TOP 20 Raamatuportaali enimloetud artiklid aastal 2022

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Siia on koondatud Postimehe raamatuportaali kõige loetumad lood 2022. aastal. 

1. Numeroloogi prognoos 2023. aastaks: maailm muutub kiiresti ja pöördumatult

Kõige suuremat huvi sel aastal äratas katkend numeroloog Timo Reinpali raamatust «Numeroloogiline prognoos 2023. Sinu personaalne horoskoop».

«Ellujäämine sõltub võimest mõista maailma enda ümber, mis muutub kiiresti ja pöördumatult. Siin on vaja sügavat mõistmist vaimsel tasemel, enesesse vaatamist ja intuitiivset taju, et tabada asjade olemust,» kirjutab Reinpal oma raamatus, mis ennustab järgmiseks aastaks suuri muutusi.

Kelly Sildaru ja ema Lilian Talving.
Kelly Sildaru ja ema Lilian Talving. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

2. Kelly Sildaru ema Lilian Talving: Tõnis ei lõpetanud minu terroriseerimist ega oma sobimatuid suhteid minu kunagise sõbrannaga

Möödunud aasta veebruaris rääkis edukas freestyle-suusataja Kelly Sildaru Eesti Televisiooni saates «Pealtnägija», et on olnud perevägivalla ohver. Suhtest ja hukka läinud kooselust Tõnis Sildaruga kirjutab raamatus ka Kelly ema Lilian Talving.

Loetavuse poolest jäigi raamatuportaalis teisele kohale lõik Kalle Muuli raamatust «Imelaps. Kelly Sildaru lugu», milles Kelly Sildaru ema Lilian Talving kirjeldab peretüli algust ja Kelly isa Tõnis Sildaru käitumist.

3. Koolimaja tornist leiti pudelikiri koos palvega, mis 86 aastat hiljem täideti

Wagneri armee endine palga-sõdur Marat Gabidullin.
Wagneri armee endine palga-sõdur Marat Gabidullin. Foto: Stephane De Sakutin

Suurt huvi tekitas kurioosne lugu Austraaliast. Koolimaja kallal remonti teinud töömehed leidsid selle tornist pudeli, mille sees oli kiri. Kirja lähemalt uurides tuli välja, et see pärineb aastat 1935, mil koolimaja Brisbane'i eeslinna ehitati. Kirja autor oli siis kõigest 16 aastat vana.

4. Endine Wagneri palgasõdur jutustab elust armeeteenistuses, mida ametlikult ei ole olemas

Kirjastus Sinisukk andis sel aastal välja Marat Gabidullini teose «Mina, Wagneri armee komandör». Marat Gabidullin on teeninud selles varjatud ja ebaseaduslikus armees, mida süüdistatakse kõige hullemate rüüstamiste, vägistamiste, piinamiste ja mõrvade sooritamises tsiviilelanikkonna vastu riikides, kus kompanii on olnud tegev. Mõistagi on raamatu vastu suur huvi praegu, mil Wagneri sõdurid on Ukrainas.

Kristi Ojasaar elukaaslase Mauri Dorbekuga 2020. aasta veebruaris.
Kristi Ojasaar elukaaslase Mauri Dorbekuga 2020. aasta veebruaris. Foto: Remo Tõnismäe

5. Mauri Dorbek pani kirja oma elukaaslase Kristi Ojasaare lahkumise loo

Aasta alguses suri vaid 38-aastasena tuntud moetoimetaja, saatejuht ja ettevõtja Kristi Ojasaar. Tema mees ja kolme lapse isa Mauri Dorbek otsustas oma valu ja leina kirja panna ning avaldas raamatu «Ma tahan, ma suudan, ma võin», mis on avaldamise hetkest saadik püsinud müügiedetabelite eesotsas. See on erakordselt valus lugu, mis ei jäta kedagi külmaks.

6. Milline muinasjututegelane sina oled?

Me näeme teatud inimtüüpe kõikjal enda ümber. Ka loomamuinasjuttudes on loomad isikustatud, nad kõnelevad ja tegutsevad nagu erinevad inimesed. Milline neist oled sina?  Tee test ja uuri järele!

Mihhail Šiškin
Mihhail Šiškin Foto: Erakogu

7. Kirjanik Mihhail Šiškin: asi, mida Kremli diktaator ei suuda kunagi andestada

Šveitsis elav vene kirjanik Mihhail Šiškin esitab esseekogumikus «Sõda või rahu?» üsna valusaid küsimusi. Kuidas armastada kodumaad, mis käitub koletisena? Kas Venemaa pääseb lõpuks välja diktaatorikultuse ja orjamentaliteedi nõiaringist ning võtab omaks euroopalikud väärtused? Mis need viimased aga õigupoolest on? Vastuseid otsides vaatleb autor nii kaugemat ajalugu kui ka oma lähedaste saatust eelmise suurema sõja eel, ajal ja järel.

8. Kas tead, mida tähendavad need unustusehõlma vajunud sõnad?

Pane oma teadmised proovile ja uuri järele, kui hästi tunned eesti keele unarsõnu. See on viktoriin, kust võib saada inspiratsiooni oma sõnavara täiendamiseks.

9. Numeroloog uuest aastast: murdumised saavad olema paljudele valusad

Avaldasime veel teisegi katkendi Timo Reinpal raamatust «Numeroloogiline prognoos 2023», mis samuti lugejatele suurt huvi pakkus. Selles lõigus kirjutab autor, et 2023. aasta number on 7 ning astroloogiliselt valitseb seda aastat sõjajumalalt nime saanud planeet Marss.

Numeroloog Timo Reinpal.
Numeroloog Timo Reinpal. Foto: Hanno Luukas

«Need on vastandlikud energiad, mis seisavad teineteise suhtes ebasõbralikel positsioonidel. Marss raputab, põletab, laastab ja hävitab nagu tõkestamatu hävitustuli, 7 aga ei salli Marsi järskust ning pidurdamatust. Tema vajab aega, süüvimist ja analüüsi, et langetada õigeid otsuseid,» kirjutab Reinpal.

10. «Suudlesin teda innukalt suule. Ja see pilt jõudiski ajalehtedesse. Pilt, mis muutis kõike»

Palju lugejaid leidis katkend Briti kirjaniku Sue Robertsi ajaviiteromaanist «Kreeka lummuses». 

Pärast katastroofiliselt lõppenud pidu kolleegidega seisab armastatud saatejuht Samantha ootamatult silmitsi avaliku hukkamõistuga. Ta pakib oma disainerrõivad kohvrisse ja pageb Rhodosel elava õe tallu peitu. Päike, meri, õe vahvad kaksikud ja toredad külaelanikud pakuvad just sellist lõõgastust, mida ta vajab. Pealegi lisab päevisse särtsu šarmantne naabrimees. Varsti paiskab selle idülli aga pea peale Sami taaskohtumine ülikooliaegse armsamaga.

11. Kui hästi tead neid keskkooli tasemel vajalikke kirjandustermineid?

Pane oma teadmised proovile ja uuri järele, kui hästi oled kursis kirjandusterminitega, millega puutuvad kokku keskkooliõpilased.

Amy Harmon, «Kus uitavad kadunud».
Amy Harmon, «Kus uitavad kadunud». Foto: Raamat

12. «Verd oli väga palju. Ja karjeid. Karjed, karjed ja siis mitte midagi»

Suve lõpus ilmus Amy Harmoni ajalooline romaan «Kus uitavad kadunud». Raamat kirjeldab elu 1835. aasta Ameerika vankrivooris, mis on tulvil raskusi, hirmu ja surma.

Raamatuportaalis ilmunud katkend kirjeldab kohutavat tragöödiat, milles lugu saab alguse.

13. Kas tead, millistest lasteraamatutest on pärit need illustratsioonid?

Tegu on sel suvel uuesti avaldatud viktoriiniga, mis esmakordselt ilmus kaks aastat tagasi. Sellegipoolest osutus mäng taas väga popiks.

Pane oma mälu proovile ja uuri järele, kui hästi mäletad pilte oma lapsepõlve lemmikraamatutest. Testis tuleb illustratsioon viia kokku õige raamatu või autoriga.

14. «Kusagil selle tee peal juhtus midagi. Ta lihtsalt haihtus õhku...»

Palju loeti katkendit Robert Bryndza meisterlikust krimiromaanist «Pimedus langeb». Tegu on Kate Marshalli kolmanda juhtumiga, mida peetakse ka sarja parimaks raamatuks.

Robert Bryndza, «Pimedus langeb».
Robert Bryndza, «Pimedus langeb». Foto: Raamat

Kate Marshalli detektiivibüroo saab hoo sisse, kui Kate ja tema partner Tristan palgatakse uurima kümnenditagust pealtnäha unustatud juhtumit. Kaheteistkümne aasta eest paljastas sihikindel noor ajakirjanik Joanna Duncan poliitilise skandaali ja kadus pärast seda jäljetult. Toimik on suletud, kuid Joanna ema keeldub lahti laskmast. Kui Kate ja Tristan juhtumi toimiku uuesti avavad, leiavad nad, et umbes samal ajal jäid kadunuks ka kaks noort meest.

15. Vene politsei peksis läbi mobilisatsioonivastase luuletaja ja vägistas teda hantliga

Septembris juhtus hirmus lugu, kui Venemaal algas mobilisatsioon. Vene võimud vahistasid Moskvas luuletaja Artem Kamardini ning tema advokaadi sõnul sai ta läbiotsimise käigus väga karmilt peksa. Võimude väitel tegeles Kamardin mobilisatsioonivastase luule lugemisega.

16. «Kuidas sai kahekümne kahe aastasest pruudist keegi selline?»

Aasta alguses loeti huviga katkendit Briti koomiku, kirjaniku ja näitleja Jenny Eclairi südant liigutavast romaanist «Mälestuste toad». See on lugu ühe perekonna saatusest, mis näitab teravalt, kui palju võivad väikesed otsused mõjutada kogu me elu.

Loodusfilosoof Fred Jüssi.
Loodusfilosoof Fred Jüssi. Foto: jaan tootsen

17. Raamatute edetabeli esikohal püsib juba viiendat nädalat järjest sama teos

Raamatuportaalis ilmub igal esmaspäeval ülevaade Apollo raamatupoodide kõige müüdumatest teostest. Suvel sai rohkelt tähelepanu edetabel, mis täi välja, kui menukas oli Fred Jüssi raamat «Olemise mõnu». Teos on püsinud edetabelite eesotsas kogu aasta. Pole ka ime, see on tõesti hea.

18. «Mul ei ole meeles, et mu abikaasa oleks minust sellise foto teinud»

Sarah Bonneri «Minu teine mina» on kaasakiskuv põnevik kättemaksust ja oma mina kehtestamisest. Ootamatute süžeepööretega raamatut ei saa enne käest ära panna, kui jõutakse jahmatava lõpplahenduseni. Lugeja tähelepanu haarab juba teose avalause, mis on ka artikli pealkirjaks. 

Raamatu autor Sarah Bonner elab Lääne-Sussexis ja on töötanud kaua aega raamatupidajana. Oma debüütromaani kaksikõdedest kirjutas ta 2020. aastal lockdown’i ajal, et kompenseerida piirangute põhjustatud suhtlemisvaegust ning viia ellu oma kauaaegne unistus ‒ saada kirjanikuks.

Marko Viik. Pilt raamatust «Nädalavahetuse kõvamees. Tee alkoholist vabaks».
Marko Viik. Pilt raamatust «Nädalavahetuse kõvamees. Tee alkoholist vabaks». Foto: Triine Tamm

19. «Kus mu kuradima sõrmeots on? Millega ma seekord olen hakkama saanud?!»

Eesti mees Marko Viik kirjutab raamatus «Nädalavahetuse kõvamees» ilustama, kuidas ta sattus alkoholi küüsi ning kuidas tal õnnestus oma elu muuta. Peale isiklike ja ausate pihtimuste sisaldab raamat ka harjutusi, mis aitavad sõltuvusest vabaneda ja oma elu korda saada. 

Merit Raju.
Merit Raju. Foto: Triin Maasik

Nagu Marko Viigi lugu näitab, on sõltuvusest vabanemine võimalik. Ka siis, kui asjad on juba päris hulluks läinud.

20. Kuidas planeerida oma päeva nii, et õhtul oleks hea ja rahulik olla?

Populaarne eneseabiraamatute autor Merit Raju kirjutab teoses «Elu uus tase», kuidas ennast tühjaks rabelemata paremini tunda ja õhtuks õnnehormoone tekitada. Raamatuportaalis ilmunud katkend annab hea ülevaate, milliseid näpunäiteid võib raamatust leida. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles