See lihtne nipp aitab õppida end paremini väljendama

Copy
Monika Palm.
Monika Palm. Foto: Karen Härms

«Hinga ja ela!» autor ja Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm omab meditsiinilist ja juristiharidust. Kuid eluga keerulises kohas olles leidis ta sisemise rahu ja südametee, toetades, abistades ja tervendades inimesi. Ta rõhutab, et alati tasub kuulata eelkõige oma südant, sest mõnikord ei taha pea kuidagi vastu võtta südame sõnumit. «Üks asi on olla teadlik, mida süda ütleb ja mis on sinu tõde. Hoopis teine tera on julgus oma tõde verbaalselt väljendada,» kinnitab ta.

Monika Palm, «Hinga ja ela!»
Monika Palm, «Hinga ja ela!» Foto: Raamat

Hingamine toob julgust end väljendada

Monika selgitab, et regulaarne teadlik häälega hingamine loob enesekindlust verbaalsesse eneseväljendusse. «Õigete sõnade ja enesekindluse leidmine võib olla väljakutse paljude inimeste jaoks. Sageli on see seotud energiate blokeeringuga meie verbaalse suhtlemise allika – kurgu piirkonnas,» sõnab ta ja jagab harjutust, mis toetab ja avab võimekust ennast väljendada ning jagada oma mõtteid ja tundeid.

Harjutus

1. Seisa mugavas asendis. Alusta teadlikult ühendatud hingamist suu kaudu, et ei tekiks pause sisse- ja väljahingamiste vahel.

2. Edasi tee teadlik sügavam sissehingamine alakõhtu, tehes sisse hingates kuuldavalt häälitsust «haai!».

3. Hinga välja nii aeglaselt ja pikalt kui saad, ilma igasuguse pressimiseta.

4. Jätka samal viisil sisse- ja väljahingamist veel 4 korda. Iga väljahingamisega lase kuuldavale erinevaid häälitsusi: «eee», «aiee», «ohh» ja lõpuks «yuu!».

5. Edasi hakka hingama ühendatult, ilma pausideta. Välja hingates ütle enesekindlalt mõned lihtsad fraasid, mis tõstavad sinu enesekindlust – näiteks «jah» või «ei». Võid neid sõnu loominguliselt valida.

6. Tee enne, kui liigud järgmise sõna juurde mitu hingamistsüklit iga sõnaga.

7. Hinga edasi. Välja hingates lisa sinna mõni lemmikafirmatsioon – näiteks: «Ma olen valmis avanema oma autentsele eneseväljendusele» või «Ma olen valmis selleks, et mind kuuldakse ja kuulatakse».

8. Võid hingata ühendatult 3–4 korda lihtsalt sisse ja välja.

9. Tule harjutusest välja, kui oled selleks valmis.

10. Ole enne muude toimetuste juurde asumist rahulikult mõne hetke kinnisilmi ja tunneta kehas olevaid aistinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles