Hingamisharjutus, mis võib olla abiks depressiooni korral

Copy
Foto: Shutterstock

«Hinga ja ela!» autor ja Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm avastas hingamise tervistava mõju, kui oli omadega sügavalt puntras ning oli tunne, et ei oska enam kõigega toime tulla. Tal tekkisid tugevad ärevushood ja depressioon.

Monika Palm, «Hinga ja ela!»
Monika Palm, «Hinga ja ela!» Foto: Raamat

Pikkadel jalutuskäikudel märkas ta, et keha tahab sügavamalt hingama ning mõne aja pärast nõrgenesid ka ärevushood. Nii jõudis Monika ise hingamise juurde ning jagab teistelegi harjutust, mis võib depressiooni korral abiks olla. Harjutus annab lootust, tõstab energiataset, annab optimismi, loovust ja entusiasmi. Seda harjutust tehakse õues ja regulaarselt iga päev, kuni seisund muutub paremaks. Kõige parem on seda teha looduses või aias.

Harjutus

Leia hetk, kus saad olla segamatult. Vali välja üks puu ja loo mõttes ühendus sellega. Seisa puu lähedal silmad kinni, lõug pisut alla suunates, käed palveasendis.

1. Hinga läbi nina. Jälgi oma loomulikku hingamist ja luba hingamisel voolata. Ava silmad ja astu puule lähemale.

2. Lase käed alla ja hoia peopesad avatuna puu poole ja luba endal tunnetada puust voogavat energiat ja puu energeetilist kohalolekut. Järgmise sissehingamisega tõsta käed üles taeva poole. Jätka loomulikku hingamist.

3. Kujuta ette, et sinu hingamine tõmbab Maa energia ülespoole, ühendudes läbi sinu keha, sinu ees oleva puuga.

4. Nüüd jätka nina kaudu sissehingamist ja suu kaudu väljahingamist. Lase käed alla ja kujuta ette, et energia liigub väljahingates tagasi läbi puu Maa keskmesse.

5. Jätka hingamist. Korda nüüd viimast kahte sammu. Tõmba sissehingates maast energiat ja tunneta, kuidas väljahingates liigub energia läbi puu uuesti Maa keskmesse.

6. Tee seda vähemalt 20 korda või nii palju, kui soovid.

7. Harjutusest välja tulles ole tänulik endale, Maale, puule.

8. Võta hetk, et olla nüüd iseendaga ja tunnetada, mis sinus toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles