Tunned, et oled lukus? Hingamine aitab avada meeli

Copy
Monika Palmi raamat «Hinga ja ela!».
Monika Palmi raamat «Hinga ja ela!». Foto: Karen Härms

«Hinga ja ela!» autor ja Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm on leidnud oma südametee aidates, toetades ja tervendades inimesi. Meditsiinilise ja juristiharidusega Palm avastas ise hingamise tervistava mõju, kui oli puntras ärevushoogude ja depressiooniga. Pikkadel jalutuskäikudel avastas ta, et keha tahab ise sügavalt hingata ja see aitas tema enesetunnet parandada. Palm sõnab, et hingamine aitab avada ka meeli, kui tunned, et oled lukus.

Harjutus

Tee seda harjutust päeva alguses – enne, kui asud päevastesse tegemistesse, hakkad tegema mentaalset, loovat tööd või kui soovid olla rohkem avatud uutele võimalustele.

1. Istu või lama vaikselt mugavas asendis. Hinga sellesse ellu, milles sa praegu oled. Luba hingamisel muutuda harmooniliseks koos sellega, kuidas elu enda ümber tajud.

2. Kui sa hingad sisse alakõhtu, siis tunneta, kuidas sa hingad sisse oma eluenergiat. Kas sa tajud seda kergusena? Kas sellel on ka värv?

3. Kui tajud eluenergiat värvina, siis kombineeri iga hingamine kujutlusega värvilisest eluenergiast, et energetiseerida seda veelgi enam. Tee seda 6–7 korda.

4. Nüüd kujuta endale ette, et hingad eluenergiat läbi kroontšakra. Tee hetkeks väike paus ja hinga välja ning tunne, kuidas energia voolab üle kogu keha ja väljub jalataldadest. Märka, kuidas sa eluenergiat tajud. Kas värvina või lihtsalt energiana? Kui sa tajud värvina, siis mis värvi see on?

5. Kujutle energiat värvilisena ja kombineeri hingamine koos värvilise energiaga, mis teeb energia intensiivsemaks. Hinga nii 6–7 korda.

6. Nüüd kujuta ette, et hingad sisse eluenergiat ja see täidab sinu aju. Tee hetkeline paus, hinga välja ning tunneta, kuidas sinu aju avardub, kui ta on täitunud eluenergiaga. Tee seda 6–7 korda.

7. Sul võib harjutuse lõppedes olla teistsugune tunne või taju. Kui nii, siis võta aega olemiseks enne, kui harjutusest päris välja tuled ja sinu tajud normaliseeruvad.

8. Hoia oma tähelepanu kätel ja jalgadel. Märka seal surinaid või muid aistinguid.

9. Tule tagasi täielikult oma kehasse, enne kui tõused ja lähed muude tegemiste juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles