TOP 20 Raamatuportaali loetumad lood aastal 2021

Raamatuportaal
Copy
Raamatulugeja Pariisis.
Raamatulugeja Pariisis. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

On aeg lõppevast aastast kokkuvõtteid teha ja avaldada, millised teemad meie lugejaid kõige rohkem huvitavad. Nii nagu varasematel aastatel, oli ka tänavu  raamatuportaali aasta kõige loetumate lugude seas palju viktoriine. 

1. VIKTORIIN 〉 Testi oma teadmisi: millisest lastekirjanduse tegelasest on juttu?

Rahvusvahelise lasteraamatupäeva puhul sai oma teadmisi proovile panna lihtsas lastekirjanduse viktoriinis. Testis on tsitaadid laialt tuntud lasteraamatutest, mida paljud meist veel peast mäletavad.

Dave Benton.
Dave Benton. Foto: Lisa Jennyfer Benita

2. Dave Benton: olen siirdamise üle õnnelik ja taevani tänulik. Puhaku mu doonor rahus

Dave Benton kirjutab raamatus «Olen see, kes olen» avameelselt oma tervisest, millega tal on aastate jooksul üksjagu suuri probleeme olnud. Lausa nii suuri, et ta vajas neerusiirdamist. «See on olnud pikk ja käänuline teekond, kuid ma olen õnnelik siirdamise üle ja taevani tänulik kõigile, kes selle võimalikuks tegid. Puhaku mu doonor rahus,» on Benton tänulik.

3. VIKTORIIN 〉 Pane oma teadmised proovile: kui hästi tunned neid eesti kirjanduse tähtteoseid?

Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing andis välja rea õpetlikke lühivideoid, mis tutvustavad mänguliselt meie kõige olulisemaid kirjandusteoseid. Kui videod on läbi vaadatud, saab oma teadmisi kohe kinnistada, kui nende põhjal viktoriin läbi teha.

4. VIKTORIIN 〉 Kui hästi tead eesti kirjanike pseudonüüme?

Václav Smil.
Václav Smil. Foto: Wikimedia Commons

Paljud kirjanikud on erinevatel põhjustel kasutanud teose avaldamisel pseudonüümi, mõni isegi mitut. Uuri järele, kui hästi tunned eesti autorite varjunimesid.

5. VIKTORIIN 〉 Kui hästi tunned levinud murdesõnade tähendusi?

Pane oma teadmised proovile lihtsas testis, milles tuleb ära arvata murdesõnade õiged tähendused.

6. Kas eeldatav eluiga on lõpuks jõudnud ülempiirini?

Václav Smil kirjutab raamatus «Arvud ei valeta», et ilma fundamentaalsete avastusteta, mis muudavad inimese vananemise viisi, peab eluea pikenemise trend nõrgenema ja lõpuks peatuma. «Kui te arvate, et teil on head võimalused elada 100-aastaseks, sest mõned teie esivanematest elasid nii kaua, siis peaksite teadma, et eluea päritavuse tõenäosus on tagasihoidlik, 15–30 protsenti,» kirjutab ta.

Meghan Markle'i lasteraamat «The Bench».
Meghan Markle'i lasteraamat «The Bench». Foto: Nils Jorgensen/Capital Pictures/Scanpix

7. PLAGIAADIKAHTLUSTUS 〉 Meghan Markle'i lasteraamat meenutab nii sisu kui välimuse poolest teise autori raamatut

Sussexi hertsoginna Meghan Markle kirjutas lasteraamatu «The Bench», mis näeb kahtlaselt sarnane välja 2018. aastal ilmunud Corrinne Averissi lasteraamatuga «The Boy on the Bench».

Hans Rosenfeldt, «Hundisuvi».
Hans Rosenfeldt, «Hundisuvi». Foto: Raamat

8. Surnud hundi maost leitakse inimliha tükke. Politsei peab tegema kõik endast oleneva, et välja uurida, mis juhtus

Rootsi krimka «Hundisuvi» juhatab sisse uue sarja.

Paari päevaga pööratakse Haparandas elu pea peale ja politseinik Hannah Wester saab aru, et see suvi ei kujune niisuguseks nagu teised. Surnud hundi maost leitakse inimliha tükke, aga paistab, et ohver jäi Soomes toimunud veresaunas ellu. Kuidas ja miks sattus ta Haparanda lähedale metsa?

9. Dave Benton avameelselt terviseprobleemidest: olen käinud haigla vahet nii palju kordi, et ei jõua üles lugedagi

Katkendis Dave Bentoni raamatust «Olen see, kes olen» saab lugeda veelgi fakte tuntud muusiku elust, mida üldiselt teatakse vähe.

10. Mesilastelt saadi aine, mis tegi sõjas hirmsat laastamistööd

Muistsed ürikud pajatavad ebaõnnestunud sõjakäigust umbes aastal 400 eKr, kui tuhanded Kreeka sõdurid, kes taandusid läbi praeguse Türgi, sõid metsmett. Ka ilma vaenlasteta nägi laagriplats peagi välja nagu lahinguväli. Sõdurid tuikusid ringi, nagu oleksid purjus, ja käitusid nagu segased.

11. TÕELINE ÕUDUKAS 〉 «Ma ei suuda kujutleda, et keegi võiks lapsele midagi niisugust teha. Ma lihtsalt ei suuda»

Nadia Ghulam,Agnés Rotger, «Minu turbani saladus».
Nadia Ghulam,Agnés Rotger, «Minu turbani saladus». Foto: Raamat

Lucinda Berry uus psühholoogilinet põnevik «Täiuslik laps» paneb küsima, kust läheb piir – täiskasvanu ja lapse, hoolduse ja helluse, vastutuse ja vabaduse vahel – ning kas on võimalik, et rollid pöörduvad tagurpidi.

12. Tõestisündinud lugu afgaani tüdrukust, kes vedas Talibani ninapidi

Nadia Ghulami ja Agnés Rotgeri teos «Minu turbani saladus» on uskumatuna tunduv, ent päriselt juhtunud lugu afgaani tüdrukust, kes võitis Talibani režiimi. Nadia kandis turbanit ja teeskles, et on poiss. Nii sai ta mošees isegi hommikupalvust läbi viia.

13. Kuidas sarimõrvar Harvey Louis Carignan 15-aastase Kathy endaga kaasa viis

Raamatu «Vestlusi sarimõrvaritega» autor, kirjanik ja kriminoloog Christopher Berry-Dee on intervjueerinud maailma kurikuulsaimaid sarimõrvareid. Nii sai ta ka teada, kuidas sarimõrvar Harvey Louis Carignan 1973. aastal 15-aastase Kathy Sue Milleri endaga kaasa meelitas.

Deborah Feldman.
Deborah Feldman. Foto: teutopress GmbH via www.imago-images.de/Scanpix

14. Eesti keeles ilmus raamat, mis on põhjustanud ülemaailmse juudi kogukonna seas suurt pahameelt

Deborah Feldmani kõmuline teos «Allumatu» vallandas ultraortodokssete juutide raevuka vastureaktsiooni: hassiidid süüdistasid Deborah’t valetamises ning ülemaailmse juudi kogukonna häbistamises.

Merit Raju «Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni».
Merit Raju «Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni». Foto: Lihtne OÜ

«Allumatu» on aus ja avameelne lugu eneseteadlikust naisest, kes julges kergitada katet ühelt väga isoleeritud juudi sektilt, mille liikmed olid seni oma elulaadi ülimalt saladuses hoidnud.

15. Kuidas säästa, kui raha elamisekski ei piisa? Merit Raju õppis selle selgeks

Merit Raju võrdleb oma raamatus «Sõltumatu naine. 5 sammu rahalise vabaduseni» säästmist piimahammaste pesemisega - kui pole just ülemäära suurt sissetulekut, tulebki päriselt säästa kasvõi euro kaupa kuus. Lihtsalt harjumuse pärast. Kui tulevad juba nii-öelda päris hambad ehk suuremad sissetulekud, on hea harjumus juba juurdunud ja tundub loomulik midagi ka kõrvale panna. Selle pärast õpetatakse raha säästmist juba lastelegi.

16. Kuidas kahest väikestest tüdrukust said mõrvarid

«Vaikivad lapsed» on K. L. Slateri esimene eesti keelde tõlgitud raamat. Viimase kümne aastaga on ta avaldanud kaksteist põnevusromaani, mis kõik on jõudnud ka Briti Amazoni esikümnesse.

Heidit Kaio.
Heidit Kaio. Foto: Mihkel Maripuu

17. Ilmus Heidit Kaio raamat «Vestlused Priiduga. Lahutus»

«Miks ma selle raamatu kirjutasin? Enamik inimesi läheb elu jooksul vähemalt korra lahku – olgu see siis kahe, viie või kahekümne viie aasta pikkusest suhtest. Sageli on lahutuse keskel ümberringi põletatud maa. Inimesed on sandistatud, isegi aastateks. Minu suur soov oli vältida tüli meie lahkumineku käigus. Kui kasvõi üks paar lahendab vastasseisu heasoovlikult või mis veelgi uhkem, leiab indu koos jätkamiseks, siis on raamat õnnestunud,» selgitas Heidit Kaio, miks ta nõnda avameelse raamatu kirjutas.

Liina Ravneet Elvik.
Liina Ravneet Elvik. Foto: Annika Metsla

18. Joogaõpetaja: naise destruktiivne energia võib mehe täielikult purustada ja suhte mürgitada

Joogaõpetaja Liina Ravneet Elvik kirjutab, et naise emotsionaalne ja psühholoogiline mõju mehele on tohutu. «Mees on olemuselt neutraalne üksus. Naise energia on see, mis mehe loob ja suhtest vastu peegeldub.»

19. Marilyn Jurman esitles elulist noorteromaani seksuaalsest ärakasutamisest, narkootikumidest ja kiusust

Marilyn Jurman esitles oma eskiromaani «Mul hakkasid päevad». Kuigi see on inspireeritud noorte endi ja ka Marilyni teismeea lugudest, siis on tegemist siiski väljamõeldud looga.

«Mul hakkasid päevad» käsitleb keerulisi, kuid elulisi teemasid, nagu seksuaalne ärakasutamine, esimene armastus, narkootikumid, kiusamine, depressioon, söömishäired, suhted vanematega, lein ja muud.

20. Kas oskad ära arvata, mida need unarsõnad tähendavad?

Pane oma teadmised proovile ja vaata, kas oskad unarsõnade õige tähenduse ära arvata! Pärast vastuse valimist näed ka näidislauset, kuidas sõna kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles