka õnnekoolitaja ning raamatu «Õnn on otsus!» autor Dalí Getter Karat.

«Selle asemel ole endaga hoopis sõbralik, hell, lahke ja hea, armasta iseennast, ole enda suurimaks fänniks ning naudi kogu oma olemust! Pea meeles, et ükskõik milline sa enda hinnangul parasjagu oled – tea, et sa oled täiuslik just tänu kogu oma ebatäiuslikkusele,» soovitab Dalí. Ka hingamisterapeut ja sisemise arengu toetaja Monika Palm peab igas inimeses peituva unikaalse sära ja ilu esiletoomist väga tähtsaks. Jagame siinkohal kolme lihtsat harjutust Dalí Karati raamatust «Õnn on otsus!» ja Monika Palmi raamatust «Hinga ja ela!», millega alustada iga päeva positiivselt ja endaga lahke olles.

Naerata iseendale

Dalí soovitab hommikul, kui esimest korda oma peegeldust näed, endale naeratada. Ja veel enam: naerata iseendale iga kord, kui sa peeglisse vaatad või kuskil enda peegeldust näed. Kui su silmad kohtuvad sinu enda silmade peegeldusega, siis naerata endale, ükskõik kas suu või vaid pilguga, ja ole iseendaga lahke. Pea meeles, et sa oled iseenda parim sõber, suurim fänn, armastaja, toetaja, motiveerija, inspireerija – mis iganes toetust sul parasjagu vaja on.

Tuleta endale meelde, mida enda juures armastad

Võta iseenda jaoks aega ning koosta nimekiri 30 omadusest, mida enda juures armastad. Loe seda nimekirja igal hommikul, aga kindlasti ka siis, kui su elus on moment, mil tunned, et sa pole enda arvates piisavalt ilus/hea/tark/osav. Loe seda nimekirja igal hommikul ja soovi korral ka igal õhtul, kuni su enesehinnang taas tõuseb. «See on sinu hingevaluvaigisti puhuks, kui su süda valutab,» sõnab Dalí.

Tee hommikust hingamispraktikat oma ilu ja sära esile toomiseks

Hingamisterapeut Monika Palm soovitab hingamisharjutust, mida on kõige mõnusam teha suletud silmadega kohe hommikul, kui oled ärganud ja enne seda, kui voodist üles tõused. «See on hommikune õnnistus,» sõnab ta.

1. Vii tähelepanu hingamisele. Hinga aeglaselt ja sügavalt läbi nina sisse ja kujuta ette säravat valgust, mis koos hingamisega sinu kehasse voolab.

2. Hinga suu kaudu häälekalt ohates välja.

3. Samal ajal, kui sa hingad aeglaselt, sügavalt sisse ja pikalt ning pehmelt välja, saad ette kujutada, kuidas lähed läbi kogu eesootava päeva. Mana silmade ette kõike, mida sa soovid elluviiduna näha. Hinga samas rütmis edasi.

4. Hingates samas rütmis edasi, lood sa iga hingamisega suuremat kergust – liikudes kujutluses läbi eesootava päeva. Naerata endale hingamise ajal ja õnnista mõttes nii ennast kui algavat päeva.

5. Tunneta, kuidas iga sissehingamisega see õnnis tunne sinus kasvab ja valgub koos hingamisrütmiga laiali üle kogu sinu keha, täites kõik keharakud.

6. Jätka hingamist samas rütmis nagu alustasid ja tunneta, kuidas iga sissehingamisega muutub õndsuse tunne säraks. Jätka hingamist, kuni tunned, et sära suureneb ja hakkab sind läbides igast keha rakust ja nahapoorist väljapoole kiirgama.

7. Luba sellel säraval energial kanda sind läbi päeva ja kujuta endale ette, kui suurepärane päev on sind ees ootamas.

8. Enne kui harjutusest välja tuled, ole veel hetk iseendaga. Ava silmad, naerata ja alusta suurepärast päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles