VIDEO ESITLUSELT Rain Resmeldt valehäbist: see tapab Eesti mehi hullemini kui koroonahirm ja ületöötamine

Copy
Rain Resmeldt Uusen.
Rain Resmeldt Uusen. Foto: Erakogu

20. detsembril oli endise ajakirjaniku-toimetaja Rain Resmeldt Uuseni avameelitseva hingeraamatu «Ma väärin end» esmaesitlus. Seiklusrovell haarab lugeja ausale rännakule mehe käänulistesse hingekraatritesse, kuid lugu saab alguse hoopis rännakust müstilisse ja vastuolulisse Indiasse selle aasta jaanuaris. «Pidin lausa uue žanri leiutama, et seda lugu jutustada,» põhjendab autor seiklusrovelli sündi läbi iseenda otsimise teekonna. «Ja see oli väga teraapiline protsess!»

«Eestis elades märkan ikka ja jälle uskumust või veendumust, ka enda elus tihti just läbi vaikivate hinnangute minu suunal, et mehed ei tohi oma tunnetest rääkida ega neid veel vähem avali üldsegi jagada,» räägib autor. «Seda nähakse ikka veel nõrkuse märgina, millenagi, mis on liiga naiselik. Aga see tapab Eesti mehi hullemini kui koroonahirm ja ületöötamine,» väidab Uusen. «See tapab mehi sisemiselt, meie vaimu ja lootust õigusele ja võimalusele elada iseendana,» selgitab autor.

«Suu tuleb aga lahti teha ja valehäbist tuleb samuti üle saada,» julgustab Resmeldt Uusen oma esimese teosega ka teisi end avama ja endasse vaatama. «Miks me – mehed – oma hinge ja suud nii pingsalt ikkagi kinni hoiame ning ennast ja teisi seeläbi aastakümneid nüpeldame?»

Rain Resmeldt Uuseni raamat «Ma väärin end».
Rain Resmeldt Uuseni raamat «Ma väärin end». Foto: Erakogu

Raamatus jookseb korraga kaks ajatelge ning sündmusteliini korraga – see, mis toimub reaalsuses ja paistab kõigile välja ning tunded ja kogemused, mis peegeldavad samal ajal inimese siseelu seda kõike läbi elades. «Seetõttu annab kaasarändamine lugejale võimaluse kas tegelaste üle naerda või sündmustele kaasa mõelda ja nutta,» räägib autor. «Ja nii oma hinges kinni roostetanud uksi avada. Mingi kokkupuutepunkti oma valikute ja tegudega leiab iga lugeja.»

Raamat räägib läbi enda otsimise ja taasavastamise seiklusloo esimesest armastusest, lapsepõlvemõjutustest inimese elule, keskeakriisist, valeootustest, alkoholismist, seksisõltuvusest ja seksuaalsusest, endasse vaatamise tehnikatest, aga läbi enda hingevajaduste oskusliku eiramise ka kehasse salvestunud pingetest, mis otsivad alati lõpuks ikkagi väljapääsu ja vabanemist. «Loodan siiralt, et see raamat päästab nii mõnegi kauni suhte krahhi servalt,» ütleb Uusen.

Kui romaan on mahukas ja probleemiderohke armastuslugu ning novell ühe keskse teemaga ja väheste tegelastega tiheda sündmustikuga lugu, mis jõuab lõpus puändini, siis endine reisi- ja toiduajakirjanik Rain Resmeldt Uusen pakub oma täna ilmuva raamatuga «Ma väärin end» välja kirjandusvalikusse täiesti uue formaadi – seiklusrovelli. «Minu lugu ei mahtunud lihtsalt ühegi senise formaadi alla, niisiis pidin uskuma, et veel on kirjandusmaailmas ruumi,» selgitab raamatu autor ja Hingeraamatu sarja looja.

«Rovell on lühike, kuni 200 lehekülge seiklust, mis käivitub armastusest – kas selle otsimisest, leidmisest või kaotamisest – ning keerleb peategelase seikluslike ja vahel absurdselt keeruliseks kujunevate elusündmuste ümber,» kirjeldab Resmeldt Uusen uue sünnitatud kirjandusformaadi sisu. «Vahel on ka endal keeruline tõdeda, kas asjad juhtuvad päriselt või vaid enda mõtetes. Minu lugu saab üllatavalt kosmilise tõuke lahenduseks.»

Vaata esitlusest videot Facebookis või kõrgkvaliteedis aadressil raamat.television.ee. Raamatuesitlust juhib ajakirjanik, taskuhääldi «Ussikeeled» saatejuht Manona Paris ja muusikat pakub noor rokihurmur Andreas Pall. Esimest korda astub lavale ka Gloria Shitage isiklikult!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles