VÕITJAD SELGUNUD Aasta parimad reisiraamatud teevad võõrad kultuurid eestlastele lihtsasti mõistetavaks

Raamatuportaal
Copy
Susanna Veevo.
Susanna Veevo. Foto: Erakogu

Eesti parimateks reisiraamatuteks 2023 valiti Thea Karini «Minu Tuneesia» ja Susanna Veevo «Minu Iraan», mis mõlemad on žürii hinnangul väga värvikad ja ehedad teejuhid sealsesse kultuuri ning igapäevaellu.

Žürii tööd juhtinud Go Groupi nõukogu liikme Tiit Pruuli sõnul ühendab parimate reisiraamatute autoreid võime küllaltki võõrad kultuurid muuta lihtsasti mõistetavaks. «Nii Tuneesia kui Iraan on meie lugejatele kultuuriliselt üpris kauged. Seda enam on tähelepanuväärne, et mõlemas teoses on autorid osanud sealse kultuuri, millest nad ka ise alguses just palju ei tea, teha lugejatele arusaadavaks ja ehedaks ning seetõttu ka sümpaatseks,» lausus Tiit Pruuli.

Thea Karin, «Minu Tuneesia. Nõustumise ja vastupanu vahel».
Thea Karin, «Minu Tuneesia. Nõustumise ja vastupanu vahel». Foto: Raamat

Lugupidamist tekitas žürii hinnangul ka austus, millega nii Thea Karin kui Susanna Veevo võõras maailmas käituvad, andes endale aru, et nii mõnelgi juhul võiksid nad mugavamalt hakkama saada pannes ennast maksma n-ö valge eurooplasena.

«Minu Tuneesia» autor Thea Karin on tuntud kui pikaaegne reisiajakirjanik vedades KUKU raadio reisisaadet ning töötades varem Austria raadios ja televisioonis. Thea eriline armastus kuulub Tuneesia Sahara kõrbe beduiinide ja berberite kultuurile ning Kagu-Aasia maadele.

«Minu soov oli välja tuua kui eriline on Tuneesia roll araabia maailmas. Sellesse väikesesse maasse mahub palju värvikust. Tuneesiat saab avastada nii kunstiajaloolasena kui gurmaanina ning hurmurite nippide jälgijana. Sealsed kogemused ja elamused lasidki mul valida pealkirjaks «Nõustumise ja Vastupanu vahel» - nii palju suurepärast ja tuttavat, samas nii palju võõrastavalt üllatavat,» avas teose saamislugu Thea Karin.

Susanna Veevo, «Minu Iraan. Varastatud vabadus».
Susanna Veevo, «Minu Iraan. Varastatud vabadus». Foto: Raamat

«Minu Iraani» raamatu autoril Susanna Veevol on samuti märkimisväärne reisipagas. Raamatu aineks on mitme reisi vältel Iraanis kogetu ning seda riigis, mis ühelt poolt pakub rikkalikku kultuuri ja ajalugu, aga teisalt kehtivad ranged islamimaailma reeglid.

«Raamatut kirjutades oli minu eesmärgiks teha keerulised teemad arusaadavaks igale lugejale, et minu jutustused muudaksid Iraani natuke vähem varjatuks ja aitaksid näha millist tohutut ilu võib leida ka väljaspool traditsioonilisi sihtkohti. Samuti oli mulle oluline avada Iraani naiste võitluste tagamaid oma õiguste nimel ning rõhutada läbi raamatu, et kõik inimesed on vabadust väärt,» rääkis Susanna Veevo.

Mõlemale võitjale paneb Go Travel uute ideede ammutamiseks välja 1000 eurot reisiraha.

Varem on reisikirjanduspreemia pälvinud teiste seas Roy Strider, Aime Hansen, Viivi Luik, Mart Kivastik, Janika Kronberg, Heilika Pikkov, Jaan Undusk, Hendrik Relve, Vahur Afanasjev, Peeter Sauter, Berit Renser, Kariina Tšursin-Sootla, Margus Sootla, Enn Kaup, Eia Uus, Rein Kuresoo, Indrek Rohtmets, Rene Satsi, Tiina Sööt. Reisiraamatuid hindab Go Reisiajakirja toimetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles