NÄDALA RAAMAT Miks saab ühest juhist diktaator, teisest aga demokraatia tugisammas?

Raamatuportaal
Copy
Ian Kershaw.
Ian Kershaw. Foto: Wikimedia Commons

Kuku raadio selle nädala raamat Ian Kershawi «Üksikisik ja võim. 20. sajandi Euroopa loojad ja lammutajad», kirjastuselt Varrak. Raamatut tutvustab Timo Tarve.

Ian Kershaw, «Üksikisik ja võim».
Ian Kershaw, «Üksikisik ja võim». Foto: Raamat

Üks 20. sajandi Euroopa ajaloo ja iseäranis Natsi-Saksamaa tunnustatumaid asjatundjaid Ian Kershaw otsib oma raamatus vastust küsimusele, mis on köitnud ajaloolasi pikka aega: mil määral muudavad silmapaistvad isikud ajaloo kulgu? Miks saab mõnest diktaator, samal ajal kui teisest, kes võib isiksusena olla äärmiselt võimukas, kujuneb demokraatia tugisammas?

Vaadeldes kaheteistkümne 20. sajandi Euroopat enim mõjutanud riigijuhi elulugu, uurib autor, kas nende teed võimule ja võimu teostamist määras pigem konkreetne ühiskondlik ja poliitiline olustik oma juhuste ja sattumustega või tõusid nad riiki juhtima tänu oma ainukordsetele isikuomadustele, mille abil nad isiklikult murrangu esile kutsusid. Need kaksteist lühielulugu koos mitmetahulise analüüsiga annavad eelmise aastasaja Euroopa poliitilise võimu ajaloost kaasahaarava ja tervikliku ülevaate.

Briti ajaloolase Ian Kershaw’ (snd 1943) teostest on eesti keeles ilmunud muu hulgas üks hinnatumaid Hitleri biograafiaid (kahes köites: «Hitler 1889–1936. Kõrkus» ja «Hitler 1936–1945. Karistus») ning «Saatuslikud valikud. Kümme otsust, mis muutsid maailma».

Kuula saadet!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles