Raamatud talvemasendusest, üksindusest ja ärakannatamisest

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Talv on pikk ja neile, kes lund ei armasta, võib see olla ka üsna masendav. Päevavalgust on vähem, energiat kipub nappima ja tekib tunne, et see õudus ei lõppegi kunagi. Siin on mõned raamatud, mis võivad olla abiks talvemasenduse mõistmiseks ja sellega toimetulekuks. Võib-olla ka selle nautimiseks.

Katherine May, «Talvitumine».
Katherine May, «Talvitumine». Foto: Raamat

«Talvitumine»

Katherine May

Kõik aastaajad pole samasugused. Igaüks on omamoodi. Kevad ja sügis on kui üleminekuaeg, viies meid ühest seisundist teise, kas siis käiku kiirendades või sammu aeglustades. Suvi on mitmes mõttes palavikuline, täis kuumust ja seltsimist, tulvil tungi mille uuegi suunas.

Kuid talv on kõige erilisem aastaaeg. See on aeg taanduda ja tagasi tõmbuda, koht, kus toimub sügavuti minev töö. Talv on kui maaharimine, aeg, mil muld üles küntakse ja kobestatakse, et sinna saaks uuesti külvata. Ilma talveta ei saaks tulla suvist puhkemist. Talv laob vundamendi. Talv lükkab tee puhtaks. Nii on talv ja talvitumine ka emotsionaalne teekond. See on kiidulaul paljukirutud aastaajale ja austusavaldus inimeste erakordsele võimele õppida ja areneda.

***

Sylvia Plath «Klaaskuppel».
Sylvia Plath «Klaaskuppel». Foto: Postimehe kirjastus

«Klaaskuppel»

Sylvia Plath

Esther Greenwood on andekas ja ilus noor naine 1950. aastate New Yorgis. Hoolimata edust ja paljutõotavatest karjäärivõimalustest murdub ta vaimselt – võib-olla lõplikult. Tema mentaalne kokkuvarisemine, enesetapukatsed ja sellele järgnenud kuud vaimuhaiglas on lugejateni toodud erakordses eheduses.

Inimpsüühika kõige tumedamatesse nurkadesse tungiv «Klaaskuppel» on Ameerika kirjandusklassikasse kuuluv erakordne teos. See on šokeeriv, realistlik ja intensiivselt emotsionaalne, samas humoorikas ja elujaatav romaan naisest, kes langeb depressiooni haardesse. Teoses leiab käsitlemist ka ühiskonna eeldustest tulenev ebaõiglus, millega peategelane Esther on noore naisena sunnitud kokku puutuma. Tema võimetus leppida naistele ette kirjutatud koduperenaise rolliga peegeldab ka Plathi kahevahelolekut ja soovi olla korraga nii ema kui ka looja, poetess.

***

Paolo Giordano, «Algarvude üksildus».
Paolo Giordano, «Algarvude üksildus». Foto: Raamat

«Algarvude üksildus»

Paolo Giordano

Paolo Giordano sündis 1982. aastal Torinos, elukutselt on ta füüsik. «Algarvude üksildus» (2008) on tema esimene romaan, mis pälvis tuntuima Itaalia proosakirjanduse auhinna Premio Strega. Giordano on kõikide aegade noorim Strega laureaat. Raamat on tõlgitud mitmekümnesse keelde ning sellest on 2010. aastal valminud ka film.

«Algarvude üksildus» on kahe noore inimese kujunemislugu. Mõlemad on üksiklased, kes ei oska ümbritseva maailmaga kohaneda, mõlema elu ja saatust määrab suuresti lapsepõlves juhtunud trauma. Matemaatik Mattia arvates on tema ja Alice, hingelt ja olemuselt väga lähedased, tegelikult nagu üksildased algarvud, mis jaguvad vaid ühe ja iseendaga, elades oma paralleelset elu, ent päriselt kokku ei saa iialgi.

***

Tarjei Vesaas, «Jääloss».
Tarjei Vesaas, «Jääloss». Foto: Raamat

Tarjei Vesaas

«Jääloss»

«Jääloss» räägib loo Sissist ja Unnist, kahest sõbrast, kes on teineteise seltsis veetnud vaid ühe õhtu. Kuid see õhtu nende vahel on nii sügav, et kui Unn seletamatult kaob, puruneb Sissi maailm.

Norra kirjaniku Tarjei Vesaasi 21. romaan «Jääloss» sai Norras erakordselt sooja vastuvõtu osaliseks ja äratas tähelepanu ka teistes Skandinaaviamaades. See lüüriline romaan inimese üksilduse traagikast ja ühtekuuluvuse igatsusest kauni põhja talvelooduse taustal tõi autorile 1964. aasta Põhjamaade auhinna.

***

«Pikk talv»

Laura Ingalls Wilder

Laura Ingalls Wilder, «Pikk talv».
Laura Ingalls Wilder, «Pikk talv». Foto: Raamat

«Pikk talv» on kuues osa romaanisarjast «Väike maja preerias». Raamat räägib Ingallsite perekonna elust Lõuna-Dakotas 1880. aasta karmil talvel.

Peategelane Laura on 14-aastane. Ühel augustikuu päeval isaga heina tehes märkab Laura piisamrottide tihedat kuhilpesa kõrge heina sees. Kuid see pole päris tavaline, vaid erakordselt paksude seintega – selge märk, et neid ootab ees väga külm ja karm talv. Mõne aja pärast saavad külaelanikud teisegi hoiatuse. Vana indiaanlase sõnutsi kordub lõikavkülm talv iga seitsme aasta tagant ja kui kolm sellist seitsmeaastast tsüklit on möödas, siis ootab ees lausa talvine maru.

Isa teeb otsuse, et pere kolib talveks linna, kuhu ta on ehitanud väikse poemaja. Tihe lumesadu, tuul ja kriipiv külm ei lase ennast kaua oodata. Peagi ei pääse enam rong linna ja toidupoolist jääb aina napimaks. Küttematerjalgi hakkab otsa saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles