BSH JA MÕRVAJUTUD Raamatuportaali lood, mis 2023. aastal kõnetasid lugejaid kõige rohkem (1)

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Aasta hakkab lõppema ja aeg on teha kokkuvõtteid. Siia on koondatud Postimehe raamatuportaali kõige loetumad lood 2023. aastal. Kui midagi on jäänud siiani kahe silma vahele, on nüüd võimalik kõik huvitavad lood veel järele lugeda.

Brigitte Susanne Hundi «Ärahellitatud printsess».
Brigitte Susanne Hundi «Ärahellitatud printsess». Foto: Raamat

BSH raamatu eelmüügist tellijad pettusid, tarbijakaitse amet pöördus kaupleja poole

Seltskonnakaunitar Brigitte Susanna Hundi raamat «Ärahellitatud printsess» sattus skandaalidesse juba enne müüki jõudmist. Suurt kõmu tekitas raamatu kaas, mis sarnaneb USA ajakirja «Paper» 2014. aastal ilmunud esikaanega, kus poseeris Kim Kardashian.

Lisaks tekkis segadus teose hinnaga. Lõpuks jättis autor raamatu täishinnaks 44,99 eurot  ning kommenteeris seda Instagramis lausega: «Raamatu hind tänasest 44,99€, sest lugesin läbi ja ikka nii hea raamat sai, et pidin tõstma, sry.»

***

Numeroloog uue aasta prognoosis: see, mis meid tabab, lajatab kui välk selgest taevast ning lööb õhu puhtaks

Eestlastel on jätkuvalt suur huvi horoskoopide vastu, loodetavasti suhtutakse sellesse siiski kui meelelahutusse, ega võeta ennustusi liiga tõsiselt. 

Suurt huvi avaldas lugejatele numeroloog Timo Reinpali 2024. aasta prognoos, mille järgi tabab meid uuel aastal midagi ootamatult ja järsult. «Sest karma tegutseb just selliselt. Ta lajatab kui välk selgest taevast ning lööb õhu puhtaks,» hoiatab Reinpal oma raamatus.

Julia Chapman, «Kohtamine surmaga».
Julia Chapman, «Kohtamine surmaga». Foto: Raamat

***

«Nädalaga kaks klienti surnud. Kokkusattumus?»

Katkendid põnevatest raamatutest on raamatuportaali lugejatele alati väga meeldinud. Eks ole ka katkendi lugemine hea isutekitaja ja annab hästi aimu, millise teosega on tegu. 

Üks loetum raamatukatkend oli peatükk Julia Chapmani uue krimisarja «Dalesi detektiiviagentuuri lugude» esimesest raamatust «Kohtamine surmaga». 

***

«Tal pole isegi keskharidust tõendavat dokumenti. Ta pidi olema läbi voodi tippu jõudnud!»

Samuti osutus väga populaarseks katkend Catherine Moloney krimiromaanist «Kuritegu koolis», milles inspektor Markham peab võitlema, et päästa oma kallima kool jubeda mõrvari küüsist.

Tim Spector, «Purustatud toidumüüdid».
Tim Spector, «Purustatud toidumüüdid». Foto: Raamat

***

Arst: suure populaarsusega toidulisandid on järjekordne massiline pettus

Teaduskirjanik Tim Spector juhib raamatus «Purustatud toidumüüdid» tähelepanu mitmele olulisele söömisega seotud müüdile. Muuhulgas kirjutab ta, kogu maailmas tarbib umbes miljard inimest iga päev toidulisandeid, tehes nende tootjad sama rikkaks, kui on ravimigigandid.

«Me ülehindame tohutult toidulisandite kasulikkust ja alahindame nendega seotud riske. Tegelikult pole tõestatud, et ükski neist toimiks, ja üha enam tõendeid viitab sellele, et neist on rohkem kahju kui kasu,» selgitab Spector.

***

Nostradamus.
Nostradamus. Foto: Shutterstock

Nostradamuse ennustus aastaks 2035: linnu ja külasid tabab kohutav talve­pakane

Kirjastus Pegasus taasavaldas märtsis «Nostradamuse tulevikuennustuste täieliku kogu», mis kirjeldab sel sajandil toimunud ja toimuvaid sündmusi, mille hulgas on nii finantskriise ja sõdasid kui ka looduskatastroofe ja epideemiaid.

Raamatu autor Mario Reading töötas Nostradamuse kirjapandud katräänide põhjal välja uue meetodi ning väidab, et Nostradamus uskus, et asjad on omavahel seotud ja nende ühendusest kerkib esile tõde.

***

USA supermodell Cindy Crawford koos oma modellist tütre Kaia Gerberiga 2018. aastal.
USA supermodell Cindy Crawford koos oma modellist tütre Kaia Gerberiga 2018. aastal. Foto: Shutterstock

Supermodell Kaia Gerberi 3 lemmikraamatut, mis on ilmunud ka eesti keeles

Tina Brown, «Kuningakoja salajased paberid».
Tina Brown, «Kuningakoja salajased paberid». Foto: Raamat

Raamatuportaali lugejatel on ikka olnud suur huvi, mida kuulsused loevad. Supermodell Kaia Gerber loeb palju ja õnneks on tema kolm lemmikraamatud ka eesti keeles ilmunud. Kes soovib, saab need teosed ka ise läbi lugeda.

***

Põhjus, miks Charles armastab Camillat

Briti monarhiat jälginud Tina Brown paljastab raamatus «Kuningakoja salajased paberid», kuidas kuninglik perekond end pärast Dianat taas leidis. Autor vaatleb prints Charlesi otsusekindlust teha Camilla Parker Bowlesist oma abikaasa, pingeid «erinevate teedega» Williami ja Harry vahel, Kate Middletoni tõusu ja prints Andrew langust ning Harry ja Meghani vapustavat otsust loobuda kuninglikest rollidest.

***

Elizabeth Chudleigh maskiballil. 1749.
Elizabeth Chudleigh maskiballil. 1749. Foto: Wikimedia Commons

Bigaamias süüdi mõistetud aadlidaam ei mõelnudki pattu kahetseda ja leidis Eestis oma paradiisi

Aasta alguses ilmus Catherine Ostleri hirmus põnev raamat «Hertsoginna-krahvinna» värvika elulooga aadlidaamist Elizabeth Chudleigh, kes muu hulgas oli ka Voka, Toila ja Oru mõisaproua.

Chudleigh oli Inglismaa George’ide ajastu mõjuvõimas antikangelanna. Tema lugu on otsekui sünge muinasjutt, Hogarthi jõuliselt satiiriliste stseenide vaimus omadega rappa läinud Tuhkatriinu.

***

Epp Kärsin ja Mihkel Raud esitlevad avameelset ja kohati šokeerivat raamatut inimsuhete tabuteemadest

Novembri alguses esitlesid Epp Kärsin ja Mihkel Raud oma ühist raamatut «Ennast raiskame võõrastes voodites». Raamatu teemadeks on seks, lahkuminek, petmine, fetišid ja paljud teised nähtused, millest Eesti ühiskonnas alles viimasel ajal on kõnelema hakatud.

***

Sekspomm Pamela Anderson hoiatab nartsissistide eest ja avaldab oma vähetuntud kire

Näitleja Pamela Anderson armastab samuti lugeda! Raamatud, mis talle sügavat muljet avaldavad, toovad päevavalgele ühe vähetuntud kire.

Owen Matthews «Häving».
Owen Matthews «Häving». Foto: Apollo

***

Vapustav paljastus Ukraina sõjast teeb selgeks, mis tegelikult toimub

Kava Kirjastus andis veebruaris välja Owen Matthewsi raamatu «Häving». Raamatu esitlust vedas Rainer Saks ning arutelus osalesida ka Kaja Kallas ja Urmas Reinsalu. Videot sellest saab jätkuvalt järele vaadata.

Ajakirjanik Owen Matthews viib meid Vene-Ukraina vastasseisu ajalooliste juurte kaudu pandeemiaaegsesse covidi-mulli, mille eraldatuses Putin kallaletungi kavandas, kartes paranoiliselt Lääne salasepitsusi, ja liigub sealt edasi ootamatult sõjakangelaseks saanud Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi tagatuppa, tema lähimate võitluskaaslaste juurde.

***

«Kas sa kuulsid, et emme suri ära?»

Lee Täht, «Valged killud».
Lee Täht, «Valged killud». Foto: Raamat

Hingekriipiva pealkirjaga Séamas O'Reilly mälestusteraamat «Kas sa kuulsid, et emme suri ära?» algab väikese Séamase mälestustest ema peiedest. Peale täiesti pööraste lugude Iiri suurpere kasvuraskustest ja -rõõmudest leiab raamatust sissevaate ka tollasesse, suure vägivallalaine järgsesse Põhja-Iiri olustikku ja poliitikasse.

***

«Lapsi ma ju olen tapnud. Ja kui juba lapsi tappa suudad, siis ...»

Lähe Tähe romaan «Valged killud» on lugu suurtest saladustest, rääkimata jäänud asjadest ja elu keerdkäikudest. See on ka lugu emade ja tütarde vahelistest keerulistest suhetest, eneseohverdusest, kannatustest ja armastusest.

***

Mariah Carey.
Mariah Carey. Foto: Tony Michaels/ROT/Scanpix

Mariah Carey lapsepõlvest: arvasin, et oleks parem, kui mind ei olekski üldse olemas

Mariah Carey jutustab oma raamatus «Mina, Mariah Carey» ilustamata loo elust laulja ja laulukirjutaja, ning ema ja tütrena.

Siin on võimalus tutvuda tegeliku naisega diiva fassaadi taga. Lisaks on see ka lihtsalt väga põnev lugu naisest, kes on suutnud oma elu ebakõlalistest elementidest luua harmoonia.

***

Pedro Pascal.
Pedro Pascal. Foto: CAITLIN OCHS / REUTERS/Scanpix

Näitleja Pedro Pascali lemmikraamatud, mis on ka eesti keelde tõlgitud

Maailmakuulus näitleja Pedro Pascal loeb väga palju ja nagu tema lugemissoovitused reedavad, eelistab ta klassikalist ilukirjandust. Suur hulk tema lemmikraamatutest on ka eesti keelde tõlgitud, nii et tasub pilk peale visata!

***

Arnold Schwarzeneggeri 4 lemmikraamatut, mis on ka eesti keeles kättesaadavad

Kas teadsid, et Austrias sündinud Ameerika näitleja, kulturist, poliitik ja ärimees Arnold Schwarzenegger on kirjutanud kuus raamatut? Igal juhul nüüd tead. 

Sotsiaalmeedia vahendusel jagab ta aeg-ajalt ka enda lugemissoovitusi ja nii mõnigi tema lemmikteostest on eesti keeles kättesaadavad.

***

Aimi Tedresalu. 
Aimi Tedresalu. Foto: Margus Ansu

Eestlanna luges ühe aastaga rohkem raamatuid kui mõni terve elu ajal

Möödunud aasta lugemisaastat kokku võttes avastas tartlanna Aimi Tedresalu, et ta luges 2022. aastal 297 raamatut ehk peaaegu 70 000 lehekülge. Kuna see saavutus on tõesti erakordne, uurisime temalt, kuidas tal õnnestub nii palju lugeda. Võiks ju arvata, et raamatukogu töötaja saab töö juures palju lugeda, kuid võta näpust! Aimi sõnul tööl lugemiseks aega ei jätku.

Sam Neill, «Kas ma sellest juba rääkisin?»
Sam Neill, «Kas ma sellest juba rääkisin?» Foto: Raamat

***

Näitleja Sam Neill elulooraamatus: ilmselt oli minu elu parim otsus see, kui 11-aastasena oma nime muutsin

Sam Neill avaldab oma mälestusteraamatus «Kas ma sellest juba rääkisin?», et vanemad panid talle nimeks Nigel.

«Kui maailmas on ka olemas hädisem nimi kui Nigel, ei ole ma seda veel kuulnud. Ilmselt oli minu elu parim otsus see, kui üheteistkümnesena oma nime Samiks muutsin,» kirjutab ta.

***

«Kuidas saab üks üheteistaastane tüdruk lihtsalt hotellist kaduda, eriti kui ta...»

Nino Haratischwili romaan «Kaheksas elu. (Brilkale)» on mastaapne perekonnasaaga, mis kulgeb läbi terve 20. sajandi, nn punase sajandi, mis «kõiki pettis ja alt vedas, kõiki neid, kes lootsid».

Kujutades gruusia suguvõsa kaheksa liikme elu ja saatust, viib tekst lugejad Tbilisist Moskvasse, Londonisse, Berliini ja mujale. Romaan hõlmab armastust ja kummitusi, sõdu ja leina, rõõmu ja massimõrvu ... ning kuuma šokolaadi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles