LUGEMIST LASTELE 6 raamatut, millega koolivaheajale hoog sisse lükata

Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy
Foto: Shutterstock

Kooliaasta lõpp toob mõnusa vabanemistunde – pole enam neid varahommikusi tõusmisi ja painavat rutiini, pidevaid koduseid ülesandeid ja tihedat treeninggraafikut. Nii jääbki rohkem aega iseendale niisama meeldivateks tegevusteks, mis seni on olnud sunnitud oma aega ootama.

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm soovitab suveks lugemist.
Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm soovitab suveks lugemist. Foto: Jaanika Palm

Lugemissuvele saab hoo sisse lükata kas seni öökapile kogunenud teoste kätte võtmisega või raamatukogust ja ‑poest koju toodud värske kirjavaraga. Koolitundideks vajalikud kohustuslikud raamatud saab vahetada teoste vastu, mida keegi lugema ei sunni, ning tunda rõõmu, et puuduvad tähtajad ja lugemiskontrollid.

***

Anti Saar, «Konn».
Anti Saar, «Konn». Foto: Raamat

«Konn»

Anti Saar

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere

Kirjastus Kolm Elu

2024

Tahtsin sulle jutustada konnast. Niisiis mõtlesin välja ühe jopega konna, kellel on taskus karamellkommid, pisikesed nagu suhkruterad. Sellisest maiasmokast konnast mõtlesin jutustada, aga vaevalt olin jõudnud ta välja mõelda, kui kohale hüppas üks teine konn. See polnud hoopiski mitte välja mõeldud, vaid päris ehtne, luust ja lihast konn. Ta ütles: «Jutusta hoopis minust, see väljamõeldud konn pole sul kuigi õnnestunud.» Mis mul siis muud üle jäi – võtsingi ette selle teise, jopeta konna ja räägin nüüd temast.

***

Kadri Hinrikus, «Taksi ja Dogi suvi».
Kadri Hinrikus, «Taksi ja Dogi suvi». Foto: Raamat

«Taksi ja Dogi suvi»

Kadri Hinrikus

Illustreerinud Elina Sildre

Kirjastus Tammerraamat

2024

Taks ja Dogi on parimad sõbrad. Muidugi on Hurt ja Haski, Labrador ja Korgi, Basset ja Bokser ja kõik teisedki koerad nende sõbrad. Kuid üle kõige armastab Taks ikka Dogi ja Dogi Taksi. Nad teavad, et kahekesi koos on seltsim uurida, mis tõbi Bassetit vaevab, et ta nii pikalt magada tahab, või kuldnokkade Hollandist kaasa toodud uut lauluviisi kuulata või Korgi tundmatut objekti tuvastada või iseendaks olemise võistlusel osaleda. Ja seda, et pole paremat aega koerusteks kui suvi, teavad Taks ja Dogi ka.

«Taksi ja dogi suvi» on järg lugejamenukile «Taks ja Dogi» (2020).

***

Liis Sein, «Mona erakordne ema».
Liis Sein, «Mona erakordne ema». Foto: Raamat

«Mona erakordne ema»

Liis Sein

Illustreerinud Ulla Saar

Kirjastus Pegasus

2024

Alles see oli, kui Mona pidi isa veidrate harrastustega sammu pidama, nüüd aga tundub, et emaga on miskit lahti. Ühel täiesti tavalisel teisipäeval otsustas ta, et iga ettetulevat püha tuleb hakata põhjalikult tähistama. Vahet pole, on see kellegi sünnipäev, jaanipäev, kooli algus, sõbra‑ või iseseisvuspäev. Aga on ju veel ka mittemidagitegemise päev, lindude joonistamise päev, naerupäev, jäätisepäev ja muusikapäev. Tuleb välja, et iga päev on põhjust midagi pühitseda. Kõigepealt aga tuleb tähistada emadepäeva, arvab ema ja jääb põnevusega ootama. Tundub, et selle korraldamine jääb siiski isa ja Mona õlule.

***

Maria Parr, «Oskar ja mina».
Maria Parr, «Oskar ja mina». Foto: Raamat

«Oskar ja mina»

Maria Parr

Illustreerinud Åshild Irgens

Tõlkinud Riina Hanso

Kirjastus Eesti Raamat

2024

8-aastane Ida elab künkaharjal kõrguvas suures punases natuke vanamoodsas ja ligadi-logadi majas koos ema-isa ja 5-aastase väikevenna Oskariga. Ida püüab olla igati tubli suur õde, kuigi aeg-ajalt võib see ka hirmus tüütu olla. Üheskoos minnakse läbi argiste ja vähemargiste hetkede: võideldakse kummitustega, põetakse kõhugrippi, käiakse jõesafaril, mängitakse männionnis jne. Kui siis aga ema vend Øyvind raske haiguse tagajärjel sureb, tuleb lastel esimest korda elus suure kaotusega toime tulla, sellega leppida. Ida mõistab, et vähemalt samapalju kui Oskaril õde, on temal vaja venda, kes vaatamata oma väiksusele võib rasketel hetkedel suureks toeks olla.

***

Pille Kannisto, «Rendikass».
Pille Kannisto, «Rendikass». Foto: Raamat

«Rendikass»

Pille Kannisto

Illustreerinud Heiki Ernits

Kirjastus Tänapäev

2024

Marta tahab üle kõige endale uut telefoni. Sellist, mille äpid kinni ei jookseks ja mille ekraanil poleks ämblikuvõrgule sarnaseid pragusid. Vanemad arvavad aga, et tüdruku vanal telefonil pole häda miskit ning see ajab veel mõni aeg asja ära. Kui sõbranna Truude soovitab Martal oma tahtmise saamiseks enne millegi suuremaga välja tulla, et lõpuks telefon ostetaks, otsustab tüdruk hakata vanemaid kassisooviga telefoni poole kallutama. Marta ei oska aimatagi, et ta klassikaaslase juures päriselt ühte kassipoega kiindub ja seda iga hinna eest endale soovib.

***

Sara Shepard, «Penny joonistab parimat sõpra».
Sara Shepard, «Penny joonistab parimat sõpra». Foto: Raamat

«Penny joonistab parimat sõpra»

Sara Shepard

Tõlkinud Reti Maria Vahtrik

Kirjastus Pegasus

2024

Tunnete õpetaja soovitab Pennyl oma ärevad tunded kirja panna. Et päevikuvorm näib tüdrukule imelik, otsustab ta selle asemel hakata koer Cosmole kirju kirjutama ja koolis juhtunust rääkima. Tüdrukul on paljutki millest kirjutada, kuna viiendas klassis tundub kõik teistmoodi kui varem. Tema senisel parimal sõbrannal Violetil ei paista ühtäkki Penny jaoks enam sugugi aega olevat. Pigem seltsib ta hoopis popi, kuid kiusliku Rileyga, kellega ta koos laagris käis. Elurõõmus Penny ei vannu alla ja teeb tööd, et vähem muretseda – kunagi peab tulema ka tema aeg.

Rohkem raamatusoovitusi leiad Eesti Lastekirjanduse keskuse kodulehelt.

Märksõnad

Tagasi üles