Treener Maiki Ritslaid soovitab raamatuid, mille loed põnevusega läbi kaanest kaaneni

Copy
Maiki Ritslaid.
Maiki Ritslaid. Foto: Erakogu

Reval-Spordi treener Maiki Ritslaid on üle 20 aasta töötanud treenerina. Lisaks spordile armastab ta lugeda ning on oma lemmikraamatud riiulis eranditult alles hoidnud, et neid ikka sirvida ning meelde tuletada. Need viis raamatut on tema sõnul väga põnevad ning neid on raske käest panna.

«Avatult» Andre Agassi.
«Avatult» Andre Agassi. Foto: Raamat

«Avatult» Andre Agassi

Uskumatult südantlõhestav lugu profisportlase isiklikust arengust, kannatustest ja pühendumusest. Väga liigutav raamat.

Enam kui suurepärane mälestusteraamat ja ajalehe New York Times müügihitt profitennisest – «Avatult» on kaasakiskuv lugu ühe märkimisväärse mehe sama märkimisväärsest elust.

Andre Agassi tulevik oli kindlaks määratud juba enne seda, kui ta võrevoodist välja kasvas. 

Agassi, keda oli tennisetšempioniks lihvinud nõudlik ja tujukas isa, võitis 22aastaselt oma esimese kaheksast suure slämmi auhinnast, mis tõi endaga kaasa rikkuse, kuulsuse ja tennisemaailma kõrgeimad auavaldused. Kuid nagu Agassi käesolevas raamatus paljastab, oli ta väljaspool tenniseväljakut õnnetu, segaduses ning oma suurte saavutustega pidevalt rahulolematu. Ta kirjutab siiralt varajasest edust ning ebamugavast suhtest sellega, abielust filminäitleja Brooke Shieldsiga, kasvavast huvist heategevuse vastu, jutustab lugejale haaravalt, äärmiselt detailselt parematest ja halvematest aegadest oma säravas karjääris.

***

«Eesmärk» Eliyahu M. Goldratt

Kas sul on eesmärgid või ainult unistused? Sul peavad olema unistused. Unistustest saavad eesmärgid, mis annavad tegutsemiseks motivatsiooni. Motivatsioon annab positiivset energiat, mille lainel surfata unistuste poole. Raamat mitte ainult juhtidele.

«Eesmärk» on raamat, mis sõna otseses mõttes on muutnud tuhandete inimeste ja ettevõtete käekäiku üle kogu maailma. Ilmumisest alates (1984) hakkas ta «põrandaaluse bestsellerina» levima arvukates kordustrükkides. Praeguseks on "raamat ilmunud 30 keeles. See on lülitatud mitmetes ärikoolides kohustusliku kirjanduse hulka ning seda analüüsitakse ettevõtetes kõikidel juhtimistasanditel.

Miks just see raamat on 15 aasta jooksul poolehoidjaid ja järgijaid aina juurde võitnud, samal ajal kui populaarsed juhtimise teooriad vahetuvad peaaegu igal hooajal nagu moerõivad? Selles «tööstusromaanina» esitatud käsitluses ei kuuluta autor, et on leiutanud mingi enneolematu imerohu kõikide juhtimisprobleemide lahendamiseks. Miks siis ikkagi «Eesmärk» rabab lugejat oma uudsusega? Miks siis ikkagi teoses kirjeldatud sammude tulemusena ON probleemid alati lahenenud, kui neid on rakendatud reaalsetes ettevõtetes? Vastuse neile küsimustele saab leida raamatust kahel viisil: tuleb vaadata, millest ta räägib ja teiseks millisel viisil ta seda teeb. Märksõnadeks on teadus ja haridus.

Jane Austen.
Jane Austen. Foto: Personalities/©2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

***

«Emma» Jane Austin

Olen suur Jane Austini fänn, lugenud läbi suurema osa tema raamatuid. «Emma» on mõnus romantiline ajaviide. Armumine, pettumus, armastus.

Emma Woodhouse, inglise kolkamõisniku nägus, kuid endast natuke liiga heal arvamusel olev tütar, kelle kohta Jane Austen ütleb: «Ta ei meeldi kellelegi peale minu enese», vajab hädasti pisut rullimist elu pesurulli all. Kõige rohkem toob talle pahandusi kaela tema kalduvus teisi paari panna, kuid ise ei ilmuta ta suuremat huvi meessoo vastu, kuni...

***

«Tüdruk rongis» Paula Hawkins.
«Tüdruk rongis» Paula Hawkins. Foto: Raamat

«Tüdruk rongis» Paula Hawkins

Haarav põnevik. Kas mäletame sündmusi nii, nagu meile sobib? Selle raamatu loed kaanest kaaneni ühe sõõmuga.

Iga päev üks ja sama… Rachel sõidab tööpäeviti edasi-tagasi Londoni vahet. Ta teab, et hommikuti peatub rong ühes ja samas kohas punase signaaltule taga, kust avaneb vaade ridaelamute tagaõuedesse.

Rachelile hakkab juba näima, et ta tunneb inimesi, kes ühes sealses kodus elavad. Ta kutsub neid Jessiks ja Jasoniks. Nende elu – nagu Rachel seda näeb – on täiuslik. Kui ta vaid ise saaks nii õnnelik olla. Ühel päeval näeb Rachel šokeerivat pilti. Rong peatub ainult minutiks, kuid sellest piisab. Nüüd muutub kõik. Rachelil on võimalik osa saada eludest, mida ta on seni eemalt jälginud. Nüüd selgub, et ta on rohkem kui vaid naine rongis.

***

«Naine» Olavi Ruitlane

Raamat, mille otsekohesus mind natuke raputas. See uskumatu sõnakasutus, uskumatu mõttelend. Seda raamatut lugedes naersin vahepeal kõva häälega. Mees ja Naine. Või oli see Naine ja Mees? Vaene mees!

Luuletaja, näitekirjaniku ja prosaisti Olavi Ruitlase kolmas romaan «Naine» räägib avameelselt lähisuhetest Mehe ja Naise vahel. Intiimsus ei ole autori jaoks tabu, pööraselt naljaka pealispinna alt toob ta välja Mehele pealesunnitud rolli - olla Naise nürida käe poolt vägivaldselt juhitav marionettnukk.

Miks on meeste keskmine eluiga naiste omast tunduvalt lühem? Mida sellist laob ühiskond meeste õlgadele, et nad seda kanda ei jõua? Marju Lauristin on nimetanud mehi nõrgemaks sugupooleks... Miks? Romaan «Naine» vastab nendele küsimustele, jutustades eluvõõrikust noore kirjaniku vabadusvõitlusest kehtestatud normidega ning püüdlustest end mehena identifitseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles