Joogaõpetaja Tiit Trofimovi 5 raamatusoovitust, mis aitavad paremini mõista enda ja teiste tundeid

Copy
Tiit Trofimov.
Tiit Trofimov. Foto: Terje Atonen

Eesti joogaõpetaja, vaimsete ürituste ning vestlusõhtute korraldaja ja truu maailmarändur Tiit Trofimov on võtnud enda missiooniks näidata inimestele võimalusterohket enesearengumaastikku. Eriolukorra ajal jagab Tiit oma energiat näiteks läbi veebipõhiste jooga- ja meditatsioonitundide. Need viis raamatut katavad valdkonnad, millega paljudel on probleeme ning Trofimov soovitab neid lugeda, et paremini mõista nii oma lähedaste kui ka enda tundeid keerulistel aegadel.

Osho «Hirm».
Osho «Hirm». Foto: Raamat

«Hirm. Ebakindluse mõistmine ja aktsepteerimine»

Osho

Kirjastus: Sinisukk

Ilmumisaasta: 2015

See on Tiit Trofimovi põhiline soovitus. See raamat aitab paremini mõista ja märgata hirmude vajadust ja annab meetodeid, kuidas hirme lahustada.

Oma raamatus viib Osho lugeja samm-sammult läbi selle, mis inimeses hirmu tekitab – alates füüsilise ohuga silmitsi sattumisele järgnevast reflektoorsest «võitle-või-põgene» reaktsioonist kuni inimmeele ja -psühholoogia mõistus- ja mittemõistuspäraste hirmudeni. Tema sõnul alles pärast seda, kui oleme tuulutanud kapid, avanud aknad ja vaadanud voodi alla, et näha, kas koletis tõepoolest seal elab, suudame tasapisi oma mugavustsoonist väljuda ja õppida elama koos ebakindlusega, mida elusolek endast kujutab – seda ebakindlust isegi nautides. Raamat lõpeb meditatsioonisarjaga, mille eesmärk on aidata lugejal muuta oma suhtumist hirmu ja hakata selles nägema mitte komistuskivi, vaid abivahendit teel sügavama eneseteadvuse ja -usalduse poole.

***

Anatoli Nekrassov «Mees ja Naine».
Anatoli Nekrassov «Mees ja Naine». Foto: Raamat

«Mees ja Naine»

Anatoli Nekrassov

Kirjastus: Pegasus

Ilmumisaasta: 2017/2018

See raamat aitab paremini mõista mehe ja naise vahelisi suhteid.

Kuidas me ka armastuse kolmnurkadesse ei suhtuks, on need ometi osa meie elust, suhtelisuse ookeanist, kus me elame. Me kardame eksida, purustada oma ja võõrast saatust, tahame kaitsta perekonda võõra «sissetungi» eest. Tahame, kuid sageli see meil ei õnnestu...

Kas armastatud inimest võib petta, reetmata iseennast? Mis on reetmine? Kuidas kindlaks teha, kas tegemist on ikka tõelise armastusega? Kõiki neid küsimusi käsitleb tuntud autor, psühholoog Anatoli Nekrassov.

***

Anneli Sihvart «Gunnar Aarma elutarkused».
Anneli Sihvart «Gunnar Aarma elutarkused». Foto: Raamat

«Gunnar Aarma elutarkused»

Anneli Sihvart

Kirjastus: Pegasus

Ilmumisaasta: 2013/2014/2016

See raamat näitab, kuidas usalduses ja sisemises tarkuses elanud mehe tee võis olla väga värvikas ja põnev.

2016. aastal on eelkõige idamaa tarkuste vahendajana tuntud teadjamees Gunnar Aarma 100. sünniaastapäev. Suurem osa tema teadmistest on olnud suunatud inimestele, kes ei ole õnnelikud. «Mu guru veenis mind, et inimene on kõikvõimas ja esijoones tuleb seda kõikvõimsust kasutada, et õnnelikuks saada,» on öelnud Gunnar Aarma. «Selleks, et olla õnnelik, peab inimene õigesti mõtlema, õigesti hingama, õigesti toituma ja küllaldaselt liikuma. Kui nüüd hinnata nende tegurite tähtsust proportsioonis, on tulemus ligikaudselt selline: õige mõtlemine – 70 protsenti, õige hingamine – 10 protsenti, õige toitumine – 10 protsenti ja küllaldane liikumine – 10 protsenti. Võib julgesti öelda, kui inimene seab oma mõtlemise korda või tänapäevaselt öeldes suudab muuta ennast stressivabaks, siis ta tõenäoliselt saab oma hädadest lahti.»

***

Osho «Raamat lastest».
Osho «Raamat lastest». Foto: Raamat

«Raamat lastest»

Osho

Kirjastus: Pilgrim

Ilmumisaasta: 2014

«Vaata lapse silmadesse – midagi sügavamat pole olemas. Lapse silmad on nagu põhjatu sügavik.» – Osho

Lastele on omane ehe vabadus. Nad on rõõmsameelsed, mängulised ja loomu poolest loovad. Kuid kasvatamise käigus surutakse neid omadusi maha, et lapsed oleksid sõnakuulelikud ning sobituksid võimalikult hästi ühiskonda. Ja kuigi iga vanemate põlvkond kinnitab, et nemad ei tee oma lastega samu vigu, mis tehti nendega, sunnivad nad paratamatult lastele peale puudusi ja piiranguid, mille nad ise pärisid oma vanematelt.

See raamat kutsub üles «laste vabastusliikumisele», et purustada vanad käitumismustrid ja panna lastega suhtlemisele uus alus. See on teejuht täiskasvanutele, et nad teadvustaksid, kui palju nende käitumine lapsi mõjutab. Me õpime, millal laste eest hoolitseda ja neid kaitsta ning millal lasta neil omaette tegutseda, et nad oskaksid elust rõõmu tunda ja saavutaksid oma kõrgeima potentsiaali.

Osho (1931–1990) on üks tuntumaid ja provokatiivsemaid tänapäeva müstikuid. Londoni Sunday Times nimetas Oshot üheks «20. sajandi tegijaks»; kirjanik Tom Robbins aga «kõige ohtlikumaks inimeseks pärast Jeesus Kristust». Tema õpetuste mõju on üha kasvanud ning jõuab vaimsete otsijateni kõikjal maailmas.

***

Gary M. Douglas ja dr Dain Heer «Lahutuseta suhted».
Gary M. Douglas ja dr Dain Heer «Lahutuseta suhted». Foto: Raamat

«Lahutuseta suhted»

Gray M. Douglas ja Dr. Dain Heer

Kirjastus: OÜ Margaret

Ilmumisaasta: 2015

Enamik inimesi kulutab palju aega iseendast osade lahutamisele selleks, et

kellegi teise eest hoolitseda. Ütleme näiteks, et sulle meeldib vabal ajal jooksmas käia, aga selle asemel otsustad sa veeta aega koos oma kaaslasega, näitamaks talle, kui väga sa temast hoolid. «Ma armastan sind nii väga, et olen valmis loobuma minu jaoks hinnalisest asjast sinuga koos olemise nimel.» See on üks näide sellest, kuidas sa lähisuhte loomise nimel iseendast lahutad. Kui sageli on iseendast lahutamine pikas perspektiivis tegelikult end ära tasunud?

Lahutuseta suhe on selline, kus sa ei pea iseendast lahutama ühtegi osa selleks, et kellegi teisega suhtes olla. See on olukord, kus kõik inimesed ja asjad, kelle või millega sul on suhe, võivad suhte tulemusena muutuda millekski enamaks.

See raamat sisaldab abivahendeid, harjutusi ja protsesse, mida võid kasutada: lahutuseta suhete loomiseks selgitamaks, mida oma suhetelt soovid avastamaks, mis on sinu jaoks tõene energia abil huvitavate inimeste ligitõmbamiseks teadvustamaks, millal on aeg suhtest lahkuda oma partneriga suhte uuendamiseks ja taastamiseks, suhtesse seksi tagasi toomiseks, oma kallima erutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles