Kolm hingamisharjutust, mis aitavad valudest lahti saada

Raamatuportaal
Copy
Monika Palm.
Monika Palm. Foto: Gitta Veber

Tasakaalukeskuse hingamisterapeut ja Goodnews kirjastuse raamatu «Hinga ja ela!» autor Monika Palm sõnab, et manuaalteraapia pole ainuke viis kehast pingetest vabastamiseks. Suurepärane ja käepärane vahend on hingamine, mis käivitab eluenergia ning hakkab aktiveerudes vabastama ja lahustama kehas olevaid pingeid, raskust või valusid.

Kuidas hingates vabastada kehast pinged, raskustunne ja valud

Kui väsimus annab märku või on keha istumisest pinges, on aeg puhata ja keha lõdvestada ning teadvustada, kus täpselt pinged kehas on.

1. Hakka hingama pehmelt ja voolavalt ning ilma pausideta, suunates hingamine probleemsesse kohta. Ka selja pingete puhul võib proovida nende vabastamiseks hingamist.

2. Oluline on mõte suunata kehas piirkonda, mis sulle ebamugavusi tekitab ning hingata nii kaua, kuni ebamugavust tekitanud aisting hakkab nõrgenema ja lahustub.

3. Harjutuse tegemise ajal võib märgata erinevaid emotsioone ja tundeid, mis üles kerkivad. Just need ongi kehasse häirivat aistingut loonud.

4. Hinga nii kaua pehmelt ja ühendatult, kuni kõik häiriv on lahustunud.

See hingamisharjutus aitab seljavalude korral

Harjutus pikendab selga, toetab alakõhu lihaseid ja eemaldab pingeid õlgadest ja kaelast, mis aitab leevendada või elimineerida seljavalusid.

1. Leia mugav asend istudes, lamades või seistes. Silmad on avatud ja lõug natuke allapoole suunatud.

2. Hinga kogu harjutuse ajal läbi nina loomulikul viisil, suunates oma sissehingamine sabakondi suunas. Tunneta, kuidas sisse hingates ribid tõusevad eemale puusadest.

3. Hinga välja nii, et alakõht muutub lamedamaks.

4. Jätka hingamist, suru õlad tahapoole ja alla ning pikenda oma selga. Siruta oma kael ja pea kergelt ülespoole nagu veniksid pikemaks. Sellega on esimene hingamistsükkel lõppenud.

5. Korda eelnevaid samme vähemalt 5 minuti jooksul. Pikemalt tehes on kasu suurem.

6. Kui tuled harjutusest välja, siis võta enne endale mõni hetk, et olla selles kogemuses.

7. Kui istusid või lamasid, siis tule aeglaselt asendist välja

Hingamisega lahti peavalust

Järgmine hingamisharjutus aitab saada üle peavalust või vabaks närvilisusest. Harjutus selgitab, kuidas hingates ühendada kulmude vaheline punkt ehk kolmas silm, pealael oleva kroontšakra ja kuklaluu all asuv punkt.Hingamine toimub nina kaudu.

1. Istu või seisa mugavalt. Too tähelepanu kulmude vahelisse piirkonda. Kui hingad nina kaudu sügavamalt sisse, siis tunneta, kuidas energia liigub kulmude vahelisest punktist ülespoole ümber pealael asuva kroontšakra ja sealt otse edasi alla mööda koljut kuklaluu all keskel asuvasse punkti.

2. Kui sa hingad nina kaudu välja, tunneta, kuidas energia liigub kuklaluu all olevast punktist tagasi ülespoole üle pealael asuva kroontšakra ja sealt edasi allapoole otsaesisele kulmudevahelisse punkti.

3. Hinga niimoodi 3–6 korda, tunnetades iga kord energia liikumist nii sisse- kui ka väljahingamisel. Energia puhastab teelt seiskunud või närvilisust tekitava energia.

4. Enne harjutusest väljatulemist võta endale aega, et tunnetada, mis sinu kehas või peas toimub.

5. Seejärel saad minna oma tegemiste juurde tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles