See lihtne harjutus aitab oma traumadele otsa vaadata ja end paranemisel toetada

Copy
Monika Palmi raamat «Hinga ja ela!».
Monika Palmi raamat «Hinga ja ela!». Foto: Karen Härms

Tasakaalukeskuse hingamisterapeut ning «Hinga ja ela!» autor Monika Palm selgitab, et elu jooksul kogetud traumaatilised üleelamised võivad põhjustada oma tunnetega kontaktis olemise katkemise. Samuti loovad need eraldatuse tunnet. Sellisel juhul ei tunta ühendust ja on raske teiste inimestega kontakti luua.

Traumad võivad olla teadlikud, aga ka alatadlikud

Palm sõnab, et traumad võivad olla teadlikul tasandil, mida mäletatakse, kuid mahasurutuna ka alateadlikul tasandil. Inimene ei pruugi neist teadlik olla ja samas võib juhtuda, et nad aktiveeruvad kõige ebasobivamal momendil, tekitades füüsilisi või psühholoogilisi probleeme.

Ta jagab harjutust, mida saab enda toetamiseks iseseisvalt kodus teha.

Harjutus

Harjutust tehakse 5–10 minutit regulaarselt iga päev, kas istudes, seistes või lamades.

1. Jälgi, et sinu selg on sirge ja aseta üks käsi kõhule nabapiirkonda. Hinga harjutuse ajal nina kaudu ja jälgi, kuidas õhk liigub nina kaudu sisse nii, et kõht tõuseb ja langeb alla välja hingates. Tee 3–5 hingamist.

2. Edasi laienda oma sissehingamist. Hinga 2–4 sekundit sisse ja 4–8 sekundit välja nii, et rind ei tõuse, vaid tõuseb kõht.

3. Jätka sellist hingamist ja märka, mis toimub sinu kehas. Lihtsalt teadvusta. Ükskõik, mida sa märkad, lase sellel olla.

4. Kui oled 5–10 minutit kirjeldatud moel hinganud, vii oma hingamine tavapäraseks.

5. Liiguta oma varbaid ja sõrmi ning tule õrnalt harjutusest välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles