Kolme autori soovitused, kuidas õnnelikumalt elada

Raamatuportaal
Copy
Toivo Niibergi raamat «Ela ja küsi!»
Toivo Niibergi raamat «Ela ja küsi!» Foto: Karen Härms

Kevad on lõpuks kätte jõudnud ja päikselised ilmad soosivad terrassil või pargipingil värske kevadise õhu nautimist. Selleks, et D-vitamiinide laadimine ja elu veelgi mõnusamaks muuta, jagab GoodNews kirjastus mõtteid raamatusarjast «Elu eest».

Ei saa muuta õnnetuks inimest, kes on otsustanud olla õnnelik!

«Ei saa muuta õnnetuks inimest, kes on otsustanud olla õnnelik. See kehtib ka vastupidi!» ütleb õnne- ja inspiratsioonikoolitaja, raamatu «Õnn on otsus!» autor Dali Karat.

Siiski ütleb Dali, et võid lugeda sadu raamatuid, kuulata videoid ja osaleda paljudel kursustel, aga kui sa saadud teadmisi ei rakenda, siis on need nagu tolmu koguvad raamatud riiulil, mida on küll tore vaadata ja millega mõnus uhkustada, aga nad ei täida oma algupärast eesmärki – luua sinu jaoks väärtust. On loomulik, et suured asjad ei sünni ja harjumused ei muutu üleöö.

Ka kõige pikem teekond algab esimese sammu tegemisest ja kulgeb samamoodi ka edasi, ikka üks samm korraga. Inimkeha on väga suur rutiinide armastaja, ta tahab magama minna ja ärgata, süüa ja liikuda ideaalis iga päev samal ajal.

Samamoodi on meie harjumustega – me armastame tegelikult rutiini, korrapärasust. Ükshaaval ja järjepidevalt asju lisades (ja ebavajalikku eemaldades) saame oma maailma luua just sellise rutiini, mis teeb meid õnnelikuks.

Suurim õnn on surra täie mõistuse juures ja õnnelikuna

Toivo Niibergi ütleb oma raamatus «Ela ja küsi!», et alustame elu endale mõistetamatu ja teistele tajutava ning peamiselt just nendele rõõmu ja õnne pakkuva vastsündinu rolliga. Suurim õnn oleks elu lõpus surra täie mõistuse juures ja õnnelikuna, olles edukalt etendanud kõiki enda valitud (ka elu poolt peale surutud) rolle kuni viimase, paratamatu vaatuseni, valmistades nii teistele veidi inimlikku kadedust.

Martin Seligman toob välja kolm elukvaliteedi mõistet:

  • Hea elu - see on oma loomuomaste võimete kasutamine selleks, et saavutada rahuldust elu peamistel aladel.

  • Mõtestatud elu: sünnipäraste võimete ja vooruste rakendamine millegi teenistusse, mis on suurem teist endast.

  • Täisväärtuslik elu tähendab positiivseid emotsioone nii seoses mineviku kui tulevikuga. Tähendab positiivsete emotsioonide nautimist, ohtrat rahuldust oma kaasasündinud võimetest, nende võimete rakendamisest millegi suurema heaks, et elu saaks mõtte.

Tee valikud kooskõlas hinge ja südamega

Vabastava hingamise terapeut Monika Palm kirjeldab oma raamatus «Hinga ja ela!», et elu tõi talle kõik keerulised situatsioonid korraga lahendada. «Olin lihtsalt sunnitud sügavamalt endasse vaatama. Eelkõige pidin otsima elus toimuva kohta põhjust iseenda seest ja mõistsin, et olin oma eneseteostust puudutavad valikud teinud puhtalt teiste inimeste ja ühiskonna arusaamade järgi, mitte iseendast lähtuvalt,» selgitab naine.

Ei saa küll öelda, et kõik oleks olnud absoluutselt kasutu, sest ükski kogemus ei jookse mööda külge maha, aga see ei olnud see, mis tema hinge oleks toitnud. Elus toimuv segadus näitas selgelt, et tehtud valikud polnud kooskõlas tema hinge ja südamega. Seega peab kuulama oma sisemisi soove!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles