Hingamisterapeut Monika Palm: sina ei vastuta teiste inimeste valikute ega emotsionaalsete seisundite eest

Raamatuportaal
Copy
Monika Palm.
Monika Palm. Foto: Erakogu

Bioanalüütik, jurist, praegu aga vabastava hingamise terapeut ning enesearengu teejuht – just selline on olnud raamatu «Hinga ja ela!» autori Monika Palmi senine professionaalne teekond. Pea alati käib aga ametialane eneseteostus käsikäes elu teiste valdkondadega, nagu eneseareng, suhted ja tervis. Muutustele ajendab sageli mingit sorti kriisimoment.

«Minu eneseotsingud algasid mitu aastat tagasi ja nagu enamikul inimestest, olid tõukeks elus üsna rasked ajad. Olukord oli väga segane, sealhulgas seoses lastega – minul on üks laps ja mehel kaks last. Lisaks sellele oli mu ema raskelt haige. Ma mõistsin, et olen oma eluga täiesti vales kohas. See ei pannud minu hinge helisema ja seetõttu tõi elu mulle kõik need situatsioonid ühel ajal ette. Ma lihtsalt olin sunnitud sügavamalt endasse vaatama. Eelkõige pidin otsima põhjust, miks need asjad nii on, endast, mitte väljastpoolt,» jagab Monika kirjastusele GoodNews antud intervjuus.

Ühel hetkel mõistis ta, et oli oma valikud teinud puhtalt teiste inimeste ja ühiskonna arusaamade järgi. «Need ei olnud tegelikult minu enda sisemised soovid. Iseenesest ei jookse miski mööda külge maha ja ma ei saa öelda, et mu otsused olid üdini kasutud, aga see ei olnud see, millega oleksin päriselt tegeleda tahtnud, mis oleks mu hinge toitnud. Ma tajusin, et otsin midagi – aga mida, seda ma veel ei teadnud,» jutustab Monika.

Monika Palmi edasiviivamad õppetunnid ja taipamised

1. Teadliku hingamise ja energeetilised harjutused loovad ellu rohkem tasakaalu

Teadliku hingamise harjutused, näiteks 20 ühendatud hingetõmmet, on klassika, mida soovitab Monika igal inimesel kodus teha. «Seda harjutust võib teha nii istudes kui ka pikali olles. Autoroolis teha ei soovita, pea võib hakata ringi käima, kuna aju saab hapnikku rohkem kui tavaliselt. Seda võiks teha läbi avatud suu. Ei pea sügavalt hingama, aga kui on soovi, siis võib täiskopsuga hingata. Sule silmad, siis on mõnusam. Pause hingamiste vahel ei ole ja hinga natuke sügavamalt kui tavaliselt. Nii tuleb teha 20 korda. Vahepeal võib ka neelatada, kui vaja. Kui 20 korda saab täis, siis mine rahulikult üle tavalisele hingamisele. Tunneta, mida energia sinus teeb. Selline hingamine lõdvestab, vabastab, avardab. Sellist hingamisviisi võib teha siis, kui näiteks miski häirib, kui oled väsinud või emotsioonidesse kinni jäänud.»

2. Me ei ela enam ellujäämisrežiimi ajastul, mil kõige tähtsam oli see, et vähemalt katus oleks pea kohal. Praegu meil on võimalik teadlikult valida, kuidas me elame

Selleks tuleb luua selgus, millist elu soovitakse elada, ja teha vastavaid valikuid. Kui me jätkame samade valikute ja asjade tegemist, siis meie elus ei muutu mitte midagi. Monika julgustab oma soove enda seest üles leidma ja neid selgelt sõnastama. Siis on võimalik neid ka kiiremini saavutada. «Meil on valikud töös, suhetes, õppimises, spordis, treeningutel, teraapiates. Meil on ümberringi väga palju võimalusi, aga ka erinevusi. See teebki elu imeliseks! Tuleb julgeda teha uusi valikuid. Kõik inimesed on väärt elama suurepärast elu. Iga positiivne muutus inimese elus aitab kaasa parema elu loomisele kogu ühiskonnas. Kui me vaatame suuremat pilti, siis planeet Maa ongi ju selline koht, kuhu tulevad kokku kõik erinevad energiad ja energeetilised olendid inimestena, et ühiselt midagi suurt ja ilusat luua. Selle koostööni jõudmiseks on võib-olla vaja veel veidi tööd teha, et me ei teeks üksteise erisusi maha, vaid suudaks nende abil koos midagi lahedat luua, et elu muutuks kõigi jaoks paremaks.»

3. Oluline on mitte võtta endasse teise kannatust ja seda, mis on kannatusi põhjustanud

Mida paremas kontaktis on inimene iseendaga, seda vähem võtab ta endasse teiste kannatusi. «Suur osa inimestest ei ole veel endaga nii heas kontaktis. Nad ei ole teadlikud ka sellest, mida see üldse tähendab ja mida kõike sellise kontakti saavutamine muuta võib. Mida rohkem ollakse oma puhtas energias, seda suurem on selgus, seda rohkem kergust ja harmooniat endas kogetakse,» sõnab Monika ja lisab, et igaüks saab ise ennast häirivatest situatsioonidest eraldada ning olukorraga seotud energiatest puhastada. «Iga inimene peaks olema oma energias, sest see võimaldab olukorda näha adekvaatselt. Tuleks teadvustada, et meie ei vastuta teiste inimeste valikute ega emotsionaalsete seisundite eest. Kõik, mis toimub inimeste elus, on nende endi valikute tulemus. Mõnikord jääb süda rahule, kui on selgus, miks teatud olukorrad on esile tulnud. Selleks tuleb luua rohkem teadlikkust, miks asjad nii on.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles