Need 4 raamatut võiksid elu jooksul läbi lugeda

Copy
Foto: pexels.com

Isegi kui sa pole just kõige suurem raamatute sõber, siis need raamatud võiksid ikkagi elu jooksul läbi lugeda.

1. «Uhkus ja eelarvamus» Jane Austen

Raamatu tegevus toimub 19. sajandi Inglismaal. Tähelepanu keskmes on Bennetite pere viis õde Elizabeth, Jane, Lydia, Mary ja Kitty, kes on harjunud ema kinnisideega, et tuleviku kindlustamiseks on kõige tähtsam leida jõukas abikaasa. Kui naabermõisasse tulevad suve veetma rahakas härra Bingley ja veel rikkam härra Darcy, muutub õdede elu põnevaks ja lootusrikkaks, sest ka mehed pole neidude vastu ükskõiksed. 

2. «Suur Gatsby» F. Scott Fitzgerald 

«Tol õhtul, kui ma esmakordselt Gatsby majja läksin, olin mina arvatavasti üks vähestest külalistest, keda oli tegelikult kutsutud. Gatsby juurde ei oodatud küllakutset, sinna lihtsalt mindi. Istuti autosse, sõideti Long Islandile ja leiti end korraga Gatsby väravast. Tavaliselt leidus ikka keegi, kes Gatsbyt isiklikult tundis ja uustulnukaid tutvustas, seejärel aga pidas igaüks end üleval, nagu viibiks ta mõnes lõbustuspargis. Juhtus mõnikord sedagi, et külalised tulid ning läksid, ilma et nad oleksid peremeest kohanud, tulid selle lihtsameelse endastmõistetavusega, mida Gatsby pidudel kasutati sissepääsupiletiks.»

3. «Sõda ja rahu» Lev Tolstoi

Maailmakirjanduse olulisimate teoste hulka kuuluvas romaanis kujutab Lev Tolstoi (1828–1910) vene ühiskonda 1805. ja 1812. aastate vahelisel, Napoleoni sõdade aegsel perioodil. Romaani keskmes on kolme perekonna Bolkonskite, Bezuhhovite ja Rostovite saatus. Romaan algab veidi enne Napoleoni sõjakäiku Venemaale, ajal, mil Venemaa aadel naudib oma kuldajastut, ja lõppeb 1812. aastal, kui Vene vägedel õnnestub prantslased Borodino all lõplikult tagasi lüüa. Oma sotsiaalse tausta ja maailmavaadete poolest on «Sõja ja rahu» tegelaskond väga mitmkesine, ulatudes lihtsõdurist keisrini välja. Sõjakeeristes, kus ristuvad erinevate ühiskonnakihtide püüdlused, saab ilmseks, kuivõrd hägus on piir ajaloo ja üksikisiku elu vahel. Ajaloosündmused mõjutavad nii või teisiti tegelaste isiklikku elu, ent ka ajaloosündmused ise võtavad kuju loendamatute isiklike sündmuste kaudu.

4. «Romeo ja Julia» William Shakespeare  

Tragöödias «Romeo ja Julia» tegi Shakespeare avastusretke ülevaimaks peetud inimtunnete alale. Noored armastajad pidid avastama armastuse kui absoluutse väärtuse. Ja nad avastasidki: armastus osutus nii kauniks, et jättis neil varju kõik muu. Selle avastuse ehtsus pandi raskele proovile. Katsumuste pinge tegi nad küpsemaks kõigist neid ümbritsevaist küpsetest inimestest. Nende armastus võitis surma. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles