LUGEJATE KOGEMUSED ⟩ Kui sa ei oska õigesti hingata, siis ei oska sa elada

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

«Hinga ja ela!» autor ja Tasakaalukeskuse hingamisterapeut Monika Palm avastas hingamise tervistava mõju, kui tal oli depressioon. Ta märkas pikkadel jalutuskäikudel, et keha tahab sügavamalt hingata ja see leevendas ärevushoogusid. Nüüd jagab ta hingamisterapeudina hingamise kasulikkust. Siit leiad lugetate selgitused, kuidas teadlik hingamine on neile kasulikuks osutunud.

Projektiinsener Stiina Ulmre: hingamine on võti paigalseisust pääsemiseks

«Enesearengule on mind suunanud eluraskused ning sisemine soov nendest kogemustest õppida. Tegelesin aastaid oma mõtete ja käitumismustrite teadvustamisega, kuid tundsin ühel hetkel, et olen tupikus. Ainuüksi mustrite teadvustamine või isegi nende põhjustes kaevamine, ei aita mul neid mustreid muuta. Üha rohkem tekitas frustratsiooni märkamine, et astun ikka jälle samadesse ämbritesse, kuid mu käed oleksid justkui seotud, et midagi muuta. Tundsin, et muutused tulevad minu jaoks liiga aeglaselt ja raskelt, et täita oma eluunistused,» räägib ta.

Esimest korda sattus Stiina hingama pooljuhuslikult – otsis lihtsalt vabadeks päevadeks mingit tegevust – ja see kogemus oli jube nii füüsiliselt kui ka emotsionaalselt. Ta sai siiski aru, et vabastavas hingamises võib peituda tema jaoks võti, et saada välja paigalseisust ja üha uuesti korduvatest vanadest elumustritest. Enne teist korda oli ta parajalt närvis, ent ärevus kadus hingama asudes hoopiski ning see oli meeldiv ning huvitav tunne.

«Hingamine aitab mul teadmised muutusteni viia läbi füüsilise keha. Tunnen, et iga korraga saan rohkem iseendaks, liigun lähemale oma tõelisele olemusele, arenen piisavalt kiiresti, suudan seda ka ise märgata ning see innustab veelgi enam,» on ta rahul.

Bioanalüütik ja Do Terra heaolunõustaja Anu Int: kui sa ei oska hingata – siis sa ei oska elada

Anu sattus hingama sellepärast, et talle see hingamine ei meeldinud. «Olin sellele tegevusele lihtsalt eitava sildi pannud. Kuuldes aga, et minu armas pinginaaber Monika Palm tegeleb hingamise valdkonnaga, otsustasin korraks proovida ja vaadata – miks see mulle siis ei meeldi. Lubasin, et katsetan kolm korda ja annan kogu teemale uue hinnangu,» meenutab ta.

Kolmest korrast on saanud nüüd juba varsti kolm aastat.

Anu avastas et õige hingamine vajab õppimist. Selles protsessis on olnud huvitav jälgida, kuidas hingamine peegeldab tema lahendamata muresid ja hetkeolukorda.

Hingamise sessioonide käigus on tulnud palju märkamisi, taipamisi, mõistmisi ja täiesti reaalseid pilte sellest, mida tegema peaks. Ta nendib, et see võib kõlada ulmeliselt, kuid ta on suunised järele proovinud ja asjad toimivad. Tänu hingamisele on ta saanud enesekindlamaks ja näen selgemalt oma eesmärke.

«Olen kuulnud väidet, et kui sa ei julge hingata, siis ei julge sa ka elada. Täna lisan juurde veendumuse – kui sa ei oska hingata, siis ei oska sa elada. Monikale olen ma väga tänulik, et ta nii olulise valdkonnaga tegeleb ja iseendale, et otsustasin hingamise maailma sisse piiluda,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles