MÕISTATUS Just see peaks olema põhjus, miks raamatuid rohkem lugeda

Copy
Lugemine ei vii ainult tähelepanu argiasjadest eemale, vaid kaasab kujutlusvõime, stimuleerib loovust ja muudab teadvuse seisundit.
Lugemine ei vii ainult tähelepanu argiasjadest eemale, vaid kaasab kujutlusvõime, stimuleerib loovust ja muudab teadvuse seisundit. Foto: Shutterstock

Lugemine on nagu väike salajane maailm, kuhu keegi teine ei pääse. Lisaks lõbule on lugemisel ka tervisele kasulikud küljed, nagu stressi vähendamine ja parem uni. Niisiis, miks mitte hakata igavust peletama raamatuid lugedes ja saada sellega juurde uusi teadmisi? 

Lugemine pole lihtsalt nauditav – sellel on ka märkimisväärne kasu tervisele, näiteks ajutervise parandamine ja stressitaseme vähendamine. Enne magama minemist parandab lugemine unekvaliteeti. 

Uuringud näitavad, et eelkõige ilukirjandus võib suurendada empaatiat ja kriitilise mõtlemise oskust, kuna see žanr võimaldab lugejatel kogeda erinevaid vaatenurki. Nendest eelistest hoolimata näitavad uuringud, et maailmas loetakse just ilukirjandust kõikidest žanritest kõige vähem. 

Alusta väikestest sammudest 

Lugemisharjumuse kasvatamiseks ei sobi alustada pikkade romaanidega. Selleks tuleks alustada näiteks lühematest raamatutest või kirjutistest ning asuda tulevikus suurtemate teoste juurde, sest igapäevane väike lugemine võib motiveerida järjepidevat lugemist ja viib sellega lugemiseesmärkidele lähemale. 

Erinevad stiilid 

Katseta erinevaid žanreid! Kui oled harjunud lugema e- või audioraamatuid, siis proovi ennast harjutada lugema trükis olevaid raamatuid ja vastupidi. Kuigi, siinkohal vajab mainimist, et kõigega ei tasu ennast ka lõhki ajada, sest mitme raamatu korraga lugemine tekitab ahvatlust, kuid samas ka otsustusvõimetust. 

Keskkond 

Meie elus mängib olulist rolli keskkond. Võib-olla ei ole sul varem raamatute lugemine õnnestunud selle tõttu, et keskkond pole sinu jaoks õige? Mõnikord tundub kodune keskkond olevat liiga mugav, mis ei motiveeri pingutama. Proovi teinekord raamatukogus kohapeal käimist või ühine lugemise kogukondadega – ehk see töötab paremini! 

Vahepeal on täiesti mõistetav, kui raamat ei tekita huvi – jäta see kõrvale millegi köitvama jaoks. Selline lähenemine aitab säilitada raamatu lugemise motivatsiooni ja lugemisnaudingut. 

Tagasi üles