Roland Tokko annab nõu, kuidas rakendada oma andeid ja saada nende eest õiglast tasu

Copy
Roland Tokko.
Roland Tokko. Foto: Erakogu

Edu Akadeemia viis läbi küsitluse, mis takistab inimesi oma andeid rakendamast. Peamine vastus oli, et hirm. Kuidas siis liikuda oma tegeliku potentsiaali poole nii, et ka su finantsiline olukord oleks rahuldav, toit laual ja katus pea kohal? Kuidas rakendada oma andeid ja küsida nende eest õiglast tasu, annab nõu «Silmapaistev Noor Eestlane» tunnustuse saanud Roland Tokko enda ja Harald Lepiski üle 3500 eksemplari müünud raamatus «Minu elu kutse».

Üks võimalus on tegeleda oma annetega põhitöö kõrvalt

«Kui sa oma andeid ei kasuta, siis need ei arene ja sa ei hakkagi nägema võimalusi, kuidas oma annete rakendamisest põhisissetulekuallikas teha,» tõdeb Tokko.

Mõtle läbi, kuidas sa saaksid võtta nende asjade jaoks aega, mis sind rohkem kõnetavad. Võibolla sa elaksid ära ka siis, kui jääksid palgatööd tegema osalise ajaga, et saaksid uuele valdkonnale keskenduda? Tokko toob näiteks, et mõni inimene käib tööl neli päeva nädalas ja tegeleb viiendal päeval oma projektide ja annete arendamisega. Ühel hetkel võid sa minna üle kolme päeva peale, täpselt nii, kuidas sul on tarvis. Ta rõhutab, et loomulikult sõltub palju sinu tööandjast ja sellest, mis iseloomuga su töö on. Hea aeg läbirääkimisteks võib olla palgatõusu hetk – teed ettepaneku, et tasu jääb samaks, aga tööaeg väheneb. See võimaldab uuele tegevusalale sujuvamalt üle minna.

«Võimalusi on muidugi veel palju. Kui sa oled üksik, sul ei ole peret, liisinguid ja muid rahalisi kohustusi, siis võib ka teist lähenemist katsetada. Põletada kõik sillad ja panustada sajaprotsendiliselt oma tõeliste annete rakendamisesse. Mingi sissetuleku leiad kindlasti,» toob Tokko välja.

Vaata, millele kulub sinu aeg

Väga oluline on vaadata üle ka oma ajakasutus, sest aeg on väärtus, mida sa ühegi nipiga tagasi ei saa. Mõtle, kas sul on võimalik näpistada iga päev kasvõi üks tund, mil saad tegeleda oma annete ja kutsumusega. Kui tund on leitud, püüa seda aega järk-järgult pikendama hakata. Mida rohkem sa saad oma kutsumusega tegeleda, seda rohkem hakkad tajuma, mida see valdkond sulle pakub ja nägema rohkem võimalusi ka sissetulekute kasvatamiseks. On väga tõenäoline, et sa ei oska praegu neid võimalusi lihtsalt näha.

Tokko soovitab hoida kokku aega nende tegevuste arvelt, mis sind ei köida, ning panna rohkem aega ja rõhku neile tegevustele, mis rakendavad ja arendavad sinu tõelisi andeid.

Harjutus

  • Mõõda ühe nädala jooksul, kui palju sul erinevatele tegevustele aega läheb – kui palju veedad aega sotsiaalmeedias, kui palju teed reaalselt tööd, kui palju tegeled oma annete arendamisega, kui palju aega läheb koristamisele, söögitegemisele, magamisele jne). Aja mõõtmiseks soovitab Tokko kasutada tööriista nimega Toggl.

  • Nädala möödudes vaata, millistele tegevustele kulunud aega peaksid vähendama ja mida peaksid rohkem tegema.

Kasuta oma andeid lisaväärtuse loomiseks

Tokko rõhutab, et tegelikult saad ka palgatööl käies oma andeid rakendada, kui pakud oma tööandjale lisaväärtust ja tekitad sel viisil lisasissetulekuid nii tööandjale kui endale. Äkki leiad mõne hea viisi, kuidas uusi kliente juurde tuua või märkimisväärselt ettevõtte kulusid vähendada? Enne kui seda teed, lepi oma tööandjaga kokku, et saad teatud protsendi lisatulust või kokkuhoitud kulust endale.

Ja võibolla teeb ettevõtte omanik täna ise midagi, mida ta ei naudi ja mis tal hästi välja ei tule. Võibolla tuleb sinul mõni neist ülesannetest palju paremini välja ja nii saadki omanikule rohkem väärtust pakkuda ja endale lisatulu teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles